Hlavní obsah

Když není chuť na zeleninu: Čím nakopnete metabolismus?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Snažíte se zhubnout, ale přijde vám, že jediné, co se na dietu doporučuje, je zelenina? Co si budeme nalhávat – v chladných měsících na ní chuť zrovna moc lidí nemá. Naštěstí existuje i spoustu jiných variant, které spalování tuků nakopnou. Patří mezi ně bylinky, ryby i káva.

Článek

Málo sluníčka, energie, chlad, krátké dny a dlouhé noci – to všechno jsou důvody, proč se v zimě snáz tloustne, než hubne. Pokud ale do svého jídelníčku zařadíte ty správné suroviny, můžete si nejen prohřát organismus, ale i shodit pár kilo.

Bylinky

Abyste přes zimu zhubli, nemusíte jíst jen samé saláty. Pro nakopnutí metabolismu postačí i to, když si začnete pravidelně dopřávat ten správný čaj. Zapomeňte však na ty sáčkové, raději si kupte bylinky. Mezi ty hubnoucí patří například kopřiva, kontryhel, rozchodnice růžová neboli zlatý kořen, guarana, maté, zázvor anebo garcinia camborgia, což jsou plody keře rostoucího v jihovýchodní Asii. Tyto rostliny odvodňují organismus, kladně ovlivňují metabolické procesy a zabraňují ukládání tuků v těle, což při snaze zhubnout jistě oceníte. (A jaký vliv na hubnutí má voda s citronem?)

Tučné ryby

Pokud ale čajům moc nedáte, zkuste do svého jídelníčku zařadit víc tučných mořských ryb. Krom toho, že obsahují pro hubnutí i zdraví velmi důležité omega-3 mastné kyseliny, pomůžou vám rozproudit metabolismus. Například losos, makrela, sleď nebo tuňák obsahují vzácnou dokosahexaenovou kyselinu, zkráceně DHA, která zastavuje vznik nových tukových buněk. Přestože jsou tedy kaloricky vydatnější, pomohou vám zhubnout. A pokud si zrovna nedáte tatarák z lososa, tak vás zahřejí i v zimních dnech. 

Foto: Maria Uspenskaya, Shutterstock.com

Tučné ryby, jako je třeba losos, jsou zdravé a ještě vám podpoří metabolismusFoto: Maria Uspenskaya, Shutterstock.com

Jablka

Další skvělou variantou jak metabolismu pomoct, je konzumace jablek. Obsahují takzvané polyfenoly, které mají antioxidační účinky a rozpustnou vlákninu pektin, která funguje jako prebiotikum. To znamená, že vyživuje ty správné střevní bakterie a vaše zažívání pak lépe funguje. Jablko si můžete dopřát na všechny možné způsoby. Spíš než čerstvé vás tohle ovoce zahřeje tak, že si je povaříte jako kompot, přidáte skořici a můžete zdravě mlsat!

Chilli papričky

Známou zahřívací potravinou jsou také ostré chilli papričky. Ty totiž obsahují rostlinný alkaloid kapsaicin, který funguje jako antioxidant. Má nejen schopnost potlačovat zánětlivé procesy v těle, ale zároveň pomáhá proti tloustnutí. Podle výzkumu australské univerzity v Adelaide kapsaicin  tlumí chutě k jídlu, protože působí na receptory sytosti v žaludku. Navíc neutralizuje tučná jídla, což v praxi znamená, že brání v přejídání a umožňuje zažívání lépe a rychleji fungovat.

Tím, že pálivá jídla zahřívají, zvyšuje se i energie, kterou tělo vydává, a tedy spaluje. V hubnutí a lepším trávení vám ale pomůže i další koření, například pepř, hořčičné semínko, kurkuma nebo i skořice.

Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Chilli papričky zabraňují přejídání a neutralizují tučná jídlaFoto: marcin jucha, Shutterstock.com

Káva

Také káva  má příznivý účinek na metabolismus a pálení tuků. Je ale třeba dbát na správné množství a výběr. S instantní kávou typu „pytlíček 3v1“ můžete na nastartování metabolismu zapomenout. Ty obsahují spoustu sladidel a doplňků, které nemají vliv na nárůst energie, ani na metabolismus. Pokud si ale dopřejete jeden až dva šálky kvalitní namleté kávy za den, spalování tím podpoříte. Kofein totiž prokazatelně zrychluje metabolismus a urychluje spalování tuků. Káva také odvodňuje, a jak známo – s vodou odchází z těla i tuk.

Změny nelze čekat po první rybě nebo jablku. Ale pokud tyto suroviny budete jíst pravidelně a přidáte dostatek pohybu, brzy si všimnete, že vám lépe vám funguje trávení, nemáte tak často hlad a cítíte se celkově lépe.

Rychlý metabolismus ale ke shození nadbytečných kil někdy nestačí. Neděláte tyhle chyby při hubnutí?

Reklama

Načítám