Hlavní obsah

Kouzlení s tavnou pistolí. Co všechno dokáže?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Pokud ji máte doma a používáte ji jen na vánoční věnec, inspirujte se nápady, jak lze tavnou pistolí vyrobit dekorativní i praktické věci.

Článek

Roztavené lepidlo funguje ve většině případů mnohem lépe než obyčejné v tubě. Má dokonce i svou dekorativní stránku, o čemž jste se mohli přesvědčit už v tipu na sněhovou vločku.  Dnes toto téma ještě rozšíříme.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Je období tulipánů, které jsou křehké a nedrží vztyčené jako růže. Ve vázách s širším hrdlem jich pak musí být hodně, aby vypadaly pěkně. Anebo si můžete vyrobit speciální mřížku, do které rostlinky „nasázíte“.

Na pečicí papír si tužkou obkreslete obvod připravené dózy a tavnou pistolí obkružte linku. Dělejte jednotlivé proužky od kraje kruhu ke kraji. Můžete symetricky přes střed, nebo jak vás napadne. Vzniknou tak různě velké mezery. Po zaschnutí mřížku sundejte a na stejný kruh nakreslete z obloučků jakoby krajku. Po zatuhnutí jej přiložte na mřížku v pravém úhlu, po vnitřním okraji jedním tenkým tahem přejeďte tavnou pistolí a máte nasazovací „klobouček“ na aranžování květin.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Chystáte narozeniny pro malého oslavence? Pak by na dortu neměla chybět číslice s věkem! Můžete ji koupit z vosku, ale proč neušetřit? Na pečicí papír si předkreslete číslici a tavnou pistolí ji obtáhnete tenkou linkou. Jakmile lepidlo zatuhne, přidejte ještě jednu, případně i třetí vrstvu. Snažte se, aby linka byla co nejhladší. Pokud byste si na to netroufli, můžete z toho udělat přednost a obtáhnout číslici vlnkami natěsnanými na sebe.

Vedle udělejte z lepidla kříž zhruba dva na dva centimetry a zvlášť ještě hrot. Ten by měl být alespoň tři centimetry dlouhý. Jakmile vše zatuhne, slepte tři díly dohromady.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Domácím receptem na protiskluzné podrážky bačkor je lepidlo. Dejte si jen pozor na tloušťku linky. Bude-li moc tlustá, boty při chůzi vydávají zvuky a reliéf tlačí do chodidla. Finta funguje i na ponožkách.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Roztomilý dáreček pro malé parádnice může být z lepidla a, věřte nebo ne, nikdo to nepozná! Nakreslete si tvar přívěšku na pečicí papír a obtáhněte ho. Ihned vyplňte i obsah tvaru lepidlem, které se slije do hladké plochy.

Chcete-li „naducanější“ výsledek, přidejte ještě jednu vrstvu, dříve než ta předchozí úplně zaschne. Do ještě horkého lepidla zamáčkněte třpytivou perličku a nakonec přitavte očko na pověšení. Po zaschnutí natřete povrch lakem na nehty.

Dbejte, aby byla pistole dobře rozehřátá. Hladký povrch budou mít jen tvary do zhruba čtyř centimetrů v průměru. A kdyby se vám třepala ruka a neměli jste okraje rovné, ostrými nůžkami obstřihněte případné nerovnosti.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jedna praktická rada do šatníku: klouzavé svetry a jemné šatičky nebudou padat z ramínek, když jejich konce opatříte „hadem“ z lepidla. Drží báječně!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Poslední tip je z ranku praktických. Často se stane, že upadne ozdobička ze sponky, odtrhne se kousek náušnice a vy potřebujete jen ždibec roztaveného lepidla, ale nechce vám vytahovat pistoli. Myslete na to dříve! Doprostřed několika zápalek udělejte kroužek z kapky lepidla. Až ho budete potřebovat, jen sirku zapálíte, nakloníte a lepidlo se roztaví.

Tady pozor! Je to manipulace s otevřeným ohněm a lepidlo je také hořlavina. Je ho tam jen malé množství, ale i tak hrozí popálení prstů. Takže opatrně!

Objevte kouzlo průhledných výrobků z lepidla. Nejsou drahé a mnohdy ani náročné na vytvoření!

Reklama

Načítám