Hlavní obsah

Křehké svatomartinské rohlíčky s makovou nádivkou

Hodnocení:
(337)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

K svátku svatého Martina kromě bílého koně a pečené husy se zelím od nepaměti patří také nějaká ta sladká dobrota – a obvykle se chystají pamlsky s mákem. Vyzkoušejte tyhle úžasně křehké rohlíčky a garantujeme vám, že jen jednou do roka je péct nebudete.

Ingredience pro:
20 rohlíčků
Na těsto
  • 170 g hladké mouky
  • 150 g měkkého másla
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce vody
  • 1 žloutek
Na náplň
  • 75 g mletého máku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 120 ml mléka
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 oříšek másla
Na zpracování, pečení a podávání
  • hladká mouka na podsypávání
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Všechny suroviny na těsto vložte do mísy a v robotu nebo rukama zadělejte hladké těsto. I hotové trochu lepí, ale opravdu jen lehce! Pak ho zabalte do sáčku a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout. Mezitím připravte náplň.

Krok 2: Všechny ingredience na makovou náplň (kromě másla) dejte do kastrolku a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte na minimum a pozvolna několik minut vařte doměkka. Tenhle krok nepodceňujte – mák by se měl vařit klidně deset minut, aby byl opravdu vláčný a nebyl hořký. Podle potřeby do něj přidejte i více mléka. Do hotové nádivky vmíchejte máslo a nechte úplně vychladnout – kdyby byla náplň byla příliš teplá, rozpouštěla by těsto.

Krok 3: Troubu zapněte na 200 °C. Těsto na pomoučeném válu rozválejte na plát silný přibližně 2 mm. Rádýlkem ho nakrájejte na obdélníky velké asi 10 × 7 cm a ty pak rozkrojte diagonálně na trojúhelníky. Od velikosti obdélníku se odvíjí velikost rohlíčků, takže si rozměry přizpůsobte svým představám. Doprostřed každého trojúhelníku dejte lžičku náplně a od úzké strany původního obdélníku zarolujte rohlíčky. 

Krok 4: Rohlíčky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte asi 20 minut dozlatova a podávejte jemně poprášené moučkovým cukrem.

Upečete si na svatého Martina celou husičku s jablky, nebo špikovaná husí stehýnka?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama