Hlavní obsah
3,0
(83)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Začátek školního roku má svých několik sezonních ovocných stálic a mezi ně patří i voňavé blumy. Ať už dáváte přednost jim, nebo třeba švestkám či mirabelkám, všechny tyto peckovice jsou jako stvořené na naplnění jednoduchých listových taštiček.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 taštiček
Taštičky
  • 1 balení listového těsta
  • 1 dl vody
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 3 ks blum
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky koření mixed spice
Článek

Postup

01.

Začněte náplní. Blumy vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. V pánvi rozehřejte kousek másla, vložte blumy a poduste. Pak přidejte třtinový cukr, citronovou šťávu a duste ovoce doměkka. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo bílým vínem. Když je ovoce měkké, přisypte koření mixed spice (nebo perníkové). Nechte vychladnout.

02.

Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozbalte a tvořítkem na ravioly (nebo třeba skleničkou o průměru asi 6–7 cm) na polovinu těsta zlehka naznačte obrysy budoucích taštiček. Doprostřed každé lžičkou naneste trochu vychladlé náplně – kdyby byla horká, těsto by se rozteklo! Obrysy zlehka potřete vodou, aby sváry dobře držely, a přiklopte druhou polovinou těsta. V místech svárů lehce přimáčkněte, aby se těsto přilepilo.

03.

Hotové taštičky vyřízněte tvořítkem a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut dozlatova.

Tip: Těsto, které vám zbude po vykrojení, můžete jemně propracovat, znovu vyválet a případně ještě jednu dvě taštičky dodělat. Anebo ho nakrájejte rádýlkem na nudličky, potřete zbylým vejcem a lehce posypejte kmínem a solí – s taštičkami tak upečete i pár chutných slaných tyčinek.

Reklama

Načítám