Hlavní obsah

Které chloupky raději nevytrhávat? Kdy je pinzeta ke škodě

Foto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Foto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Reklama

Nohy nebo podpaží si klidně oholíte bez většího přemýšlení, co ale s chloupky v nose nebo kolem bradavek? Než se je rozhodnete nemilosrdně zlikvidovat, zpozorněte. Chloupky vám možná vadí esteticky, ale mají svůj význam.

Článek

Trend velí holit. Ale ochlupení má na lidském těle svou funkci. Chrání proti chladu a zlepšuje termoregulaci těla, pomáhá lépe odvádět pot. Především ale zadržuje různé nečistoty a bakterie a brání jejich pronikání dále do těla. Proto máte chloupky například v nose nebo uších, ale také kolem pohlavních orgánů a konečníku.

Pokud by bakterie pronikly do těla a na vnitřní sliznice, mohou tam snadno vyvolat zánět nebo zhoršit průběh různých infekčních onemocnění. Když už se bakterie v ochlupení zachytí, rozkládají v něm pot a začne se tvořit nelibý zápach. To je jedním z hlavních důvodů, proč se ochlupení zbavujete. Pomůže pravidelná hygiena a vhodné kosmetické přípravky. Jak se k chloupkům na různých místech těla zachovat?

Vyrostly nečekaně?

Pokud se vám chloupky objevily v nečekaných partiích (na hrudi, v obličeji), nebo rostou hustější a četnější, zkonzultujte nečekaný porost s lékařem, než se do nich pustíte. Může upozornit i na vážnější zdravotní problémy.

„Tento stav může vyvolat například syndrom polycystických vaječníků, některé nemoci nadledvin, hormonální změny v organismu,“ vysvětluje MUDr. Zuzana Macková z Perfect Clinic Dermatology. Proto proměny v porostu často zaznamenáte v pubertě či těhotenství.

„Přirozeně potrápí některé ženy po menopauze, kdy se objeví hormonální nerovnováha ve prospěch mužských pohlavních hormonů,“ doplňuje lékařka, proč mnoha ženám po padesátce vyraší nepříjemný knírek.

Foto: Demkat, Shutterstock.com

Vlivem hormonálních změn proměny v ochlupení často zaznamenáte i v těhotenstvíFoto: Demkat, Shutterstock.com

V nose, uších, na znaménkách i bradavkách

Při pohledu na několik ojedinělých chloupků, které vám vyrašily na bradě, mateřském znaménku nebo kolem bradavek, možná o jejich ochranné funkci pochybujete a už se na ně chystáte s pinzetou. Vytrhnout slabé chloupky nevadí, pozor ale na ty silnější.

Jejich přítomnost totiž poukazuje na to, že je místo více prokrvené. Vytržením silnějšího chloupku si tak vlastně způsobíte malou ranku, která může i chvilku krvácet, a zároveň zůstává nějakou dobu otevřená k infekci. Nechcete-li riskovat zanícený vřídek, raději chloupek těsně u kořene zastřihněte, nebo místo po vytrhnutí dezinfikujte. Stejně tak nevytrhávejte chloupky v nose a uších.

V případě mateřských znamének dokonce riskujete změny v jejich struktuře a dočasné lokální znecitlivění. Místo pinzety vsaďte na nůžtičky, depilační krém nebo si nechte znaménko odstranit.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

V těchto případech zapomeňte na pinzetu a chloupky raději zastřihněteFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Intimní partie holit, nebo neholit?

Problematická je rovněž oblast intimních partií a konečníku. Vám možná přináší holý klín větší pohodlí a vyhovuje i vašemu partnerovi, lékaři ale radí neholit. Případně upravovat pouze oblast bikin.

Pokud často trpíte na vaginální infekce, výtoky nebo záněty močových cest, zkuste se na čas vzdát žiletky, mělo by to přinést rychlé zlepšení. „Některé ženy mají k infekci predispozice, především ty s cukrovkou, těhotné či ty, které užívají léky s kortikoidy nebo projdou antibiotickou léčbou,“ objasňuje gynekoložka MUDr. Klára Braunová.

Pozor na saunu i solárium

Oholená pokožka je citlivá nejen těsně po zásahu žiletky, ale ještě dlouhé hodiny. Opatrní proto buďte s opalováním, a to i v soláriích, saunováním, se solnými či bylinnými koupelemi a masážemi pomocí olejů. Oholená pokožka může reagovat citlivě, například zrudnutím, ale i vyrážkou nebo zánětlivou reakcí. Proto tyto aktivity raději odložte až na další den.

Které chloupky vás nejvíc štvou? Nebo jste zastánci chlupaté éry jako tyhle slavné dámy?

Reklama

Načítám