Hlavní obsah

Kedlubnové zelí

Hodnocení:
(44)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Zkuste letní variantu klasického zelí – z kedlubny! Zahušťuje se bramborou místo mouky a na rozdíl od výrazného kysaného zelí ho snesou i jemnější jazýčky.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 4 kedlubny
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • cukr
  • ocet 8%
  • 1 brambora
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli pokrájejte najemno, nechte zesklovatět na troše sádla, přepuštěného másla nebo oleje, přidejte oloupané a nahrubo nastrouhané kedlubny (počítejte 1 střední kus na hlavu) a najemno nastrouhanou bramboru na zahuštění.

Krok 2: Přidejte malou lžičku soli, špetku kmínu,150 ml vody a za občasného míchání poduste asi 20 minut doměkka.

Krok 3: Podle chuti opepřete, oslaďte (já dala vrchovatou lžičku cukru) a okyselte (opět stačí 1–2 lžičky). Servírujte jako klasické zelí.

Tip: Já jsem ke kedlubně podávala na cibulce, česneku, paprice, tymiánu a troše vína podušené uzené kuřecí stehno a klasický bramborový knedlík.

Také si občas, bez ohledu na dietu, rádi dáte poctivou českou klasiku?

ynezorPumanzeSaNyknalC