Hlavní obsah

Klasika jinak: Tyhle plněné papriky si zamilujete!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Jen těžko si lze představit letní vaření bez milovaných plněných paprik. Jestli se vám ale tahle klasika už omrzela, je na čase zkusit je udělat trochu jinak. Tohle netradiční dochucení si jistě zamilujete i vy.

Článek

K výčtu letní domácí kuchyně jistojistě patří plněné paprikové lusky. Někoho už ale nebaví dělat je stále stejně, někomu je zase zprotivila školní či závodní kuchyně. Zkuste následující recept. Uvidíte, že i tohle obyčejné jídlo může chutnat i vypadat skvěle! Maso jsme trochu netradičně ochutili worcesterovou omáčkou, rajčatová omáčka má díky bazalce svěží letní ladění a na své si přijdou i ti, kteří mají rádi zapečené dobroty se sýrem.

Plněné papriky trochu jinak

Na 6 porcí potřebujete: 6 silnostěnných paprik (nejlepší jsou zelené a žluté), 1 cibuli, 2 řapíky celeru, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, 1 plechovku sterilovaných rajčat, 100 ml masového vývaru, 1 stroužek česneku, oregano, bazalku, sůl, pepř, 1 vejce, 2 lžíce worcesteru, 600 g mletého hovězího masa, 1 hrnek rýže, 150 g čedaru

Postup: Paprikám seřízněte pokličky a vyndejte jádřince a jejich bílé zbytky. Pokličky nakrájejte nadrobno, stejně tak cibuli a celer. V hluboké pánvi rozehřejte kousek másla a trochu olivového oleje. Nakrájenou zeleninu osmahněte skoro doměkka. Přidejte plechovku rajčat, zalijte vývarem (můžete přidat i lžíci rajčatového protlaku) a přiveďte k varu. Plamen stáhněte, ochuťte prolisovaným česnekem, oreganem a bazalkou a zlehka osolte a opepřete. Poduste, dokud omáčka nezhoustne.

Ve velké míse prošlehejte vejce s worcesterem a trochou soli a pepře. Smíchejte s mletým masem, rýží a několika lžícemi rajčatové omáčky. Troubu zapněte na 190 °C. Papriky naplňte masovou směsí a postavte do pekáčku. Zalijte zbylou rajčatovou omáčkou a pečte asi 45 minut doměkka. Před koncem pečení posypte nastrouhaným čedarem a nechte zapéct kůrčičku. Podávejte s vařenou rýží, pečivem nebo bramborami.

Co říkáte? Je to zajímavá obměna nehynoucí české klasiky? 

Reklama

Načítám