Hlavní obsah

Kozorozi jsou skrblíci, Ryby věčně bez koruny! Jak podle horoskopu umíte zacházet s penězi?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Také míváte pocit, že někdo snad bankovky trhá na stromech, zatímco jiný by měl hluboko do kapsy, i kdyby zrovna vyhrál v loterii? Každé znamení zvěrokruhu to s penězi umí jinak, podívejme se tedy, jak jsou na tom.

Článek

Zatímco někteří z nás se při pojmu „finanční gramotnost“ znechuceně otřesou, jiným to jde s penězi tak nějak přirozeně, pečlivě si vedou účetnictví a rozumné nakládání s financemi patří k jejich každodennímu fungování. Jak je na tom právě vaše znamení zvěrokruhu?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani si s penězi, stejně jako s většinou věcí, příliš hlavu nedělají a moc je neřeší – což ale není vždycky na škodu. Jsou soutěživí a draví a chtějí si pořádně vydělat, takže se jim vlastně žije dost dobře. Finance však pro ně nejsou alfou a omegou života – neumějí moc šetřit a spořit, rádi impulzivně nakupují, jindy zase na peníze dlouhodobě nesáhnou. Nebojí se riskovat a z případných neúspěchů se vždycky brzy oklepou, peníze jsou zkrátka pro ně až na druhé koleji.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou dříči a peníze si poctivě vydělávají. Díky své vrozené věrnosti jsou však schopni dlouhodobě zakotvit u práce, která jim moc nevynáší – zkrátka neumějí odejít. Na druhou stranu jsou velmi praktičtí a ekonomicky zdatní, takže jim nedělá problém šetřit a spořit nebo si vypisovat celý rozpočet do posledního haléře. Vždycky mají nějakou železnou rezervu pro strýčka Příhodu a bojí se riskantních investic, ale často se jim daří v nákupu nemovitostí.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Blížencům se stává, že přijdou o všechny peníze, a je pro ně vhodné najít si „člověka na finance“Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blížencům se často stává, že vlezou do obchodu a naprosto spontánně přijdou o všechny peníze. Nesnášejí totiž omezení všeho druhu a rádi poslouchají svou intuici a rozmary. Často tedy zjistí, že mají prázdnou peněženku – jsou ovšem neobvykle vynalézaví a utracené peníze dokážou zase pěkně rychle vydělat. Vždycky mají v rukávu nějaký zajímavý nápad nebo zlepšovák. Nicméně – ohledně správy svých financí by se měli obrátit na někoho, kdo do jejich hospodaření vnese řád a pořádek.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci zbožňují své zázemí, rodina je centrem jejich existence. I proto je pro ně vytváření a kumulace majetku a peněz, které by zabezpečily všechny jejich blízké, ohromně důležité. Umějí tvrdě pracovat a sami sobě odpírat, aby zabezpečili milované. Vždycky mají nějakou zálohu, na kterou se mohou spolehnout, a jsou ohromně zodpovědní. S potěšením utrácejí za dárky pro druhé, protože rádi rozdávají radost – i v tomhle ohledu jsou však ve výsledku velmi rozumní.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Pro Lvy jsou peníze ohromně důležitou veličinou. V první řadě je mají prostě rádi a rádi si za ně dopřávají krásné věci. Pokud si nějaké znamení umí užívat luxus, jsou to právě Lvi, kteří se s chutí rozmazlují špičkovými předměty. Jsou také ohromně velkorysí, ochotně půjčují a pomáhají druhým a nadšeně rozdávají až neúměrně obrovské dary. Na druhou stranu ale chtějí svůj životní standard a úroveň udržet a umějí se otáčet, aby si potřebné prostředky vydělali.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Lvi rádi rozmazlují sebe i ostatní a umějí si na to vydělatFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Praktické a pečlivé Panny si často vedou velmi detailní účetnictví a mají přehled o každém příjmu i výdaji. Zodpovědně si budují rezervy, spoří na důchod i investují, mají plány do budoucna a dokážou je plnit. Neženou se však za obrovskými zisky a velké utrácení není jejich styl. Platově se obvykle drží ve střední třídě a klidně budou brát i méně, budou-li dělat dobrou věc pro společnost, kterou mají rády. Někdy je důležité nebát se a zariskovat – když si vše pečlivě propočítají, jak to Panny umějí, pak se všechno vydaří.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Pro Váhy je ohromně důležité určité estetično a hezké věci, které si čas od času chtějí dopřát. A to ať už jde o večeři v krásné restauraci, nebo značkové oblečení. V jejich životě je důležitá rovnováha, kterou dokážou poměrně úspěšně nastolit. Když si tedy koupí něco pěkného, klidně se pak delší dobu drží zkrátka. Váhy často investují do umění a sběratelských kousků, mají na ně dobré oko. Jinak se ale ve vedení financí rády spoléhají na racionálnější osobu.

