Hlavní obsah
3,4
(99)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte rádi rychlá jídla, na která nepotřebujete moc nádobí, suroviny můžete podle chuti a stavu ledničky obměňovat a v ideálním případě jsou i nutričně vyvážená. Třeba jako tyto krůtí kuličky s kokosovou kari omáčkou a mrkví! Zkusíte je?

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kuličky
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 5 g soli a pepře
  • 1 díl oleje
Omáčka
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 ks mrkve
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky mleté kurkumy
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 ks limetky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 3 g mořské soli
Příloha
  • 2 hrnky rýže basmati
  • čerstvý koriandr
Článek

Postup

01.

Pokud budete jídlo servírovat s rýží, dejte ji vařit. Krůtí nebo kuřecí maso smíchejte s nasekanou cibulkou (kousek zelené části nechte na ozdobu), strouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, paprikou, solí a čerstvě mletým pepřem.

02.

Plech vyložte pečicím papírem, pokapejte olejem a naolejovanýma rukama vytvořte asi 16 kuliček. Pečte je 15 až 20 minut při 200 °C dozlatova. Druhá možnost je kuličky osmažit na pánvi.

03.

Mezitím asi 5 minut opékejte nadrobno pokrájenou velkou cibuli, přidejte kolečka mrkve, osolte a ještě chvíli opékejte. Vmíchejte kari pastu (nebo asi 2 lžíce kari koření), strouhaný zázvor, nasekaný česnek a kurkumu. Nechejte pár vteřin rozvonět a zalijte rajčaty a kokosovým mlékem.

04.

Přidejte trošku vody a asi 10 minut povařte, aby omáčka zhoustla. Místo solí dochuťte rybí omáčkou (hodí se ale i sójová) a určitě nevynechejte limetkovou šťávu. Půlku dejte do jídla a zbytek nechte k podávání.

05.

Vmíchejte kuličky, nechte je prohřát a podávejte posypané odloženou cibulkou a čerstvým koriandrem či bazalkou.

Tip

V zimě je fajn mrkev, ale použít můžete i jinou zeleninu: dýni, papriku nebo třeba špenát. Ten ale vmíchejte až na úplný závěr!

Výborné Indií inspirované jídlo uděláte i bez masa: zkuste třeba rychlé cizrnové kari se špenátem nebo dýňové kari s červenou čočkou.

Reklama

Načítám