Hlavní obsah

Krému stačí méně, než si myslíme

Foto: Thinkstock

Používejte jen přiměřené množstvíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tubu s čisticím gelem stiskneme tak, aby zaplnila půlku dlaně, do krému sáhneme rovnou několikrát a sérum z pumpičky dolujeme pěti stisky... Špatně! Většina z nás to s dávkováním zkrášlujících přípravků přehání. Kosmetika je docela drahá „sranda“, tak proč s ní plýtvat?

Článek

Když přijde na krásu, s přípravky rozhodně nešetříme. Co kdyby to bylo málo? Lepší je přece pořádná vrstva! Tak to ale vůbec není. Žen, které by po vzoru strýčka Skrblíka přípravek šetřily a nanášely kosmetiky málo, je opravdu minimum. Zkusme se zamyslet, jestli bychom nemohly trochu ubrat.

Každá pleť je jiná a stejně jsou na tom i různé přípravky. V potaz proto vezměme nejen typ pokožky, ale i konzistenci výrobku. Suchá pokožka ochotněji nasaje větší porci krému, mastnější pleť se naopak smíří s nižší dávkou (na nadbytek by mohla naopak reagovat větší tvorbou pupínků a nežádoucím leskem). A jak jsou na tom jednotliví kosmetičtí pomocníci?

Napěňme kapku gelu

Než začneme s čištěním pokožky, pořádně si obličej navlhčeme teplou (ne horkou!) vodou. Pamatujete si ještě na desetník? Přesně takové množství gelu si kápneme do dlaní. Přípravek nejdřív napěníme v dlaních a až poté nanášíme. Krouživými pohyby gel roztíráme a pak opláchneme chladnější vodou.

Hrášek na oči

Při aplikaci očního krému nezapomínejme, že právě v těchto místech je pokožka nejslabší, a proto k ní buďme nanejvýš šetrné. A kolik přípravku je tak akorát? Velikost hrášku! A pozor! Tuhle trošku máme na obě oči! Z přemíry krému nám totiž mohou pěkně napuchnout. Přípravek naneseme na hřbet dlaně (jen tak uvidíme, kolik přípravku reálně použijeme) a prstem ho aplikujeme okolo očí. Místo roztírání přípravek vťupkáme do pokožky. Pozor si musíme dát na přípravky v pumpičkách – obvykle totiž stačí méně než jedna dávka a dostaneme se na dno dříve než s krémem v kelímku či tubě.

Foto: Thinkstock

S dávkovačem většinou plýtvámeFoto: Thinkstock

Sérum? „Pumpneme“ si jen jednou

Zrádné je, že séra mají na první pohled mnohem lehčí texturu než krémy a mnohé dámy pak mají pocit, že s ním díky tomu nemusí šetřit. I tady ale platí, že si vystačíme s jedním stiskem pumpičky (pokud sérum používáme na dekolt a krk, množství zdvojnásobíme). Máme-li sérum s kapátkem, postačí čtyři kapičky. Pokud je používáme spolu s krémem, nanášejme sérum pod něj, ne naopak.

Jednou na tvář, jednou na dekolt

Pleťový krém má tvář jen pohladit, nemáme ji v něm utopit. Ačkoli má každý výrobek jinou konzistenci, držme se stejně jako u gelu velikosti desetníku. Nezapomeňme na další dávku pro dekolt a krk. Krém nanesme na prsty a než poputuje na tvář, trochu ho v rukách zahřejme.

Cítíme se „ulepeně“ a pleť se leskne? To je špatně. Po několika minutách by po přípravku nemělo být ani stopy. Zkusme rychlý test: pět minut po natření na tvář přitiskněme papírový kapesníček. Jsou na něm stopy? Tak příště musíme ubrat!

Reklama

Načítám