Hlavní obsah

Když zasejete, ještě sklidíte. Co pěstovat v červenci?

Foto: PEPPERSMINT, Shutterstock.com

Foto: PEPPERSMINT, Shutterstock.com

Reklama

Prázdné záhony jsou na zahradě jako pěst na oko. Nenechávejte plevelu volnou půdu. I v červenci můžete vysévat, abyste na podzim sklízeli. Třeba pekingské zelí, saláty nebo červenou řepu.

Článek

Pestrost je pro zahradu přínosná. Čím více druhů pěstujete, tím větší pastva pro oko. Některé plodiny se navíc vzájemně podporují. A hustě oseté záhony mají ještě jednu výhodu – pro plevel zbývá jen málo místa. Proto v červenci neváhejte znovu zasít, zaplňte místa, která zejí prázdnotou, protože jste už sklidili jarní saláty, ředkvičky i kedlubny. A jestli nevíte, co s úrodou, zkuste některý z receptů na zavařování a nakládání.

Ředkvičky a kedlubny v červenci

Škála letní zeleniny, tedy té, kterou v létě vysejete a rovnou ji za pár týdnů sklidíte, je překvapivě bohatá. A můžete je pěstovat i v truhlíku. Vybírat můžete hlavně z čeledi brukvovitých. Sem patří například ředkvičky. Vyzkoušejte letní odrůdu Tercia, která je uzpůsobená pro celoroční výsev, a na rozdíl od jarních druhů tolik nepraská a nevybíhá do květu. Dalším tipem je Raphanus sativus, která má výraznou chuť a vyšperkuje každý letní salát.

Na volná místa v záhonech můžete vysévat i kedlubny (víte, co s nimi?). Letní odrůda roste kolem 85 dnů. To je tak akorát, abyste na podzim sklízeli kulaté brukve, které jsou plné vitaminů. K pozdním odrůdám kedluben patří třeba Gigant nebo Troja. I ranější typy ale pohodlně vypěstujete během celé sezony. Aby vám kedlubny dobře rostly a pěkně se kulatily, hojně je zalévejte. Půda by vždy měla zůstávat mírně vlhká, což je v době sucha trochu komplikovanější. Pořádně napít jim dejte alespoň obden.

Foto: nnattalli, Shutterstock.com

Ranné kedlubny už jste sklidili, tak teď zasaďte ty letníFoto: nnattalli, Shutterstock.com

Čínské zelí, salát, špenát

K výsevu v půlce prázdnin se hodí i pekingské nebo čínské zelí do salátů. Když tuto listovou zeleninu zasejete v polovině července, sklidíte zhruba v polovině září. Také pekingské zelí potřebuje hodně vody, proto ho pravidelně zalévejte. Pekingskému i čínskému zelí vyhovuje lehčí propustná půda, která je dobře zásobená živinami. Před výsevem proto můžete půdu obohatit o kompost.

Kam to jde, vmáčkněte hlávkový salát. S trochou štěstí ho můžete pěstovat po celý rok. Jarní odrůdy nechte na jaro, vyberte letní, třeba Saturn nebo Pražan. Letní odrůdy tolik nevybíhají do květu, což by se snadno mohlo stát jarním, které nejsou zvyklé na tolik přímého světla a horka. Vysévejte přímo do záhonů, až saláty povyrostou, rozesaďte je, aby mohly vytvořit hlávky.

Spíše do stinného koutu záhonů pak můžete vysévat špenát. Také ten potřebuje hodně zálivky, proto s ní nešetřete. Sklízet budete už za šest týdnů – mladé listy se hodí do salátů, polévek nebo jako ozdoba různých jídel (třeba do palačinek, slaného koláče nebo těstovin). V červenci vysávejte pozdní odrůdy, jako je třeba Emilia.

Foto: Romas_Photo, Shutterstock.com

Salát se dá jíst i pěstovat celý trokFoto: Romas_Photo, Shutterstock.com

Vyroste i kořenová zelenina

Jestli se vám zjara příliš nepovedl výsev mrkve, zkuste to znovu právě teď. Zvolte pozdní odrůdy a vysévejte do dobře připravené půdy, která je nakypřená a obohacená o kompost (luxusní zeleninové mrkvové přílohy). Mrkev vám vyroste a v říjnu budete sklízet. Až vyraší a nať bude dostatečně velká, mrkev protrhejte, aby rostlinky kolem sebe měly dostatek místa a mohly vyrůst (stačí mezi nimi nechat aspoň 3 centimetry). Mrkev hodně zalévejte, tak vám vyroste sladká a křupavá.

Červená řepa je nenáročná, ředkev pikantní

Z dalších podzimních plodin můžete vysévat třeba červenou řepu. Je poměrně nenáročná, roste sama a užitek z ní budete mít hned dvakrát! Mladé listy můžete použít do salátů (z každé rostlinky utrhněte maximálně dva nebo tři) a na podzim sklidíte sytě červené až fialové bulvy, které jsou plné vitaminů. Řepa potřebuje zálivku, ale pár dní to zvládne i bez vody. Vysévejte přímo do záhonů.

Vypěstovat si můžete také černou ředkvev, která se v červenci vysévá do řádků. Nechte mezi nimi rozestup asi 30 cm a mezi rostlinami asi 10 cm (stejná vzdálenost platí i pro řepu). Černá ředkev má černou slupku a bílou dužinu, která je pikantní. Protože má vitaminy, slouží jako prevence nachlazení. A to se na podzim hodí.

Už víte, co vysejete na prázdná místa na záhonech? Možná by se vám hodil náš plán zahrady, kam se co hodí. 

Reklama

Související témata:

Načítám