Hlavní obsah

Koupit dítě? Není to problém, pokud máte půl milionu

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Reklama

Pokud máte dost peněz, můžete si i v ČR koupit dítě. Přijde vám to jako nesmysl? Pak rozhodně čtěte dál, protože to opravdu není až tak složité, a dokonce u toho nemusíte ani porušit žádný z platných zákonů!

Článek

Stále víc párů má problém s přirozeným početím dítěte. Mohou vyzkoušet umělé oplodnění nebo se stát adoptivními rodiči. Cesta je to složitá a nemá nikdy jistý výsledek. Po letech marných snah může dojít i na krajní řešení – a jedním takovým je si dítě „koupit“.

Možnosti pro neplodné

Neplodných párů bohužel přibývá – podle statistik je jich u nás kolem deseti procent. Kromě zdraví za to může i odkládání početí na vyšší věk a dlouhodobý stres. Pokud se páru nepodaří počít dítě zhruba do dvou let, pak může podstoupit umělé oplodnění anebo zažádat o adopci. Ani v jednom případě není výsledek jistý a po letech snažení a neúspěchů mohou partneři začít uvažovat i o nestandardnějším řešení. Tím může být „koupě“ dítěte od ženy, která ho čeká, ale dopředu ví, že je neuživí nebo ho mít nechce.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Neplodné páry se čím dál častěji obracejí na odborníky z reprodukčních klinikFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Lze koupit dítě?

Ačkoli se vám to zdá neuvěřitelné, koupit dítě v podstatě lze. Právníci říkají, že je něco takového minimálně proti dobrým mravům a že jde o velmi riskantní záležitost, ale pokud se obě strany dohodnou a obě splní, co slíbily, pak to vyjít může, protože zákon porušen není, a kde není žalobce, není soudce. Jak to tedy probíhá?

Stačí najít ženu, která je svobodná, těhotná a buď neví, kdo je otcem dítěte, nebo ví, ale biologický otec se k němu nechce hlásit. Může jít o ženu, která je na tom špatně, co se financí či sociálních poměrů týče – takže jí vidina odměny za to, že se dítěte po porodu vzdá, není až tak proti mysli. Následné kroky nejsou složité.

Foto: ChompooSuppa, Shutterstock.com

Ač to zní neuvěřitelně, lze i u nás v podstatě koupit dítě...Foto: ChompooSuppa, Shutterstock.com

„K prohlášení otcovství stačí, aby onen muž došel společně s budoucí matkou ještě během těhotenství na matriku a podepsali souhlasné prohlášení. Jestli je biologickým otcem, to nikdo nezjišťuje,“ vysvětluje sociální pracovnice z Národního institutu pro děti a rodinu Terezie Pemová. Oba se dohodnou na tom, že dítě po narození ponese příjmení po otci, což usnadní následné kroky a péči o ně. Po vyřízení formalit dostává většinou budoucí matka část či celou částku, na které se domluvili. Podle sociální pracovnice může jít asi o půl milionu korun.

Z porodnice dítě odveze už muž, z hlediska práva jako jeho otec – a začne o něj pečovat. „Nikdo nezkoumá, v jaké rodině dítě žije, jestliže je v pořádku, prospívá, nenese známky týrání nebo zanedbání,“ vysvětluje Terezie Pemová. Po nějaké době podá otec u soudu návrh na zbavení rodičovských práv matky, s čímž ona musí souhlasit. Aby byla rodina kompletní, dítě dostane časem novou matku díky adopci – adoptuje si ho manželka otce.

Má to svá rizika

Proč ale odborníci neradí, aby se někdo do takové akce pouštěl? Když zcela pomineme „obchodování“ s dětmi, pak může být problém i s případným vrácením peněz, které jste matce dítěte dali, pokud by si to v průběhu těhotenství, po porodu nebo při soudním jednání o zbavení rodičovských práv rozmyslela. Moc by vám nepomohla ani případně sepsaná smlouva.

„Smlouva, jejímž předmětem by mělo být plnění, které se zjevně příčí dobrým mravům, a to je ten případ, anebo které odporuje zákonu a zjevně narušuje veřejný pořádek, je pro tento rozpor absolutně neplatná,“ uvádí právník Mgr. Petr Novák z internetové poradny Vaše nároky. A pouštět se do případného soudního řízení, které by o vrácení peněz rozhodlo, to si asi každý, kdo v podstatě chtěl koupit dítě, hodně rozmyslí.

Takže, ač to vypadá jako jedno z řešení, jak „přijít“ k dítěti, v praxi zůstává většinou jen u teoretizování na toto téma. Chce se říci, že naštěstí!

Co si o možnosti koupit si dítě myslíte?

Reklama

Načítám