Hlavní obsah

Které potraviny podporují činnost štítné žlázy?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Potíže se štítnou žlázou můžete do velké míry ovlivnit tím, co jíte. Měli byste vybírat především potraviny bohaté na jód, zinek a selen. Které to jsou? A jak poznáte, že je s ní něco špatně?

Článek

Štítná žláza tvarem připomíná motýla. Nachází se v dolní části krku před průdušnicí. Patří ke žlázám s vnitřní sekrecí a produkuje hormony, které řídí obrovské množství tělesných pochodů – látkovou výměnu, hmotnost, svalstvo, srdce a cévy a další, a také má vliv na naši psychiku.

Snížená i zvýšená činnost štítné žlázy

Potíže nastávají v případě, že štítná žláza neprodukuje správné množství hormonů. Pokud vás dlouhodobě trápí ospalost, zimomřivost, přestal vás bavit sex nebo máte nepravidelnou menstruaci, můžete trpět hypotyreózou, neboli sníženou funkcí štítné žlázy. Tedy do krve se vyplavuje méně hormonů, což zpomaluje metabolismus.

Opačným problémem může být zase zvýšená funkce štítné žlázy. „Bušení srdce, nadměrné pocení, nesnášenlivost tepla, průjem, nervozita, nespavost a únava, pokles hmotnosti a svalová slabost, jemné vlasy a kůže naopak mohou věstit zvýšenou činnost štítné žlázy zvanou hypertyreóza,“ informuje prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., přednostka interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství z Brna. Na vině bývají potíže s imunitou, dědičnost, hormonální poruchy, chirurgické zákroky, ozařování nebo užívání některých léků či nedostatek živin podporujících správnou činnost štítné žlázy.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Borůvky jsou cenným zdrojem antioxidantů, které tělo i štítná žláza potřebují Foto: puhhha, Shutterstock.com

Podceňovaný jód

Jako častý viník onemocnění štítné žlázy byl v minulosti znám zejména nedostatek jódu, který může být zodpovědný i za její zvětšení – tomu se odborně říká struma a podobně jako zvýšená nebo snížená aktivita může i ona za změny činnosti štítné žlázy. „Ve vyspělých zemích byl tento problém prakticky vyřešen jodizováním soli či mouky,“ informuje MUDr. Hana Mojžíšová, nutriční terapeutka z Prahy. Podle ní data z posledních desetiletí ale i tak ukazují, že část těhotných žen ve vyspělých zemích nemá v jídelníčku dostatek jódu, což může v časném vývoji plodu snížit IQ dítěte.

„Proto se budoucím maminkám stále doporučuje navýšit příjem jódu, zejména v podobě vitaminových směsí určených těhotným ženám,“ radí lékařka a dodává: „My ostatní se snažme více soustředit na to, co jíme. Je to jeden z klíčových faktorů pro vitalitu, kondici a zdraví.“ Kromě jódu jsou dalšími klíčovými živinami pro správnou činnost štítné žlázy ještě selen, zinek a antioxidanty.

Foto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

Mořské řasy jsou cenným zdrojem jódu, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázyFoto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

Které živiny podporují správnou činnost štítné žlázy?

  1. Jód - Nejvýznamnějším zdrojem jódu je jodizovaná sůl, mořské řasy, dále chřest, špenát, tvrdé sýry, sardinky a losos.
  2. Selen - Pro výrobu hormonů potřebuje štítná žláza také selen - zdrojem mohou být některé druhy ořechů – zejména para ořechy (stačí 3 kusy denně), celozrnné obiloviny a vejce.
  3. Zinek - Cenný zinek získáte zejména z kuřecího a hovězího masa. Obsahují jej také dýňová a slunečnicová semínka, ústřice a krevety a pivní kvasnice.
  4. Antioxidanty - Zaměřit byste se měli i na bobuloviny, jako jsou třeba borůvky, rybíz a ostružiny, které jsou plné cenných antioxidantů chránících buňky před škodlivým působením volných radikálů, jejichž množství je v těle při potížích se štítnou žlázou zvýšené.

Zrádnost potíží se štítnou žlázou tkví v tom, že příznaky bývají často nenápadné. Pokud zaznamenáte některý z příznaků a hlavně, je-li jich víc, měli byste se poradit s praktickým lékařem. Ten vás nejprve vyšetří a teprve po vyloučení jiných příčin provede krevní test, který potíže se štítnou žlázou identifikuje podle hladiny příslušných hormonů v krvi. Pokud se to potvrdí, vyšle vás praktický lékař za specialistou – endokrinologem, který stanoví odpovídající léčbu. Ta většinou spočívá v nastavení vhodné medikace.

Za ospalostí a únavou ale nemusí být jen štítná žláza. Jak poznáte, že trpíte únavovým syndromem? A dá se to léčit?

Reklama

Načítám