Hlavní obsah

Když nestíháte vařit: Jaké polotovary vám neublíží?

Foto: Fotos593, Shutterstock.com

Foto: Fotos593, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi jako každému i vám občas něco naruší celodenní plán a pak je jasné, že uvařit zdravou večeři ten den nestíháte. Nezoufejte! Rychlé jídlo nemusí být jen z fastfoodů nebo z nezdravého pytlíku. Víme, po čem sáhnout.

Článek

Trváte na teplé večeři, ale nestíháte uvařit? Ať už vám den naruší cokoli, nemusíte sebe ani rodinu odbýt mrazenou pizzou. Instantní jídla jsou často plná glutamanů, konzervantů, soli a cukru, což neudělá dobře ani vašemu zdraví, ani postavě. Přesto existují i polotovary zdravé, kterými si neuškodíte. Ptali jsme se odbornic, jaké „rychlovky“ zvolit, když není času nazbyt.

Zbavte se chemie

Největším problémem průmyslově zpracovaných potravin je, že je z nich odstraněna vláknina, voda a důležité živiny, což mění způsob, jakým jsou metabolizovány a zužitkovány v těle – uměle stimulují dopaminové neuropřenašeče a vyvolávají závislost.

Jednoduše řečeno: budete jíst potraviny, kterým chybí živiny, a zároveň mít příjemný pocit, že vám takové jídlo chutná stále víc. Proto byste se vždy měli snažit vařit především z čerstvých surovin. Když to ale někdy výjimečně nejde, je dobré vědět, co v takové chvíli zvolit, abyste do sebe necpali nevhodnou „chemii“ zbytečně.

Instantní polévky i špagety

Na trhu existuje poměrně slušné množství kvalitních polotovarů bez přidaných glutamanů a zbytečné soli. Mohou to být různé instantní směsi na přípravu rizota, špaget, placek, palačinek, ale i kaší či snídaní. Vždy platí doporučení: čtěte pečlivě etikety a vybírejte si potraviny, v nichž je minimální či nulové množství cukru, umělých sladidel, nasycených a transnasycených tuků, soli, glutamátu a umělých barviv.

V běžném obchodě seženete zdravá předpřipravená jídla jen stěží. Pro případ nouze si raději udělejte zásobu z některého specializovaného obchodu se zdravou výživou. „Vhodnými polotovary nebo přímo hotovými jídly mohou být například zeleninová polévka minestrone, připravená cizrna s rajčaty, celozrnné palačinky nebo třeba bulgur s červenou čočkou. Naopak se vyhněte levným jídlům typu lančmít, instantní kuře na paprice nebo polévky v pytlíku s obsahem glutamanu sodného,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Ale pojďme se podívat i na to, co si můžete uvařit a předpřipravit na dny, kdy víte, že plotnu prostě nestihnete, vy sami.

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Některá předvařená jídla nemusejí být nutně nezdravá: vždy čtěte složení na etiketěFoto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Místo hranolků rychlou rýži

Nejvíc času se obvykle stráví nad přípravou přílohy: loupáním, krájením nebo dlouhým vařením. „V těchto případech je pomoc jednoduchá,“ říká Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka Vím, co jím. „Luštěniny si buď uvařte dopředu, nebo použijte sterilované. Ty však bývají v mírně slaném nálevu, proto pak při vaření šetřete se solí.“

Dalším tipem na rychlou zdravou přílohu je speciální předvařená rýže v pytlíku. Sáček stačí nahoře roztrhnout a strčit tak, jak je, do mikrovlnky – během dvou tří minut můžete přílohu podávat.

Vyrobte si vlastní polotovary

Výhodné je se na dny, kdy nestíháte, připravit a udělat si vlastní zdravé polotovary z kvalitních surovin a bez zbytečné chemie. Do krabiček zamrazte hotová jídla, která si předem připravte a rozdělte do plastových nádob. Ideální je jídlo dávkovat tak, abyste mohli následně rozmrazit jen tolik, kolik bude k večeři třeba.

Pro mrazení jsou ideální polévky, těstoviny nebo pečené maso. Připravit si předem můžete i masovou směs ke špagetám nebo rizoto. Omáčky lze zmrazit také, ale zahustěte je až po vyndání z mrazáku, jinak se vám v nich vytvoří hrudky. Hotová jídla raději v mrazáku neskladujte déle než 3 měsíce. Pečivo, moučníky i ryby spotřebujte do 2 měsíců.

Tímto způsobem si můžete zajistit nejen „polotovary“, ale také různé směsi k dochucování, které vám při vaření zaberou hodně času. „V mrazáku mějte vývary, zeleninu, ovoce i naporcované maso – nemusíte se pak zdržovat jeho krájením. Přípravu salátů vám ulehčí koupě již očištěné zeleniny, stejně tak ovoce,“ zakončuje Karolína Hlavatá.

Foto: BravissimoS, Shutterstock.com

Udělejte si domácí polotovary z kvalitních potravin, které budete moci použít vždy, když vám bude chybět časFoto: BravissimoS, Shutterstock.com

Sledujete složení polotovarů, nebo je vám to jedno? Anebo je vůbec nekupujete?

Reklama

Načítám