Hlavní obsah

Koš na prádlo: Jaký vybrat?

Foto: Thinkstock

Koš na prádlo je opomíjená, ale důležitá věcFoto: Thinkstock

Reklama

Může být krásně vyplétaný, látkový nebo z moderní oceli. Přesto se jím moc nechlubíte. Koše na špinavé prádlo nejsou věc, kterou by majitelé nějak vystavovali na odiv. Ale bez nich to také nepůjde. Víte, jak by měl správný koš na špinavé věci vypadat a jak ho používat?

Článek

I když by byli mnozí rádi, kdyby se nošené ponožky nebo trička jednoduše „uklidily“ z rohu místnosti samy do pračky a pak složené a vyžehlené do skříně, nic takového ještě neexistuje. Koš na špinavé prádlo – pokud tedy nemáte v domě shoz prádla – patří k nezbytnému vybavení každé domácnosti. Jen na vás záleží, zda ho zamaskujete, nebo necháte volně stát v místnosti.

Kam s ním?

To je otázka, kterou řeší snad každý, kdo se nastěhuje do nového bytu či domu. Zatímco na šatně nebo vestavných skříních si architekt dává záležet, na špinavé prádlo se zapomíná. Tedy s výjimkou, kdy jsou buď skříňky, nebo koupelnový nábytek vybavené integrovanými vyklápěcími koši. U mnoha sestav už je najdete.

Foto: Brabantia, IKEA

Důležitá je snadná údržbaFoto: Brabantia, IKEA

Všeobecně pro košeplatí, že byste je měli mít co nejblíže pračky, abyste je nemuseli – plné totiž váží pěkných pár kilo – přenášet sem a tam. Toto pravidlo má ale jednu výjimku! A to jsou případy, kdy jste nechali pračku instalovat do kuchyňské linky. Sem špinavé oblečení z hygienických důvodů nikdy nepatří! „Navíc by zde zbytečně zabíralo místo, kterého nikdy není dost. Především je sem třeba zakomponovat spížní skříň a prostor na ukládání hrnců,“ říká designérka Kamila Douderova z firmy Kamidesign.cz a pokračuje: „Věnovat špinavému prádlu celou skříňku je, co se týká místa, zbytečný luxus, který si může málokdo dovolit. No a aby koš stál volně přistavený k lince, nebo byl dokonce ve skříňce s jinými kuchyňskými potřebami, to by asi vzhledem k tomu, že jde o špinavé prádlo, každého přešla chut na jídlo.“

Foto: IKEA

Koše míváme většinou v koupelněFoto: IKEA

Ideální místo pro něj je v koupelně nebo ve zmiňované šatně. Prostředí také rozhoduje o tom, který vyberete. „Protože jej většinou používáme v koupelně, měl by být dostatečně odolný proti vlhkosti a teplu,“ říká Martin Noha z firmy Brabantia a dodává: „Dalším kritériem je snadná údržba – do koše vkládáme špinavé prádlo, takže je potřeba, aby se dal kdykoli omýt či otřít, a to zvenku i zevnitř.“ Z těchto důvodů jsou dobré nádoby z nerez oceli, které téměř nemůžete zničit, a plastové. Pokud toužíte po látkovém nebo romanticky vyplétaném koši, dbejte, aby byl zevnitř vybavený speciálním vyjímatelným pytlem, který můžete kdykoli vyndat a vyprat.

„Určitou novinkou a velkým pomocníkem jsou takzvané Laundry Bin Selectory, tedy dělené koše s dvěma otvory, kdy do jednoho dáváte bílé a do druhého barevné věci. Před praním tak nemusíte koš vysypávat a pracně přebírat,“ říká Martin Noha.

I když prádlo v koši zůstává – nebo by aspoň mělo zůstávat – jen krátkou dobu, je podle Martina Nohy třeba, aby „dýchalo“. Ideální jsou otvory po stranách koše, kterými může dovnitř proudit vzduch, a přitom nejsou vidět.

Foto: Hitra

Velmi oblíbené jsou proutěné košeFoto: Hitra

Pozor, koš není skříň!

Je to lákavé – nandáte všechno nošené a povalující se oblečení do koše, a máte na dlouho uklizeno. Ovšem pozor! Prádlo by mělo v koši zůstávat týden, maximálně čtrnáct dnů. Ponecháte-li ho tady déle, pot, mastnota a špína se hůře odstraňují, než když oblečení vyperete zavčasu. To platí pro věci, které jsou sice zašpiněné, ale suché. Vlhké a mokré prádlo do koše nepatří vůbec! Mělo by se nechat buď usušit, nebo lépe, rovnou je vyperte. Mokrá látka může začít po určité době v koši plesnivět a plíseň bývá jen těžko odstranitelná. Praní vám pak zabere více času, než je nutné.

A jak moc máte rádi svůj koš na prádlo vy?

Reklama

Související témata:

Načítám