Hlavní obsah

Které ovoce za rok zdražilo o více než 60 % aneb Vitaminoví skokani roku

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Už dávno neplatí, že banány, mandarinky a jiné exotické ovoce máte na talíři jen o Vánocích. Ale je také pravda, že si ho v tuto dobu dopřáváte víc než po zbytek roku. Možná vás překvapí, že některé druhy od loňska pěkně podražily!

Článek

Které exotické ovoce máte nejraději? Jsou to cenově dostupné banány, již docela drahé citrony, nebo rádi experimentujete a čekáte s ochutnáváním na dobu, kdy obchody vyhlásí nějakou akci, abyste jí využili? Podívali jsme se do přehledu běžných i akčních cen exotického ovoce loni a letos a hledali, které z nich nejvíc podražilo.

Lze nárůst cen exotického ovoce předvídat?

Pokud jde o ovoce, které roste a zraje u nás, pak můžete mít přehled o tom, zda se letos urodilo a je šance, že ho nakonec v obchodě najdete levněji – anebo naopak. Jak to ale je s exotickým ovocem? Co se podepisuje na jeho ceně na našem trhu?

„U exotického ovoce lze říct jen jedno – že nic není jisté a spotřebitelé nemohou dopředu předvídat, kolik za něj zaplatí. Rozhodně se vyplatí sledovat ceny a nakoupit v pravý čas, kdy je cena příznivá. Naopak – jestliže vám připadá příliš vysoká, počkejte s nákupem třeba několik dní – je totiž šance, že se na trh dostane exotické ovoce z jiné části světa, tedy z jiných dovozových teritorií, kde může být cena příznivější. Lepší radu asi v tomto směru nemám,“ komentuje agrární analytik Petr Havel.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Za ananas si oproti loňsku připlatíte asi o deset korun na kuse – a to i v akciFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

A co k tomu dodává expert na porovnání cen Petr Miklík, marketingový manažer nákupního rádce Kupi.cz? „Ukazuje se, že nejvýhodnější ceny exotického ovoce jsou právě v listopadu a prosinci. V obchodech je v tuto dobu také jejich největší výběr. Pokud bychom hledali rekordmany, pak ve slevových akcích nejvíc podražilo kiwi a mango, citrony a kaki naopak zlevnily,“ uvádí. Protože se to v obchodech momentálně hemží slevami, porovnali jsme právě to, za kolik při nich některé druhy pořídíte.

Nejoblíbenější banány

Banány jsou asi nejoblíbenějším exotickým ovocem a Vánoce si bez nich ani nelze představit – i když patří mezi ovoce „ochlazovací“, tedy podle výživových poradců spíše letní. To vás ale asi nezastaví je opět nakoupit, zvlášť když si od loňského roku drží skoro stejnou akční cenu. Loni stálo kilo banánů v akci 17,90 Kč, letos to je 19,90 Kč.

Foto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Banány jsou oblíbené a také často ve slevách – letos je právě v akci koupíte v průměru za 19,90 KčFoto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Bez citrusů nejsou Vánoce

Nedovedete si představit předvánoční období bez vůně čerstvě oloupané mandarinky – anebo horký čaj bez plátků citronu? Citrusy jistě také najdou cestu do vašeho nákupního košíku, takže se hodí vědět, za kolik je nakoupíte. Pomeranče, i když je budete kupovat v akci, jsou oproti loňsku o tři koruny dražší, kilo vás přijde na 17,90 Kč, loni to bylo jen 14,90 Kč. Příjemný je snad jen fakt, že současná akční cena je o korunu nižší, než byla v listopadu.

Foto: sarsmis, Shutterstock.com

Citrusy k Vánocům prostě patří, takže potěší, že třeba citrony oproti loňsku zlevnily Foto: sarsmis, Shutterstock.com

Cena mandarinek se od loňska o moc nepohnula. Za kilogram dáte 18,30 Kč, loni to bylo 17,90 Kč.

Citrony, které před pár lety podražily, potěší. Při porovnání cen loni a letos se totiž ukázalo, že zhruba o deset procent zlevnily. Akční cena touto dobou loni totiž byla 24,90 Kč, letos je pořídíte o dvě koruny levněji.

Hlouběji do kapsy naopak musí sáhnout milovníci červených grepů. Loni se dal kilogram v akci koupit za 21,90 Kč, ale letos skočila i akční cena o 6 Kč, tedy na 27,90 Kč.

Cenoví skokani

A jaké druhy exotického ovoce za rok podražily nejvíc? Rozhodně to je kiwi, ananas a mango. Naopak skoro o třetinu levněji koupíte kaki. Jestli vás zajímají konkrétní rozdíly, nabízíme porovnání cen v akcích loni a letos.

Kiwi se loni dalo sehnat za 24,90 Kč za kilogram. Letos i ve slevě pořídíte stejné množství za 39,90 Kč – tedy skok o víc než 60 procent.

Ještě hůř na tom jsou milovníci manga. Jestliže loni stál jeden kus v akci v průměru 17,90 Kč, letos si musíte připlatit o 67 procent, protože vyjde na 29,90 Kč.

Foto: Valentyn Volkov, Shutterstock.com

Mango bohužel od loňska výrazně podražiloFoto: Valentyn Volkov, Shutterstock.com

Pokud chcete na mísu s ovocem pořídit i chutný a zdobný ananas, připravte se, že sáhnete také hlouběji do peněženky – a to o polovinu. Loni by vás kus vyšel jen na 19,90 Kč, ale letos už je průměrná akční cena 29,90 Kč.

Abychom vás alespoň trochu potěšili, našli jsme i druh, jehož cena viditelně klesla. Je jím kaki, které se loni prodávalo v akcích za 6,90 Kč za kus, kdežto letos ho pořídíte o dvě koruny levněji, tedy už za 4,90 Kč.

Které ovoce nesmí chybět o Vánocích na vašem stole? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám