Hlavní obsah

Knížka by pod stromečkem neměla chybět! Víme, čím potěšíte

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Reklama

Knížka je jeden z nejvděčnějších vánočních dárků, souhlasíte? Není ideálnějšího času na čtení než poklidné vánoční svátky, tak se nechte inspirovat – máme tipy téměř pro každého. A nezanedbatelnou výhodou knižního dárku je i to, že se velmi dobře balí, a to se počítá!

Článek

Mezi nejtradičnější vánoční dárky patří rozhodně dobrá kniha. Když se dobře zamyslíte nad literárním vkusem svých nejbližších, je téměř nemožné je takovým dárkem nepotěšit. Tátu fotbalovou encyklopedií, maminku příběhy silných žen, bráchu detektivkou a babičku příběhem Coco Chanel. Nebo knižní novinky rozdělíte úplně jinak?

Zjistěte, kdo šije u Podolské

Na osudech salonu Podolská a jeho zaměstnankyň a zaměstnanců sledujeme, jak se žilo mezi lety 1948 a 1968. Hana Podolská salon vybudovala, zasloužila se o jeho největší slávu a šila pro noblesní první dámu Hanu Benešovou (1885–1974). Po znárodnění se stala řadovou zaměstnankyní a jezdila brát míry nevkusné a obézní Martě Gottwaldové (1899–1953). Modely z pařížských přehlídek tak rychle vystřídaly rudé šátky a vykasané rukávy údernic. Z ulic spolu s elegancí zmizela i svoboda a mizeli doslova i lidé.

Foto: Nakladatelství MOTTO

Kdo šije u Podolské, Lucie Hlavinková, Motto, 200 stranFoto: Nakladatelství MOTTO

Češky a Slovenky jako Kapky na kameni

Máte rádi inspirativní příběhy silných žen, které měly odvahu, talent, často ne úplně šťastný osud, uměly se postavit osudu a posouvaly hranice?! Kniha Kapky na kameni je ideálním dárkem jak pro velké, tak malé dámy. Najdete tu příběhy padesáti Češek a Slovenek, které vytrvale bojovaly za práva žen, snažily se uplatnit v umění, sportu nebo ve vědě. Některé jsou známé, jiné zapomenuté, ale všechny si zaslouží pozornost, protože prošlapaly cestičku dalším.

Foto: Nakladatelství Albatros

Kapky na kameni, kolektiv autorek, Albatros, 224 stranFoto: Nakladatelství Albatros

Oddělení Q řeší případ Oběti 2117

Komisař Carl Mørck a jeho asistent Asad otevírají již osmý nedořešený případ – na břehu Středozemního moře se najde tělo uprchlíka, o kterém noviny píší jako o „oběti 2117“. Sled nečekaných událostí na sebe nenechává dlouho čekat, ale zároveň se milovníci svérázného oddělení Q dozvědí konečně více i o Asadově pohnuté minulosti. Jaký je jeho skutečný příběh? A dokáže vedle boje s vlastními démony zabránit teroristické katastrofě?

Foto: Nakladatelství HOST

Oběť 2117, Jussi Adler-Olsen, Host, 528 stranFoto: Nakladatelství HOST

Ví táta skutečně všechno o fotbalu?

Milan Macho (*1947) ve své knize popisuje historii fotbalu od jeho počátků až po současnost. Barvitě líčí všechna mistrovství světa i Evropy, olympijské turnaje a dramatické boje v mezinárodních klubových soutěžích. Připomene velikány v kopačkách od Meazzyho, Bicana přes Pelého, Maradonu, Zidana až po Cristiana Ronalda a Messiho. Zavede vás i do fotbalového zákulisí, kde vládne byznys a ne všechno se odehrává v hranicích fair play... Máte-li doma zapáleného fotbalistu nebo gaučového odborníka, knihou jistě potěšíte!

Foto: Nakladatelství Kosmas

Fotbal – Historie od počátku do současnosti, Milan Macho, Universum, 600 stranFoto: Nakladatelství Kosmas

Krásné Vánoce podle českých blogerek

Hledáte inspiraci, jak si to doma udělat během adventu magické? Foodblogerka a autorka kuchařek Svatava Vašková neboli Coolinářka spojila své síly s dalšími známými blogerkami a vznikla nádherně nafocená kniha plná nápadů a návodů na adventní kalendář, věnce, slavnostní prostření vánoční tabule a samozřejmě receptů na vánoční jídla a cukroví. Jak originálně zabalit dárky, vyrobit vánoční polštář nebo třpytivý pleťový olej a jak na dort Pavlova? To vše najdete v inspirativní vánoční knize.

