Hlavní obsah

Krémové rizoto 3x jinak: Tyhle svěží kombinace musíte ochutnat!

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste krémová rizota s možná trochu neobvyklou zeleninou, nebudete litovat!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Vaření s vínem má tu výhodu, že do jídla většinou nespotřebujete více než dvě deci, ale zbytek by se přece neměl vylévat...:-) Vyzkoušejte tři originální rizota, kterým víno dodá jemný šmrnc!

Článek

Znáte to: „Ráda vařím s vínem. A občas ho i přidám do jídla.“ A co teprve, když navíc využijete čerstvou sezonní zeleninu? Vzniknou vám geniální rizota, která si prostě zamilujete! Vyzkoušíte to s řepou, růžičkovou kapustou, nebo pórkem?

Citronové rizoto s kapustičkami, slaninou a parmezánem

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 350 g kapustiček, olivový olej, 2 stroužky česneku, hrnek kulatozrnné rýže, 150 ml bílého vína, tymián, 2–3 hrnky vývaru, šťávu a kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, 100 g slaniny, parmezán, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Svěží citrusové rizoto doplní výborné trio restovaných kapustiček, slaniny a parmezánuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kapustičky očištěte, třetinu nasekejte na menší kousky, zbytek rozčtvrťte a dejte stranou. Na 3 lžících oleje zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a drobně pokrájené kapustičky a nechte česnek jen chvilku rozvonět.

Přidejte rýži a lžičku tymiánu, pořádně promíchejte, zalejte vínem a nechte ho odpařit. Postupně přidávejte vývar: správně by se měl dávat po naběračkách, nechat vždy odpařit a takto pokračovat, dokud nebude rýže měkká. To trvá asi 15–20 minut.

Mezitím nakrájejte slaninu a na mírném ohni z ní nechte vyškvařit tuk. Po chvíli přidejte rozčtvrcené kapustičky a opékejte asi 15 minut, dokud nezměknou, ale stále drží tvar. Osolte a opepřete. Do hotového rizota přimíchejte citronovou šťávu (dejte nejdříve jen z půlky citronu a případně ještě přidejte) a kůru, nastrouhaný parmezán a podle chuti sůl a mletý černý pepř. Podávejte ozdobené směsí kapustiček se slaninou a nastrouhaným sýrem.

Řepné rizoto s červeným vínem

Na 4 porce potřebujete:1 červenou cibuli, olivový olej, drcené chilli, 2 středně velké řepy, 3 stroužky česneku, hrnek kulatozrnné rýže, 1 rajský protlak, 150 ml červeného vína, rozmarýn, 2–3 hrnky vývaru, šťávu z půlky citronu, čerstvý sýr (výborný je i kozí), sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Řepa, červené víno a rajský protlak dodají rizotu nádhernou barvu.Foto: Greta Blumajerová

Postup: Na 3 lžících oleje nechte změknout najemno nakrájenou cibuli s chilli kořením, po chvíli přidejte omytou a oloupanou, najemno nastrouhanou řepu a ještě chvíli opékejte. Přisypte nasekaný česnek a rozmarýn a nechte chvilku rozvonět.

Vmíchejte rýži a rajský protlak, pořádně promíchejte, zelejte vínem a nechte ho odpařit. Postupně přidávejte vývar: správně by se měl dávat po naběračkách, nechat vždy odpařit a takto pokračovat, dokud nebude rýže měkká. To trvá asi 15 – 20 minut. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Podávejte s čerstvým sýrem, k řepě skvěle ladí i kozí.

Pórkové rizoto s ořechy a modrým sýrem

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 1 velký pórek, máslo, hrnek kulatozrnné rýže, 150 ml bílého vína, šalvěj, 2–3 hrnky vývaru, šťávu z půlky citronu, 60 g vlašských ořechů, 60 g sýra s modrou plísní, sůl, bílý pepř

Foto: Greta Blumajerová

Jemné pórkové rizoto ovoněné šalvějí a doplněné sýrem s modrou plísní zmizelo v naší zmlsané redakci jako prvníFoto: Greta Blumajerová

Postup: Pórek očištěte, zelenou část (nebo asi jednu třetinu pórku) dejte stranou a zbytek nakrájejte na kolečka. Na troše másla zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte kolečka pórku a nechte trochu změknout.

Vmíchejte rýži a lžičku šalvěje. Přidejte víno a nechte ho odpařit. Postupně přilévejte vývar po naběračkách, trvá to asi 15–20 minut.

Mezitím na lžíci másla opečte zelenou část pórku nakrájenou na kolečka a nahrubo nasekané ořechy. Můžete přidat i trošku bílého vína a chvilku povařit, dokud pórek nezměkne. Rizoto už zbývá jen ochutit bílým pepřem a citronovou šťávou a případně dosolit. Na závěr vmíchejte na kostičky nakrájený sýr a podávejte s pórkovo-ořechovou směsí.

Foto: archiv firem

Kdyby vám náhodou nějaké víno zbylo, s pomocí „flaškátoru“ zůstane čerstvé a nezvětralé! Praktický lis na citrusy vám bude k ruce při vaření a v obědovém boxu si můžete rizoto bez obav vzít s sebou třeba do práceFoto: archiv firem

Jaká kombinace vás zaujala nejvíce, s řepou a červeným, s kapustičkami a slaninou, nebo raději pórek s ořechy?

Reklama

Související témata:

Načítám