Hlavní obsah

Královské tradice pro těhotnou Meghan: Jaké už porušila?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Žádné těhotenství na světě není tak sledováno. Vévodkyně Meghan, manželka prince Harryho, čeká první dítě, a místo aby si to užívala dle svého, bude muset dodržovat pravidla, která královská rodina v souvislosti s narozením nového člena má. Nebo nebude?

Článek

Kolik žen si přálo vdát se za prince Harryho (34)! Sympatický zrzek bez mámy se vždy tak trochu bouřil proti pravidlům a budil dojem špatného kluka, který potřebuje zachránit. Jenže ona to zase taková výhra není: když jste ženou britského prince, soustředí se na vás veškerá pozornost a vše, co děláte, podléhá přísným pravidlům.

Jinak tomu není ani v případě těhotenství. Vévodkyně Meghan (37), manželka prince Harryho, to právě zažívá na vlastní kůži. I ona je ale tak trochu rebelka, tak uvidíme, zda tradice, které jsou v královské rodině s mateřstvím spojeny, bude dodržovat, nebo je elegantně poruší, jak je jejím zvykem.

Utajené pohlaví

„A už víte, co to bude?“ je jedna z nejčastějších otázek směřujících na budoucí rodiče. V případě těch královských je zbytečné se na to vůbec ptát. Až do narození dítěte pohlaví nezveřejňují. Sami si jej samozřejmě mohou nechat říct – ale třeba vévodkyně Kate (36) a princ William (36) se u třetího potomka nechali překvapit. Ať už se Meghan s Harrym nechají napínat, anebo si pohlaví dají prozradit, my se ho s největší pravděpodobností dozvíme až po porodu.

Foto: Profimedia.cz

Rostoucí bříško na štíhlé vévodkyni zatím moc vidět není Foto: Profimedia.cz

Žně pro sázkaře

Nejen pohlaví, ale i jméno se stává na několik měsíců předmětem spekulací a také zlatým dolem pro sázkové kanceláře, které vypisují kurzy na jména, jež by mohlo královské novorozeně dostat. Urození rodiče obvykle vybírají jména tradiční, která odkazují k historii, a čím vyšší postavení v královské rodině mají, tím spíše se očekává, že potomek nebude třeba Apple (což je dcera Gwyneth Paltrow a v překladu znamená Jablko). I když i v tomto případě se najdou výjimky – třeba královnina dcera princezna Anna (68) má dceru Zaru (37), což je původem arabské jméno, pro konzervativní Brity poměrně netradiční. Budou se vévodkyně s princem držet tradic, anebo zvolí nějaké pojmenování tíhnoucí spíše k Hollywoodu?

Žádný těhotenský večírek

Ve Spojených státech, odkud vévodkyně Meghan pochází, jsou party pro těhotné (tzv. baby shower) naprosto běžné. Pár týdnů před porodem se s nastávající maminkou sejdou blízcí i přátelé, přinesou dárky a společně oslaví budoucí příchod miminka. Vévodkyně Meghan se ale této oslavy bude muset vzdát. Podle expertů na královskou rodinu by bylo nevhodné, kdyby se taková akce pořádala i pro její členy. Zřejmě by nešlo o nějakou malou akci a dráždit veřejnost opulentními večírky je zbytečné. Což ale neznamená, že od kamarádek či příbuzných maminka a děťátko nic nedostanou – stále to bude miminko jako každé jiné, se stejnými potřebami.

Foto: Profimedia.cz

Meghan je známá svým velice liberálním přístupem k oblékání. Pravidel příliš nedbá, třeba vévodkyně Kate by si průsvitnou sukni, pod níž jsou vidět kalhotky, nikdy nevzala Foto: Profimedia.cz

Formální oblékání pro miminko

Pravidla oblékání se netýkají jen dospělých členů královské rodiny, ale i nejmladších. Však si vzpomeňte – viděli jste někdy prince George (5) v dlouhých kalhotách (vyjma královské svatby) nebo princeznu Charlottu (3) v něčem jiném než v šatičkách? Není to výmysl jejich rodičů, ale tradice, podle níž musejí být i ti nejmenší – jakmile se ocitnou na nějaké veřejné akci – oblečení, jak náleží. Jenže vévodkyně Meghan si s pravidly oblékání hlavu příliš neláme, jak jsme mohli vidět na její první oficiální cestě po Tichomoří, a tak těžko říct, jak se k potomkovu oblékání postaví.

Omezené cestování

Ženy z královské rodiny, které jsou v očekávání, by se měly vyvarovat zahraničních cest. To vévodkyně Meghan porušila hned na samém začátku těhotenství – oficiální oznámení totiž přišlo ve chvíli, kdy přilétla do Austrálie. Nicméně i ona obdrží doporučení, aby cestovala co nejméně a zdržovala se co nejblíže domova. S výletem za oceán se tedy může rozloučit. Je to proto, aby měla neustále po ruce tým odborníků, kteří se o ni během těhotenství starají a později budou pečovat i o dítě.

Kterou tradici byste vy dodržovat určitě nechtěly? 

Reklama

Načítám