Foto: Nakladatelství Fragment

Krásné Vánoce, Svatava Vašková, Fragment, 176 stranFoto: Nakladatelství Fragment

Jaké jsou Možnosti milostného románu?

Český román roku 2019 a adept na Magnesii Literu. Tak se o hovoří o knize Jana Němce (*1981). Autor píše autobiograficky o peripetiích šestiletého partnerského vztahu a snaží se dopátrat, proč vlastně jsme jeden s druhým a proč to skončilo. Že bylo o lásce řečeno vše? Ani náhodou! Každá generace ji prožívá trochu jinak a tento milostný román rozhodně není jako ostatní. Postavy i situace jsou dokonale vykreslené, chvílemi skoro sledujete film. Od začátku víte, že to neskončí dobře, ale nemůžete se odtrhnout, protože spoustu věcí jste ve vztazích určitě zažili taky. A ačkoli vás egocentrický hlavní hrdina, který se rád poslouchá a na všechno má odpověď vlastně chvilkami štve, musíte si přiznat, že vás něčím silně přitahuje.

Foto: Nakladatelství HOST

Možnosti milostného románu, Jan Němec, Host, 420 stranFoto: Nakladatelství HOST

Padesátka s humorem

Život padesátnice se od života třicítky zas tolik neliší. Snad jen v tom, že spoustu věcí má už tak říkajíc více na háku a ví, že něco prostě nezmění. A také už život bere mnohem více s legrací, kterou neváhá ani udělat si sama ze sebe. Lucie Šilhová v knize Beru to na sebe posbírala příběhy a ucelila je do takového příběhu, který by se mohl stát komukoli z vás. Nebuďte tedy překvapení, až se v některých situacích poznáte. Rozhodně se ale připravte na záchvaty smíchu, které vás při čtení občas chytnou. Kniha udělá radost každé ženě, bez rozdílu věku aneb Aspoň vidíš, co tě čeká.

Foto: Nakladatelství motto

Beru to na sebe, Lucie Šilhová, Motto, 244 stranFoto: Nakladatelství motto

Byla Coco Chanel ikonou 20. století?

Co se vám vybaví, když se řekne Coco Chanel (1883–1971)? Drobná žena a velká podnikatelka? Pánské prvky v dámském oblečení a ikonický parfém? Píše se rok 1919 a jí se v Paříži podařilo  vybudovat úspěšný módní salon. Její milenec Boy Capel ale nečekaně zahynul při autonehodě a Coco je ochromená žalem. Co jí dodá energii? Plán vytvořit na památku své lásky parfém! Na jihu Francie hledá vhodné vůně a přichází na stopu vůni lásky...

Foto: Nakladatelství IKAR

Mademoiselle Coco a vůně lásky, Michelle Marly, Ikar, 384 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Jak dojít ke zbrojnímu pasu?

Že jsou zbraně jen pro pány a na střelnici by žena působila nepatřičně? Kniha Praktický průvodce pistolnice Dominika Valáška si dává za úkol povzbudit a poučit ty ženy, které nad získáním zbrojního průkazu (a následně zbraně) uvažují. Holky můžou střílet taky a basta! Líbí se vám mít střílení jako nový koníček, nebo se chcete cítit víc v bezpečí? Autor vás provede krok za krokem, nasměruje ke správné zbrani, poučí i o legislativě, zároveň vyvrátí nejčastější obavy. Kniha je sice určená především ženám, ale svižně napsané rady pomůžou i začínajícím střelcům.

Foto: Nakladatelství Grada

Praktický průvodce pistolnice, Dominik Valášek, Grada, 128 stranFoto: Nakladatelství Grada

Potěšte kamarádku Typologií volů

Potkala ho každá, některá měla štěstí opakovaně. Řeč je o volech, v tomto případě o mužích, kteří se utápí v alkoholu, citově vydírají, deptají rodinu úchylným smyslem pro pořádek. Ale také o mužích, kteří se nemyjí a smrdí. Každému typu je věnována jedna povídka. Sice jde často o klišé a málokterý typ potkáte ve volné přírodě v čisté podobě, ale je zaručené, že se výborně pobavíte. A uleví se vám, že jste na toho vola nenarazila jen vy. Kniha se provokativně strefuje do mužských nectností, ale nešetří ani ženy – každý vůl má svůj něžný protějšek.

Foto: Nakladatelství Albatros

Typologie volů, Hana Kašáková, CPress, 192 stranFoto: Nakladatelství Albatros

Reklama

Související témata:

Načítám