Hlavní obsah

Kokosový olej na všechno? Pro a proti jeho použití na pleť

Foto: yurakrasil, Shutterstock.com

Foto: yurakrasil, Shutterstock.com

Reklama

Kokosový olej je v posledních letech brán jako naprostý zázrak v péči o kůži i v použití při vaření. Nicméně není tak univerzální, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jak to s tím kokosovým olejem tedy vlastně je?

Článek

Dávat přednost přírodní kosmetice je v dnešní době trend číslo jedna. Jednou z možností je používání kokosového oleje, který se obecně těší velké oblíbenosti a na internetu najdete spoustu rad, jak ho využít při vaření nebo v kosmetice. Vlastně je prezentován jako účinný a prospěšný prostředek skoro na cokoli. My jsme se zaměřili na jeho účinnost při péči o pokožku, a abychom v tom měli konečně jasno, zeptali jsme se na názor odborníků!

Pro a proti kokosového oleje

Kokosový olej  dokáže kůži zjemnit a obohatit o vitaminy a minerály. „Díky antibakteriálnímu a protizánětlivému efektu je velmi vhodné jeho použití v léčbě ekzémů a obecně suché kůže. Vzhledem k obsahu antioxidantů umožňuje lepší hojení ran a jizev,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová, estetická dermatoložka Perfect Clinic. To pro začátek k dobrým schopnostem kokosového oleje.

Má to ale háček. Mazáním samotného kokosového oleje na pokožku byste si ale mohli paradoxně kůži ještě víc vysušit nebo zhoršit akné. „Všechny oleje, ať už přírodní nebo minerální, mají tendenci ucpávat póry, a pokud se neemulgují s vodou, tak pleť v podstatě vysušují,“ říká Ivana Pokorná, majitelka Kliniky estetické medicíny Formositas.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kokosový olej má spoustu skvělých vlastností, ale má tendenci ucpávat póryFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Oleje ano, nebo ne?

Na kokosový olej a oleje obecně ale není nutno zanevřít. „Není to tak, že byste neměli olej za žádnou cenu používat. Je jen dobré zvážit, zda je tou pravou péčí na obličej, protože každý typ pleti potřebuje především hydratovat, a to mastná i suchá,“ dodává Ivana Pokorná. Problém je tedy v tom, že olej pokožku promastí, ale bez vody ji nedokáže dostatečně hydratovat. Proto je lepší jít „kokosáku“ trochu naproti. Stejný názor má i Jitka Poláková, zakladatelka české kosmetické firmy Capri.

„Kokosový olej kůži sice zjemňuje a pomáhá obnovit poškozenou kožní bariéru, ale je třeba ho doplňovat hydratačními séry a krémy. Evropanky mají jinou pleť než dámy z oblasti růstu kokosových ořechů, kde je běžně kokosový olej využíván s dobrými zkušenostmi,“ říká Jitka Poláková.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Kokosový olej nemusí být pro pleť tím pravým ořechovým (kokosovým)Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Pouze na vlhkou kůži

Pokud ale máte s oleji dobré zkušenosti a chcete je používat, je vždy lepší, když je natřete na vlhkou pokožku. „Produkty, které jsou vhodné k péči o pokožku, by měly obsahovat vodnou i olejovou část. Jedině tak dojde k ideální hydrataci a celkové výživě pokožky. Vodnaté složky se okamžitě vstřebají a hydratují, zatímco olejové složky vytvoří na pokožce ochranný film,“ říká Hana Pham, zakladatelka české přírodní kosmetiky Cocoes.

Je tedy lepší si kokosový olej mazat na tělo ideálně, když vylézáte ze sprchy, kdy je kůže ještě vlhká, doplňovat ho případně hydratačními krémy nebo si ho užít jako součást jiných přípravků (různá tělová másla a mléka), které zajistí ideální výživu i hydrataci kůže.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kokosové tělové máslo, Cocoes, 870 Kč, prodává e-shop Cocoes; kokosové tělové máslo Urtekram, 235 Kč, prodává e-shop Urtekram a GlobusFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tělové mléko s kokosovým olejem Jason, 339 Kč, prodává e-shop Countrylife; tělové mléko ve spreji Dove s kokosovým olejem a mandlovým mlékem, 160 Kč, koupíte v drogeriíchFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tělové máslo Tykokos, 2SIS, 199 Kč, prodává e-shop Econea; tělové máslo Kokos, Ziaja, 119 Kč, prodává e-shop Růžová 10Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tělové máslo s kokosovým olejem, Vivapharm, 189 Kč, prodává e-shop Vivaco; pěnový krém s kakaovým a panenským kokosovým máslem, Manna, 502 Kč, prodává e-shop Manna mýdloFoto: Archiv firem

Používáte kokosový olej rádi?

Reklama

Související témata:

Načítám