Hlavní obsah
3,2
(88)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Milujete houbové polévky? Vyzkoušejte žampionový krém. Zasytí vás, zahřeje a příjemné překvapí svou jemnou chutí.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 1 ks pórku
  • 500 g žampionů
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 špetky kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 10 g sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 1 lžíce oleje
  • 4 ks housky
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Pórek na kolečka a žampiony na plátky. Část plátků si nechte stranou.

02.

Na másle orestujte cibulku, zasypte ji moukou a kmínem. Za stálého míchání restujte při nižší teplotě tak, aby se směs nepřipálila ke dnu hrnce. Zalijte 200 ml studené vody. Promíchejte a přiveďte k varu.

03.

Do hrnce přidejte pórek a žampiony. Přidejte majoránku, oregano a tymián, osolte a opepřete. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou žampiony měkké, asi 20 minut.

04.

Přilijte smetanu a přiveďte k varu, poté ihned stáhněte. Rozmixujte na hladký krém. Dochuťte jej solí a takovým množstvím pepře, které vám vyhovuje. Na pánvi na oleji orestujte zbývající plátky žampionů.

05.

Polévku rozdělte na talíře nebo do misek a podávejte ozdobenou orestovanými žampiony, můžete zlehka posypat i bylinkami. Podávejte s pečivem.

Chutnalo vám? Máte v repertoáru i nějaký další zajímavý recept na houbový krém? Podělte se s námi!

Reklama

Související témata:

Načítám