Hlavní obsah

Krabice od mléka i bot nevyhazujte! Vyrobte z nich svačinový box nebo peněženku

Foto: Alter-ego, Shutterstock.com

Foto: Alter-ego, Shutterstock.com

Reklama

Krabice od těstovin či mléka je snad i škoda vyhazovat, když se z nich dají velmi snadno a rychle vyrobit zajímavé dekorace nebo užitečné drobnosti. Jak na to? Pár tipů bychom pro vás měli.

Článek

Krabice od mléka či džusu se může velmi rychle proměnit ve svačinovou krabičku nebo peněženku. Zbytky kartonu z krabice od bot nebo levná a efektní barevná lepenka zas můžou posloužit jako základ pro výrobu dárkové krabice či boxu na čisticí prostředky. Postup výroby je snadný a zvládne ho jistě každý!

Peněženka na drobné

Z malé krabičky od džusu můžete vyrobit malou peněženku na drobné. Pečlivě ji vymyjte a rozstřihněte tak, aby z krabičky zůstal pruh o velikosti vnitřku budoucí peněženky. Vnější stranu pruhu polepte například filcem nebo samolepicí tapetou, lepší je ale použít látku, ze které lze vyrobit i bočnice peněženky, aby získala na objemu. Zdobení i způsob zavírání zvolte podle toho, co máte po ruce – může to být suchý zip, ale i poutko s knoflíkem jako v našem případě.

Foto: Eva Malúšová

Výhodou použití nápojového kartonu je fakt, že je jeho vnitřek omyvatelný a vodovzdorný, takže si můžete ušít velmi odolné pouzdro na brýle nebo taštičku na sluchátka či powerbankuFoto: Eva Malúšová

Krabička na kosmetiku

Ze spodní části krabice od mléka můžete vyrobit i romantickou krabičku třeba na laky na nehty nebo stíny, které chcete mít přehledně na očích. Odměřte potřebnou výšku krabice a jednu užší stranu ponechejte vyšší, aby se krabička dobře přenášela. Nemusíte nic slepovat, ale jen ji nazdobte. Jestli jste romantická duše, hodí se třeba růžičky z krepového papíru a zlaté vlnité lepenky.

Foto: Eva Malúšová

Vnitřek krabičky ponechejte bez ozdobné vrstvy, zůstane tak omyvatelný a bude se lépe udržovatFoto: Eva Malúšová

Rámeček na fotku

Zbytek kartonové krabice snadno proměníte na rámeček na fotku. Vystřihněte z něj obdélník takové velikosti, aby se do jeho poloviny vešel otvor odpovídající velikosti obrázku. Pak přehněte napůl a onen otvor do jedné z polovin kartonu vystřihněte či vyřízněte nožem. Z proužku kartonu vyrobte nožku, o kterou bude rámeček opřený. Kraje rámečku ozdobte podle své fantazie a postranice opatřete dvěma kousky nitě na svázání – až bude fotografie uvnitř.

Foto: Eva Malúšová

Fotografii můžete do rámečku i vlepit, ale pak ji nelze vyměňovat, což je možná škodaFoto: Eva Malúšová

Krabička na svačinu

Na výrobu omyvatelné krabičky na svačinu potřebujete jen nůžky a krabici od mléka – buď velkou, nebo tu půllitrovou, pokud půjde jen o krabičku třeba na ovoce. Opět nemusíte lepit, jen vystřihněte potřebný tvar: rovinu na přední části, obloučky na bocích a dlouhý díl za zadní části krabice – ten by měl tvořit zavírání boxu, tedy spolu s postranicemi zabránit obsahu krabičky „vycestovat“. Jestli nebudete chtít, nemusíte krabičku zdobit, ale vyplatí se trochu si pohrát s barvami – ovšem jen na vnější straně, tu vnitřní nechte původní, abyste do ní mohli bez obav vložit jídlo.

Foto: Eva Malúšová

Krabičku můžete pouze přetáhnout gumičkou, ale lze ji zajistit i suchým zipemFoto: Eva Malúšová

Box na čisticí přípravky

Máte při úklidu také plné ruce lahviček, hadříků a sprejů, které se vám všude pletou? Pak si z kartonové krabice udělejte praktický box na jejich přenášení. Doprostřed krabice vlepte dělicí stěnu, která bude o kus delší a natolik pevná, abyste do ní mohli vyříznout i madlo. Po zaschnutí můžete vše nastříkat rychleschnoucím lakem, který dodá výsledku šmrnc a zajistí, že box bude omyvatelný.

Foto: Eva Malúšová

Box je čistě praktická věc, nemusí zdobit, ale pokud byste přece jen rádi trochu esteticky zasáhli, lze to za pomoci tavné pistole, která na kartonu vytvoří zajímavé plastické efektyFoto: Eva Malúšová

Dárková krabice

Asi víte, že jen trochu dekorativní dárkové krabice nestojí zrovna pár korun. Tak proč si takovou za těch pár korun nevyrobit? Stačí si v papírnictví koupit dvě až tři barevné vlnité lepenky. Kus pořídíte od 8 korun, za luxusně vypadající duhovou nebo zlatou dáte mezi 10 až 15 korunami. Pak už stačí jen vystřihnout tvar dna a víka, stejně jako širší pruhy na bočnice a užší na strany víka. Slepení tavnou pistolí zabere pár minut a máte hotovo.

Foto: Eva Malúšová

Od dárkové krabice se čeká, že bude alespoň trochu zdobná – v tomto případě udělá své i duhová barevnost, ale kdyby vám to bylo ještě málo, stačí ze zbytků vyrobit na víčko obří květinuFoto: Eva Malúšová

Jste rádi, když můžete ještě nějak využít materiály, které by jinak skončily v odpadu? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám