Hlavní obsah

Královská pravnoučata: Kdo z nich je nejroztomilejší?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět pravnoučat, to už je pořádná rodina! Královna Alžběta se svým manželem princem Philipem se nyní mohou těšit z nového přírůstku do rodiny. Princezně Eugenii a Jacku Brooksbankovi se totiž 9. února narodilo miminko. A kdo je těch zbývajících osm pravnoučat?

Článek

V Buckinghamském paláci je opět veselo! 9. února se totiž princezna Eugenie (30) a její manžel Jack Brooksbank (35) stali rodiči malého chlapečka. Jak je v královské rodině zvykem, jméno není doposud známé. Tuto šťastnou novinu oznámila princezna světu velice moderně, a to na svém soukromém instagramovém profilu.

Malý chlapeček je devátým pravnoučetem královny Alžběty (94) a jejího muže, prince Philipa (99). George (7), Louise (2) a Charlotte (5) všichni znají, ale dokázali byste vyjmenovat i ostatní?

Princ George Alexander Louis z Cambridge

Nejsledovanějším pravnukem královny je bezesporu princ George, prvorozený syn prince Williama a vévodkyně Kate. Pozornosti se mu dostává zejména proto, že je v pořadí třetí následník trůnu a s velkou pravděpodobností z něj jednou král opravdu bude. Na svět přišel 22. července 2013 v St. Mary´s Hospital v Londýně, stejně jako jeho otec William a strýc Harry (36). Nicméně jeho původ nic nezmění na tom, že i tak je to normální sedmiletý kluk, který má rád autíčka, dělá rošťárny a prý má neustále odřená kolena.

Foto: Profimedia.cz

Princ George je třetí v pořadí následník trůnuFoto: Profimedia.cz

Princezna Charlotte Elizabeth Diana z Cambridge 

Když po princi Georgeovi porodila vévodkyně Kate holčičku, byla to velká sláva. Byla to totiž první princezna v královské rodině po pětašedesáti letech. Na svět přišla 2. května 2015 na stejném místě jako její bratr, princ Goerge. Princeznou přitom vůbec ale být nemusela. Podle pravidla, které stanovil v roce 1917 král Jiří V. (1865–1936), mohli titul „Její královská výsost princ“ používat pouze synové dědice trůnu. Charlotte by tedy byla jen „Lady“. Panovnice ale v roce 2013 vydala rozhodnutí, že oslovení princ či princezna mohou nosit všechny děti dědice trůnu bez ohledu na pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Princeznička to je, to ano, ale když fotoaparáty míří jinam, je to prý pěkná divoškaFoto: Profimedia.cz

Princ Louis Arthur Charles z Cambridge 

Třetím, a zatím posledním dítětem vévodkyně Kate a prince Williama, je syn Louis, který se narodil 23. dubna 2018. I jeho, ačkoli je syn, se dotkla změna legislativy. Dříve by totiž v nároku na trůn předběhl svoji starší sestru, ale toto pravidlo bylo zrušeno. Možná jednou bude rád – nároky na něj nebudou tak vysoké jako na jeho staršího bratra. S princem Louisem si také vévodkyně Kate zatím užila nejdelší mateřskou dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Letos v dubnu oslaví 3. narozeniny Foto: Profimedia.cz

Savannah Anne Kathleen Phillips

Nejstarší pravnučkou královny Alžběty je Savannah (8), dcera Petera Phillipse (42) a jeho ženy Autumn (42). Narodila se 29. prosince 2010. Savannah žádný titul nemá, byť je ve stejném příbuzenském poměru jako třeba princ Louise. Princezna Anna (70), která je matkou Petera a jeho sestry Zary Tindall (39), totiž tehdy od své matky odmítla přijmout pro své děti tituly. Chtěla je ušetřit humbuku kolem královské rodiny, a dopřát jim tak klidnější život, než měla ona. A ve stejném duchu vychovávají i Peter Phillips a jeho žena Autumn své děti.

Foto: Profimedia.cz

Savannah je nejstarší pravnouče královny Alžběty. Nemá však královský titulFoto: Profimedia.cz

Isla Elizabeth Philips

Tuhle blonďatou holčičku určitě znáte od vidění, stejně jako její starší sestru Savannah. Tráví totiž dost času se svými bratranci Georgem a Louisem a sestřenicí Charlotte. Její rodiče jsou také Peter a Autumn Phillips. Mimochodem — Autumn také není rodilá Angličanka — pochází z Kanady. Pracuje jako manažerka, její muž Peter se věnuje sportovnímu managementu. Isla se narodila 29. března 2012 a její druhé jméno je Elizabeth. Spekulovalo se o tom, že má být poctou královně, ovšem její rodiče to nikdy nepotvrdili. A ačkoli se občas objevují na královských akcích, jinak žijí poměrně normálním životem v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Isla se svojí sestrou tráví spoustu času s bratranci Georgem a Louisem a sestřenicí CharlottouFoto: Profimedia.cz

Mia Grace Tindall

V žilách jí koluje modrá krev, ale žádný titul byste před jejím, ani za jejím jménem nenašli. Mia Tindall je na tom stejně jako Savannah a Isla. Její maminkou je totiž Zara Tindall, rozená Phillips, dcera princezny Anny, která odmítla pro své děti tituly. Jejím otcem je Mike Tindall (42), bývalý ragbista. Mia se narodila 17. ledna 2014. Prý patří mezi největší rodinné raubíře. Nejbližší příbuzní jí říkají laškovně „malá opička“ a mluví o ní jako o neřízené střele.

Foto: Profimedia.cz

Malá opička a neřízená střela, to je Mia Foto: Profimedia.cz

Lena Elizabeth Tindall

Mladší sestrou Mii je Lena. Ještě na svatbě vévodkyně Meghan a prince Harryho byla v břiše u své maminky Zary Tindall. Na svět přišla 18. června 2018. Společnost celé rodině dělá už od dvou měsíců, kdy ji Zara poprvé vzala s sebou na dostihy. Lena se ale brzy stane také starší sestrou, protože Zara Tindall je po dvou potratech opět těhotná. Tak snad se konečně poštěstí ten brácha.

Foto: Profimedia.cz

Leně brzy přibude sourozenec Foto: Profimedia.cz

Archie Harrison Mountbatten

Ostře sledovaným těhotenstvím bylo to, tehdy ještě, vévodkyně Meghan (39). S princem Harrym oznámili radostnou novinu v říjnu 2018, a to na svatbě princezny Eugenie a Jacka Brooksbanka. Pozornost novomanželům tím prý ukrást nechtěli... Archie Harrison Mountbatten se narodil 6. května 2019 a jeho rodiče si pro něj nepřáli žádné tituly. Sami se jich vzdali zkraje loňského roku a odstěhovali se z Velké Británie. Svého doposud nejmladšího pravnoučka si tak královna moc neužívá.

Foto: Profimedia.cz

Meghan je na fotografie a pózování na veřejnosti s Archiem velice skoupáFoto: Profimedia.cz

Že letos přivítá ještě desáté pravnouče, je téměř jisté. Další v pořadí by pak mohla být i princezna Beatrice, která se vloni tajně vdala. Za koho? 

Reklama

Načítám