Hlavní obsah

Kila navíc nejsou jenom vadou na kráse. Jak ohrožují vaše zdraví?

Foto: Profimedia

Konzumace tučných a přeslazených jídel a s ní spojená obezita je především rizikem závažných zdravotních komplikacíFoto: Profimedia

Reklama

„Musím zhubnout, abych vypadal líp.“ Takhle přemýšlí většina lidí, kteří bojují s kily navíc. Obezita není ale v první řadě otázkou vzhledu. Stále častěji představuje příčinu vzniku závažných chorob.

Článek

Obezita a její rizika jsou velkým tématem současnosti. Proč? To se dá jednoduše vyjádřit v číslech.

Podle Státního zdravotního ústavu u nás trpí obezitou 25 procent žen a 22 procent mužů. A nadváha obecně představuje problém až pro 50 procent populace středního věku. Což se nedá brát úplně na lehkou váhu vzhledem k tomu, že onemocnění, u kterých bývá obezita vedena jako hlavní příčina, způsobují ve světě až 60 procent ze všech hlášených úmrtí.

Jste v ohrožení?

„Nadváha a obezita jsou charakterizovány nadměrným ukládáním tuku v těle důsledkem nepoměru mezi příjmem a výdejem energie,“ vysvětluje diabetoložka a obezitoložka MUDr. Michala Pelikánová z Polikliniky Budějovická.

Jestli trpíte nadváhou či obezitou, a případně jak vysokou, si ověříte jednoduše. „Pro určení stupně nadváhy se používají různé váhově-výškové indexy, nejznámější je BMI, tedy body mass index. Jednoduchým ukazatelem rozložení tuku v těle je obvod pasu, zvýšené riziko u žen nastává při obvodu pasu větším než 80 cm, u mužů při obvodu pasu vyšším než 94 cm,“ přibližuje lékařka.

Za čím vším obezita často stojí?

Foto: Profimedia

BMI nad 25 značí nadváhu, nad 35 se ale jedná o obezitu 3. stupně. V tomto případě je vaše zdraví už ve vážném ohroženíFoto: Profimedia

Cukrovka

Jste-li obézní, máte na cukrovku 2. typu, tedy tu, která se projevuje až v dospělém věku, jednou nohou našlápnuto. Trpí jí až 20 procent obézních.

K hlavním rizikovým faktorům patří krom genetických dispozic vysoký krevní tlak a zvýšená hladina cholesterolu, což jsou nejčastější komplikace, které se s obezitou spojují. Víte, jak cukrovce předejít? Méně sladit nestačí!

Infarkt a mrtvice

Dalšími významnými následky obezity jsou onemocnění srdce a cév. Ty obvykle opět souvisí s vysokou hladinou cholesterolu způsobenou konzumací tučných jídel.

Jejím vlivem totiž dochází k ději zvaném ateroskleróza, tedy zjednodušeně řečeno k ukládaní tuku do stěn cév a jejich následnému ucpávání. V důsledku zúžení některých cév pak může u postiženého nastat infarkt myokardu či cévní mozková příhoda neboli mrtvice.

Nádorová onemocnění

Řada odborníků tvrdí, že obezita brzy předběhne kouření na postu jedné z hlavních příčin rakoviny. Podle lékařských statistik obezita může za každé páté úmrtí na rakovinu, zaznělo na letošním ročníku světové konference o rakovině v Chicagu.

Nejčastěji je obezita spojena s rakovinou tlustého střeva, s nádory dělohy, prsu a prostaty.

Foto: Profimedia

Obezitu obvykle doprovází vysoký krevní tlakFoto: Profimedia

Psychické potíže

Duševní onemocnění jako deprese a úzkostné stavy nejsou o nic méně závažné než choroby fyzického charakteru. Nezřídka je obezita doprovázena i právě jimi.

„Fyzická stránka jde ruku v ruce s psychickou. Je to nejen o vašem těle, ale i o vaší mysli. Když budete spokojeni se svojí postavou, budete se cítit lépe, budete vystupovat lépe,“ říká Radek Pajič, výživový specialista a osobní trenér z Bomton Power Concept, který dodává, že se zhubnutím se pak pojí nejen snížení rizika řady onemocnění, ale i zlepšení celkové kvality života.

Hubnete? Co bylo vaší hlavní motivací?

Reklama

Načítám