Hlavní obsah

Královské bydlení: Jak vypadají sídla členů rodiny?

Foto: Tony Baggett, Shutterstock.com

Foto: Tony Baggett, Shutterstock.com

Reklama

Co by byl král či šlechtic bez pořádného honosného sídla? V dnešní době sice vedou moderní styly bydlení, ale tradice je tradice. Podívejte se na ty nejzajímavější budovy, které obývají nebo navštěvují členové britské královské rodiny. Chtěli byste tam bydlet?

Článek

Sídla britské královské rodiny – to není jen hrad Windsor a Buckinghamský palác. Zajímavých míst, kde tráví členové rodiny svůj čas, je mnohem víc. Připravili jsme pro vás výčet některých z nich. Pojďte s námi na procházku po jejich panstvích.

Zámek Balmoral 

Ve Skotsku se nachází letní sídlo britské královské rodiny – zámek Balmoral. Pravidelně ho navštěvuje panovnice Alžběta II. (93) se svým chotěm princem Philipem (98), vévodou z Edinburghu. Zámeček je skrytý v lese a patří k němu 150 budov. Alžběta se na něj uchýlila například v roce 1997 po smrti princezny Diany (†36). Neoficiálně se o sídle hovoří také jako o případném válečném úkrytu královské rodiny. Návštěvníci jsou vítání od dubna do července, jinak je sídlo veřejnosti nepřístupné.

Foto: Profimedia.cz

V případě nebezpečí by královská rodina zřejmě zamířila právě semFoto: Profimedia.cz

Ivy Cottage

Na území zahrad Kensingtonského paláce se nachází sídlo s názvem Ivy Cottage. Jde o domov britské princezny Eugenie (29) a Jacka Brooksbanka (33). Na královské poměry je apartmán poměrně malý, protože obsahuje jen tři ložnice. Nachází se však co by kamenem dohodil od budovy, kde žije vévodkyně Kate (37), prince William (37) a jejich tři děti. Mají to k sobě velmi blízko.

Foto: Profimedia.cz

Ivy Cottage je součástí Kensingtonského paláceFoto: Profimedia.cz

Frogmore Estate

Luxusní Frogmore Estate se nachází ve Windsoru a bydlí v něm vévodkyně Meghan (38), princ Harry  (35) a jejich syn Archie (5 měsíců). Před nastěhováním prošel dům nákladnou rekonstrukcí a pět původně samostatných bytových jednotek se spojilo v jednu. Rozhodně nešlo o levnou záležitost. Cena renovace se vyšplhala přes 2,4 milionů liber, což je v přepočtu zhruba 69 milionů korun. Frogmore Estate má deset ložnic.

Foto: Profimedia.cz

V opraveném domě bydlí vévodkyně Meghan a princ HarryFoto: Profimedia.cz

Clarence House

Clarence House se nachází v londýnské ulici Mall ve Westminsteru. Jde o oficiální sídlo prince Charlese (70) a jeho ženy Camilly (72). Původně v něm bydlela Alžběta II. s Philipem, když se však stala královnou, odstěhovala se. V létě je Clarence House na krátkou dobu otevřený veřejnosti.

Foto: Tony Baggett, Shutterstock.com

Clarence House je přímo v LondýněFoto: Tony Baggett, Shutterstock.com

Birkhall

Další královskou rezidencí je lovecké sídlo Birkhall ve Skotsku. Nachází se poblíž zámečku Balmoral a bylo místem, kde Charles a Camilla trávili své líbánky. Charles se vyřádil zejména na tamních zahradách, které nechal zvelebit. V roce 2011 oslavili na stejném místě příchod Nového roku princ William a vévodkyně Kate. Na pozemcích je také malý zahradní domek, který využívá už několikátá generace královských dětí.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. a princ Charles na BirkhalluFoto: Profimedia.cz

Palác svatého Jakuba

Červené cihly jsou charakteristické pro londýnský St. James's Palace neboli Palác svatého Jakuba. Využívá se pro přijímání oficiálních návštěv a pro konání charitativních akcí. Také zde čas od času pobývá princezna Beatrice (31). V šestnáctém a sedmnáctém století byl dokonce oficiální královskou rezidencí.

Foto: Profimedia.cz

Palác svatého Jakuba patří k nejstarším sídlům královské rodinyFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám