Hlavní obsah

Křupavá voda? Pomůže s hubnutím, překyselením i pro krásu

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Meloun není jen sladkou vodou a chladivým osvěžením. Proč byste měli jíst pravidelně tuhle typicky letní zeleninu, která nejen detoxikuje a perfektně čistí střeva?

Článek

Obsahuje hodně vody, ale i antioxidanty, které se postarají o detoxikaci organismu a zrychlí vyplavování odpadních látek z těla. Má prý takovou sílu, že zvládne vyplavit i maličké ledvinové kamínky. Navíc má lehce projímavé účinky a dost vlákniny na to, aby očistily střeva. Řekli byste, že mluvíme o vodním melounu?

Je meloun zelenina, nebo ovoce?

Vodní čili červený meloun je pro svou sladkost brán jako ovoce, i když patří mezi zeleninu. Je typickou letní dobrotou – právě pro vysoký obsah vody (až 90 %) a schopnost osvěžit. Jak jsme ale naznačili, není to jen příjemně „křupavá voda“, ale pro obsah antioxidantů a minerálů je skvělým detoxikačním prostředkem, a měli by si ho hojně dopřávat ti, kdo mají potíže s ledvinami, stejně jako ti, kdo mají dnu, artritidu nebo revma. Podporuje totiž imunitu a chrání před záněty. Patří mezi zásadité potraviny, takže pomáhá snižovat překyselení organismu a poradí si i s pálením žáhy. V melounu jsou i vitaminy A, C, B, stejně jako měď a hořčík.

I když jsou dobře vyzrálé melouny sladké, mají málo kalorií, takže se jim nemusíte vyhýbat ani v době, kdy před dovolenou hubnete do plavek (vyzkoušet můžete i melounovou dietu) a nabídnout je můžete i diabetikům. Jediné doporučení je, jíst meloun samostatně, třeba jako svačinu, tedy nikoli jako dezert po obědě – mohl by způsobovat kvašení ve střevech.

Foto: nafterphoto, Shutterstock.com

Vychlazený meloun je nejen osvěžující, ale dodá tělu i vodu a spoustu cenných látekFoto: nafterphoto, Shutterstock.com

Nevyhazujte semínka z melounu 

Většina lidí jí meloun bez semínek. Ta byste ale vyhazovat neměli, jsou skvělým zdrojem zinku a železa, draslíku, manganu, fosforu nebo hořčíku, ten je důležitý hlavně pro ženy po 40. Semínka působí močopudně a prý mají i schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Aminokyseliny, které v nich najdete také, posilují kosti a tkáně, ale pomohou i s hojením oparů. Říká se, že mají blahodárný účinek i na kvalitu vlasů, jsou prevencí proti lupům a zpomalují stárnutí pleti. Ne nadarmo se melounu říká superpotravina.

Jestli vám vadí jíst semínka v melounu, tak je odstraňte, ale nevyhazujte, a klidně je opečte nasucho na pánvičce a přidávejte třeba do salátů nebo na ozdobu pečiva s pomazánkou. Můžete je usušit, namlít a přidávat třeba do smoothie.

Meloun v kosmetice

Po všem, co jsme řekli o obsahu antioxidantů a dalších látek, není divu, že se meloun používá i v kosmetice. Vy si můžete dát v přirozené formě plátky melounu jako masku – hydratuje (co kromě hydratace potřebuje pokožka v létě), vyhladí a působí jako přírodní tonikum. Kousky melounu můžete použít i jako obklad na unavené oči.

Hydratační masku si můžete vyrobit doma smícháním rozmixovaného melounu s trochou tvarohu a medu – od každého stejnou dávku. Doba působení je asi 20 minut.

Meloun v kuchyni

Ačkoli je asi meloun nejlepší jen tak a chlazený, můžete ho použít i při přípravě osvěžující letní hostiny – pár receptů najdete v článku Melounové osvěžení: Zchlaďte se koktejlem, závitky i „pizzou“.

Zpracovat ho lze i do nápojů všeho druhu – a pokud by vás neuspokojovalo jen nealko, tak můžete vyzkoušet náš tip. Takhle dobré melounové mojito jste ještě nepili!

Reklama

Související témata:

Načítám