Hlavní obsah
3,4
(23)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Zdá se vám vařené kuřecí maso fádní a suché? Tenhle sečuánský předkrm vás přesvědčí o opaku. Omáčka ze sezamové pasty má výraznou oříškovou chuť a je zároveň slaná, sladká i lehce pikantní. Okurka dodá svěžest a sezamová semínka krásně křupou mezi zuby. Maso je jemné a šťavnaté. Před servírováním se natlouká paličkou – zvuk, který při tom vzniká, dal tomuto pokrmu i jeho trochu legrační jméno.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 2 ks kuřecích čtvrtek
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
Omáčka
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička chilli oleje
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžíce pasty tahini
  • 2 ks jarní cibulky
Ještě potřebujete
  • 1 ks salátové okurky
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžička chilli
Článek

Postup

01.

V hrnci přiveďte k varu vodu. Vložte omyté kuřecí čtvrtky (ideálně jednu stehenní a jednu prsní) a oloupaný zázvor, zmírněte plamen a pod pokličkou vařte 30 až 35 minut. Maso nechte vychladnout.

02.

Zatímco se kuře vaří, dobře omyjte salátovou okurku (máte-li možnost, použijte okurku v bio kvalitě). Podélně ji rozpulte a lžičkou vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na nudličky.

03.

V malé misce promíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, chilli olej a přidejte cukr – míchejte, až se úplně rozpustí. Poté přidejte sezamovou pastu tahini a nechte chvíli odležet. Bílou část jarní cibulky nakrájejte na šikmá kolečka.

04.

Na suché pánvi opražte sezamová semínka. Jakmile začnou zlátnout, přesypte je na talíř – zbytkovým teplem z pánve by se spálila.

05.

Kosti oberte, kůži stáhněte a studené maso osušte a na prkénku natlučte paličkou. Pomocí dvou vidliček maso rozdělte na malé kousky. Promíchejte s okurkou a částí cibulky. Navrch každé porce dejte lžíci omáčky, posypte zbytkem cibulky, chcete-li, přidejte špetku vloček chilli a vše bohatě zasypte opraženými sezamovými semínky.

Znáte tento pikantní studený předkrm z vařeného kuřete?

Reklama

Související témata:

Načítám