Hlavní obsah

Koberec v kuchyni? Ano, ale dobře vybírejte!

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Reklama

Říkáte si, že koberec do kuchyně nepatří? Pokud zvolíte ten správný, může se stát užitečným doplňkem, který vám zpříjemní práci. Víme, podle čeho vybírat!

Článek

Většina lidí koberec v kuchyni nechce a dává přednost na první pohled odolnějším a praktičtějším dlaždicím nebo vinylu. Kuchyňský koberec ale není zase tak špatný nápad. Nevěříte? Přesvědčíme vás!

Konec studeným nohám

Koberec místnost příjemně zútulní a v kuchyni to může být velmi žádané. Navíc ji oživí a vnese domáckou atmosféru. Je to také ideální volba, jestliže máte studenou podlahu a nemůžete si pořídit podlahové topení. Pak koberec ocení hlavně ti, kdo rádi chodí bosi, nebo maminky malých dětí.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kuchyňský koberec je skvělým pomocníkem pro ty, kdo rádi chodí boskyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Uklízení? Žádný velký problém

Ale co uklízení? Když správně vyberete, moc práce si nepřiděláte. Běžné nečistoty, drobky a nepořádek snadno odstraníte vysavačem, tekuté skvrny hravě zvládne voda se saponátem. Rozměrnější a odolnější skvrny vyčistí přístroj s funkcí mokrého čištění. Pokud ho nemáte, přečtěte si, jak vyčistit skvrny na koberci bez chemie. Nicméně ať tak či tak, stejně se musíte smířit s tím, že koberec v kuchyni budete pravděpodobně muset uklízet častěji než v jiných pokojích.

Dejte přednost umělým materiálům

Při výběru kuchyňského koberce zapomeňte na vlnu a přednost dejte čistě umělým materiálům. Méně chytají pachy a nečistoty, snáze se udržují a navíc jsou levnější. Nejčastěji se používá polyester, akryl nebo polypropylen a vhodná jsou i polyamidová vlákna. Mají vysokou pružnost a odolnost vůči biologickým vlivům i chemikáliím. Výbornou volbou jsou koberce buklé, takzvané bukláky. Nemají žádný vlas, jsou velmi pevné, odolné a dobře se udržují.

Foto: Archiv firem

Zleva: Buklé koberec o rozměrech 120 × 170 cm stojí 1081 Kč, prodává Koberex. Buklé koberec o rozměrech 120 × 170 stojí 2078 Kč, prodává GiftLabFoto: Archiv firem

Sledujte hustotu koberce

Snadnější na údržbu je nízký vlas s vysokou hustotou – čím hustší, tím je údržba jednodušší a životnost delší. Proto při nákupu zkontrolujte hmotnost vlasové části koberce (udává se v gramech na m²). Dejte si ale pozor, někteří výrobci uvádějí pouze celkovou hmotnost výrobku, která o kvalitě nic neříká, a lze ji snadno zvýšit přidáním plnidel do rubové části! Hmotnost vlasové části se nejčastěji pohybuje mezi 200–2200 g/m², u ručně vázaných může vyšplhat až na 6000 g/m². Výrobky s nízkými hodnotami nejsou příliš kvalitní a raději se jim vyhněte.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kuchyňský koberec z polyesteru o rozměrech 80 × 200 cm stojí 592 Kč, prodává DumDekorace. Kuchyňský koberec z polyamidu o rozměrech 50 × 150 cm stojí 1589 Kč, prodává BonamiFoto: Archiv firem

Myslete i na bezpečnost

Do kuchyně rozhodně sáhněte po kusových kobercích. Je lehčí je přemístit, vyčistit anebo vyměnit. Údržbu a čištění si značně ulehčíte, pokud lze vybraný kus prát v pračce. A protože je kuchyně velmi využívaná místnost, hodí se sem také vyšší zátěžová třída.

Nezapomínejte ani na bezpečnost: dejte přednost výrobku s protiskluzovou úpravou. Nejenže snižuje riziko uklouznutí a zranění, ale navíc udrží koberec na místě při vysávání a tím výrazně ulehčí práci. Protiskluzovou úpravu lze nahradit protiskluzovou podložkou.

Zohledněte současný styl kuchyně

Stejně jako u jiných doplňků i zde platí, že by se měl koberec hodit k celkovému stylu místnosti. Slaďte ho s barevnou paletou kuchyně, především s její dominantní barvou. Praktické jsou i vzory, na kterých není vidět každá skvrnka – poměrně oblíbené jsou motivy jídla, nejčastěji ovoce.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kuchyňský polyamidový koberec o rozměrech 80 × 200 cm stojí 849 Kč, prodává OBI. Kuchyňský polyamidový koberec o rozměrech 50 × 140 cm stojí 1250 Kč, prodává BlancheporteFoto: Archiv firem

Jak vybírat koberec pod jídelní stůl

Chcete teplý kousek i pod jídelní stůl? Protiskluzový povrch tu není tolik významný, podstatný je hlavně krátký vlas a schopnost zvládat vysokou zátěž. Důležitý je i dostatečný rozměr, aby se na koberec vešly židle odsunuté od stolu. Pod jídelní stůl pro čtyři osoby se doporučuje kus o rozměru 170 × 240 cm, pod stůl pro šest osob rozměr 200 × 300 cm.

Znáte koberec z kamenů?

Kromě klasických modelů je zajímavou možností i kamenný koberec. Ovšem není to skutečný textilní koberec, jedná se o druh obkladu. Pomocí zdravotně nezávadné pryskyřice se pojí z malých oblázků – montáž je rychlá a zvládnete ji sami. Překvapí vás, jak je koberec na dotek příjemný a hřejivý. Další výhodou je, že se velmi snadno čistí, nepropouští vodu a bez problémů odolá i vysoké zátěži a nárazům.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kamenný koberec stojí od 420 Kč za m², prodává Presstone. Mramorový kamenný koberec stojí 380 Kč za m², prodává Stavebniny DEKFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám