Hlavní obsah

Kočka není jen mazlíček: Dokáže vyléčit tělo i mysl!

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Reklama

O kočkách se často traduje, že jsou nezávislé, sebestředné a lásku člověku nikdy plně neoplatí. Majitelé koček ale prý bývají spokojenější, klidnější a zdravější než zbytek populace. Čím to je?

Článek

Zatímco ve starověkém Egyptě lidé kočky uctívali, ve středověku je považovali za spojence ďábla a čarodějnic. Dnes je mnozí pokládají za nezávislé bytosti, které si k člověku nikdy nevytvoří tak silné pouto jako pes.

Kočky jsou sice na rozdíl od smečkových psů samotářské, to ale neznamená, že si nedokážou ke svým pánům vytvořit pevnou vazbu – náklonnost však projevují jinak. Sice na vás asi nebudou čekat každý den před vchodovými dveřmi, přesto jejich přítomnost znatelně ovlivňuje vaše psychické i fyzické zdraví. Jak kočky svým majitelům prospívají?

1. Uklidňují a léčí srdce

Kočičí přítomnost uklidňuje. Vrnění a hlazení jejich srsti snižují produkci stresových hormonů a vyplavují hormony štěstí. U lidí pak klesá hladina stresu i vysoký krevní tlak. Mnohé výzkumy prokázaly, že majitelé koček mají o 40 % menší riziko vzniku srdečních chorob a infarktu a ve vypjatých situacích se chovají klidněji a lépe řeší problémy. Podle vědců pomáhá už pouhé sledování videí s kočkami – prý okamžitě zlepší náladu téměř každému.

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Kočičí přítomnost ulevuje od stresu, uklidňuje a pomáhá i od fyzické bolestiFoto: Impact Photography, Shutterstock.com

2. Pomohou s osamělostí i smutkem

Většina koček se velmi ráda mazlí, což může být pro majitele lékem na osamělost. Skvělou volbou jsou pro seniory, kterým kočka dává pocit potřebnosti a důvod se o někoho starat. Navíc je zbavuje samoty a – na rozdíl od psů – se hodí i pro méně pohyblivé osoby. Výsledky několika na sobě nezávislých výzkumů prokázaly, že kontakt s kočkou významně pomohl pozůstalým po ztrátě blízkého člověka.

3. Naučí děti odpovědnosti

Že kočky s dětmi nejdou příliš dohromady? Právě naopak. Dítko se naučí, jak se o někoho starat a mít odpovědnost za jiného tvora. Podle některých výzkumů se děti, které pečují o kočku, lépe soustředí a mají více energie. A u těch, které nemají sklony k alergii v rodině, navíc díky kontaktu s kočkou klesá riziko vzniku přecitlivělosti na běžné alergeny.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Děti, které vyrůstají společně s kočkou, se lépe soustředíFoto: goodluz, Shutterstock.com

4. Uleví od bolesti a pomohou s hojením

Kočka nepůsobí jen na duševní stav, ale i na fyzické zdraví. Všimli jste si, že když vás něco bolí, lehá si na postižené místo nebo do jeho blízkosti? Příjemné teplo a předení uleví od bolesti a usnadní léčbu. Předení vydává jemné vibrace o frekvenci 25 hertzů, a když je vědci simulovali pomocí přístrojů, zjistili, že tyto vibrace posilují hojení a zvyšují pevnost kostí. Právě proto se kočka zvládne vylízat z poměrně děsivých úrazů a tyto léčivé účinky dokáže přenést i na člověka.

5. Vylepší vám spánek

Po kočičím boku se lépe vyspíte – prohloubíte tak nejen vztah se zvířetem, ale zlepší se vaše celkové zdraví. Pouhá přítomnost mazlíčka v posteli a jeho předení mají velký vliv na kvalitu spánku, hloubku odpočinku a s tím spojenou psychickou úlevu.

Spánek s kočkou má ale i nevýhody. Abyste se vyhnuli přenosu parazitů nebo nemocí, zvíře pravidelně očkujete, odčervujte a průběžně kontrolujte, zda nemá blechy nebo třeba klíšťata. Je také nutné častěji převlékat postel a vysávat. S kočkou by rozhodně neměli spát astmatici, alergici, miminka a batolata. V těhotenství se bát nemusíte, zvlášť když už kočku nějaký čas máte, jen dbejte na zvýšenou hygienu.

Foto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Pokud jste ochotni častěji uklízet, přinese vám spaní po kočičím boku mnoho benefitůFoto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Proč kočka potřebuje vlastní pelíšek

Pustíte si kočku do postele? Je to čistě vaše rozhodnutí. Udělat byste ho ale měli ještě předtím, než si ji pořídíte, a pak se toho držte. Kdybyste ji totiž do peřin pozvali a pak si to rozmysleli, znamenalo by to pro ni velmi náročné odvykání. Ať už bude kočka spát s vámi, nebo ne, potřebuje vlastní pohodlný pelíšek, který jí poskytne pocit bezpečí a kde může nerušeně trávit čas. Vyrobte jí proto parádní domeček se škrabadlem podle fotonávodu!

Jaký mazlíček se hodí právě k vám? Zjistěte to podle svého znamení horoskopu.

Reklama

Načítám