Hlavní obsah

Krém z medvědího česneku s bílým chřestem a vajíčkem

Hodnocení:
(51)
Foto: Stream.cz
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Medvědí česnek se u nás v posledních letech těší velké oblibě, ale u našich rakouských sousedů je jako doma už léta. Právě odtamtud si šéfkuchař Marek Fichtner přivezl recept na polévku, která je krásně jarně zelená a hodí se třeba jako stylové jídlo na Zelený čtvrtek.

Ingredience pro:
4 porce
Na krém
  • 300 g bílého chřestu
  • 1 citron
  • sůl
  • 125 g másla
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 2 brambory
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 svazky medvědího česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 křepelčí vejce
Na zelený olej
  • 80 g hladkolisté petržele
  • 200 ml hroznového oleje
Článek

Postup:

Krok 1: Oloupejte chřest. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte citronovou šťávu a sůl. Chřest krátce povařte tak, aby byl stále křupavý. Zchlaďte ho v ledové vodě. Poté vložte do vroucí vody i chřestové slupky, které také krátce povařte.

Krok 2: V hrnci rozehřejte máslo, přidejte šalotku a osmahněte ji. Přidejte 12 lžíce mouky a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji kuřecím vývarem a vývarem z chřestu. Prošlehejte, přiveďte k varu a přidejte na kostky nakrájené brambory. Vařte do doby, než jsou brambory měkké. Přidejte smetanu a polévku ještě zredukujte.

Krok 3: Vše dejte do mixéru a rozmixujte s medvědím česnekem na jemný krém. Přeceďte. Dochuťte solí, pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku.

Krok 4: Zvlášť uvařte křepelčí nebo slepičí vajíčka na měkko. Slepičí vařte 3 minuty, křepelčí 80 sekund, a pak je zchlaďte studenou  vodou a oloupejte.

Krok 5: Pro ozvláštnění receptu si ještě připravte zelený olej. Hroznový olej zahřejte v rendlíku na 80 stupňů, vložte natrhanou petržel a nechte louhovat tři minuty. Rozmixujte a nechte překapat přes filtr.

Krok 6: Krémovou polévku podávejte s kousky chřestu, vajíčkem naměkko a zakapejte ji zeleným olejem.

Máte chuť? Pak si tohle vynikající jídlo připravte podle videoreceptu, který najdete zde.

ynezorPumanzeSaNyknalC