Hlavní obsah

Kontroverzní umělec slaví. Proč stvořil vousatou Conchitu?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je tomu sedm let, co rakouský umělec Thomas Neuwirth stvořil své alter ego v podobě Conchity Wurst – extravagantní dámy s vousy, ale hlavně se skvělým hlasem. Dnes slaví své třicáté narozeniny. Během působení v šoubyznysu odvedla Conchita kus práce při boření genderových stereotypů, ale přišla i s jedním nepříjemným prohlášením o svém zdravotním stavu.

Článek

Umělec Thomas Neuwirth (30) nepodstoupil operativní změnu pohlaví a všechno je jen kostým, dokonce se ani necítí být ženou. Je to prostě pouze role. V civilu chodí Neuwirth bez make-upu a úplně běžně oblečený – v džínách, tričku a teniskách. Ve společnosti ovšem vystupuje jako pravá dáma a nechává se oslovovat ženským jménem Conchita, bez ohledu na to, že mu tvář zdobí mužné vousy.

Conchita se zrodila už v roce 2011, ale větší publicity se jí dostalo o tři roky později, kdy v roce 2014 zvítězila v mezinárodním finále soutěže „Eurovision Song Contest“, čímž se ukázalo, že dnešní společnost na tom není s tolerancí zase tak špatně. I když se našli i tací, kteří sepisovali petice a veřejně protestovali proti účasti netradičního umělce v soutěži.

Je to buřt

A právě na netoleranci k odlišnostem a genderové stereotypy se snaží Thomas Neuwirth prostřednictvím vousaté zpěvačky poukázat. Jejím poznávacím znamením jsou krásné šaty a šperky, upravené vlasy, perfektní líčení a k tomu mužné vousy.

Svůj význam má i umělecké jméno a rozhodně není jen k pobavení. Příjmení Wurst znamená v překladu paní Buřtová a je odvozené z německé fráze „Das ist mir Wurst“ (Je mi to buřt). A co že tím chtěl básník říci? Přece že má být každému jedno, jestli někdo nosí k podpatkům vousy nebo vousy k podpatkům. Conchita je prý navíc slangový výraz pro ženské intimní partie a Wurst zase pro ty mužské.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Neuwirth před vznikem Conchity v roce 2007Foto: Profimedia.cz

HIV pozitivní

Thomas Neuwirth se otevřeně hlásí také k homosexuální menšině, kterou podporuje. V roce 2015 zavítala Conchita dokonce do Prahy, kde zahájila tradiční pražský pochod homosexuálů „Prague Pride“. Conchita se dostala opravdu daleko, zpívala v Evropském parlamentu i v sídle Organizace spojených národů. Neuwirth tedy dokázal, že není zase tak důležité, kdo jste a jak vypadáte. Kdokoli může dosáhnout čehokoli.

Na jaře ovšem přišel s neveselou zprávou. Přiznal, že už je několik let HIV pozitivní. K prohlášení se odhodlal kvůli vydírání ze strany bývalého přítele, který mu hrozil, že jeho tajemství vyzradí. Umělec chtěl s touto intimní zprávou přijít raději sám.

Foto: Profimedia.cz

Conchita má cit pro móduFoto: Profimedia.cz

Blíží se konec Conchity?

V roce 2017 měla Conchita skončit, umělec totiž prohlásil, že už dosáhl všeho, čeho chtěl, a že je tedy načase změnit roli. Nicméně ke konci slavné zpěvačky se zatím neodhodlal a i letos Conchita čile vystupuje. Její image se ale trochu mění. Stále častěji nechává doma šaty a šetří i s make-upem. Tak třeba ji dnešní významné jubileum postrčí zase o kousek dál.

Foto: Profimedia.cz

V posledních dnech připomíná Conchita stále více mužeFoto: Profimedia.cz

Jak jste na tom s tolerancí vy? Pobuřuje vás muž s vousy převlečený za ženu?

Reklama

Související témata:

Načítám