Hlavní obsah

Kolikrát se můžete v životě zamilovat? Prý jen 4x!

Foto: thinkstock

Opravdovou lásku mnohokrát za život nepotkáteFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je jednou z nejsilnějších emocí. Kolikrát za život ji člověk může prožít? A je možné si poručit, aby srdce nedělalo hlouposti a nezamilovávalo se do nesprávných osob?

Článek

Britská společnost Opera North se při příležitosti uvedení romantického muzikálu Carousel pustila do průzkumu z jednoho prostého důvodu: Chtěla zjistit, jak jsou na tom lidé s láskou. Z odpovědí dvou tisíc respondentů vyplynulo, že se člověk zamiluje průměrně čtyřikrát za život. To by podle odborníků souhlasilo.

I sexuolog Petr Weiss se domnívá, že skutečnou lásku a zamilovanost jedinec potká jen párkrát za život. „Řekl bych, že nanejvýš čtyřikrát, ale spíš jen dvakrát.“ Lenka Černá, kouč partnerských vztahů, podotýká, že je to způsobeno mimo jiné i tím, že těch vážných vztahů svým způsobem víc nestihneme.

Co je to láska?

Jestli namítáte, že je toto číslo nízké, vybavte si, kolikrát jste byli opravdu „mimo realitu“, doslova zasažení Amorovým šípem, který vedl vaše ruce k tomu, aby polévku dosolily cukrem a kávu osladily solí.

V období zamilovanosti se totiž lidé chovají, jako by byli pod vlivem nějaké omamné látky. „Intenzivní vášnivá láska užívá stejný systém v mozku, který se aktivuje, když je osoba závislá na drogách,“ tvrdí psycholog Arthur Aron ze State University ze Stony Brooku v New Yorku. Zamilovanost se také dá charakterizovat jako období erotické fascinace partnerem, kdy odpadá potřeba sbližovat se s jiným. Podle odborníků tento stav trvá maximálně dva roky. Ale zpět k výzkumu.

Čím mladší, tím zamilovanější

Ten dál odhalil, že jakmile potkala svoji první osudovou lásku, třetina dotázaných se okamžitě rozhodla pro společné bydlení. Ukázalo se, že většinou tento stav přichází ve 27 letech. Však také osm z deseti lidí přiznává svoje pobláznění minimálně do jednoho člověka, a to když jim bylo dvacet až devětadvacet let. (Postupem věku se šance na bláznivou zamilovanost snižuje. Ve věku 30–39 let lásce podlehli čtyři lidé z deseti, po čtyřicítce už jen tři.)

Foto: thinkstock

Jestli jste si opravdu jisti tím, že jde o toho pravého, držte se ho jako klíště!Foto: thinkstock

Ti, kteří si nechali skrz prsty první lásku proklouznout, se spokojili s náhradníkem, čili partnerem, který sice nedosahoval takových kvalit jako ten první, ale „byl po ruce“. Konkrétně se tak v rámci výzkumu zachovali čtyři lidé z deseti, přičemž 61 % ze všech oslovených lituje, že si svoji osudovou lásku neudrželo. (Asi neměli toho správného psa. Určité rasy totiž sbližují, více ve článku Na tyhle psí rasy se ženy balí nejlíp!.)

Ale určitě existují i výjimky. Jednou z nich je herečka Demi Moore, která utekla od svého manžela Bruce Willise do náruče mladšího Ashtona Kutchera. Jak probíhal její odchod od partnera a jak spolu drsňák Williams a svůdná Demi vycházejí dnes? Podívejte se na následující epizodu ze seriálu Slavné dvojice televize Stream.cz.

Srdci prostě neporučíš!

Jedna z deseti osob své city neudržela na uzdě a vyjádřila tak náklonnost k osobě, ke které neměla (partner kamarádky, učitel, kolega z práce, cizinec, nadřízený…). Taky se vám to stalo? Myslíte si, že není možné city ovládat? O tomtéž je přesvědčeno 77 % lidí. Třetina všech dotázaných dokonce souhlasí s tím, že je možné milovat víc lidí současně. (Hlavně pozor na nevěru, může i zabít, a to hned dvakrát, více zde!) A ten samý počet ví, jak je těžké se po rozchodu vrátit ke svému bývalému partnerovi. Hodně pokusů totiž selhává, podaří se to jen jednomu z uvedeného počtu. Ta láska je ale složitá…

Dlouhodobé vztahy: Proč jsou krásné?

Říkáte si, o čem to tu celou dobu mluvíme, když vy máte doma pořád toho samého partnera už spoustu let a rozhodně se ho nechystáte vyměnit a tím pádem ani zvyšovat počet svých lásek? Nenechte se příliš zviklat výpočtem výzkumu. „Určitě se nedá říct dogmaticky, kolikrát za život se člověk zamiluje. Přesné číslo stejně neexistuje,“ podotýká koučka Lenka Černá, podle které je i jedna životní láska výhrou. Když je navíc stále ve vaší blízkosti, není co řešit, i když si nejspíš říkáte, že už nic není jako dřív a romantika vyprchala.

„U většiny lidí je typické, že se při dlouhodobém vztahu sice oslabuje vášnivá láska, ale zato roste vzájemná pospolitost. Pokud si na sebe partneři zvyknou, přestávají se bát, že partnera ztratí, pak je jejich vztah obvykle již o něčem zcela jiném než o touze a vášni,“ dodává profesor Aron, který zkoumal reakce mozku u zamilovaných pomocí zobrazovacích technik. Být zaslepený láskou „jenom“ jednou v životě tak vůbec nemusí být špatné, co říkáte?

A kolikrát v životě jste pravou lásku potkali vy?

Reklama

Načítám