Štír (24. 10.– 22. 11.)

Štíři jsou, co se peněz týká, velmi intuitivní znamení a řídí se pocity – a nutno říct, že to funguje. Mají jakýsi šestý smysl, který jim říká, kdy šetřit, kdy riskovat a kdy investovat. Trpělivě číhají na nejlepší chvíli a teprve tehdy podniknou příslušné kroky. Zkrátka to mají zmáknuté. Železnou rezervu si budou spíš schovávat doma v pokladničce než v bance, protože k podobným institucím nemají důvěru. I situace, které pro ně nevypadají dobře, umějí rychle obrátit ve svůj prospěch.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou vlastně opakem Štírů – rádi riskují, ale málokdy si to předem nějak více rozmyslí. Často se hrnou bezhlavě vpřed a to jim způsobuje problémy. Jejich finanční situaci zachraňuje většinou hlavně jejich štěstí, protože s penězi jim to zkrátka moc nejde. Nemají přehled, kolik jich reálně mají a kolik mohou utratit, impulzivně nakupují i rozdávají. Nicméně – napjatější rozpočet je příliš netrápí, protože peníze pro ně prostě nejsou důležité.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Disciplinovaní, cílevědomí a konzervativní Kozorozi jsou vynikající šetřílci – umějí vytvořit obrovské úspory skoro z ničeho. Co jim ale nejde pod nos, jsou různé novinky a riskantní strategie. Dlouho trvá, než se nechají přesvědčit k jakémukoliv nezvyklému kroku, který by jejich úsporám pomohl. Neumějí být dynamičtí a reagovat na situaci, zato však dokážou vytvořit plán a držet se ho. Občas vypadají jako skrblíci, protože z utrácení prostě radost nemají – je to jejich přirozenost, nezlobte se za to na ně.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Svědomití Kozorozi mají finance zcela pod kontrolou a utrácet je ani moc nebavíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Pro Vodnáře jsou určité hodnoty důležitější než peníze: nikdy nebude dělat práci, která by mu vynášela, pokud v ní zároveň nevidí dobro a cestu, jak pomáhat ostatním. Navíc spoustu z toho, co vydělá, zase rozdá – charitám i těm, kdo ho hezky poprosí. Jeho cílem je lidem pomáhat. Neumí se jen dívat, jak jiní trpí, zatímco on se má jako v bavlnce. Kromě toho se pouští do riskantních investičních strategií, kterých se ostatní bojí – jemu to ale nějak záhadně vychází.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Snivé Ryby a peníze, to je kapitola sama pro sebe. Pro Ryby jsou finance jakási abstraktní veličina, kterou neberou příliš vážně a která slouží jen k dělání radosti. Rybám se často stává, že živí ještě někoho jiného, ačkoli je jejich příjem nedostatečný. Na rozdíl od Vodnářů, kteří sice pomáhají, ale vždycky mají všechno promyšlené, Ryby nikdy nepočítají. Prostě se řídí srdcem, a tak často končí bez peněz. Na správu konta by se jim rozhodně hodil účetní nebo finanční poradce.

A jak to s penězi umíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám