Hlavní obsah

Aby květináč rostlině slušel

Foto: shutterstock.com

Jak vybrat vhodný květináč?Foto: shutterstock.com

Reklama

Květiny zdobí naše zahrádky, terasy, balkony, ale i interiéry. Aby květina v interiéru vynikla, potřebuje i krásný a vkusný květináč. Jaké jsou trendy? A víte, že existuje i květináč, který zalije květinu za vás?

Článek

Doba přeje jednoduchým tvarům v pestré škále barev. Největší uplatnění najdou v interiéru jednobarevné kousky, jelikož interiér nijak nenaruší a jemně jej doplní. Vzhledem k rostoucí popularitě moderních interiérů se oblibě těší i nerezové květináče. Stejně jako kov, slaví svůj boom i dřevo a přírodní materiály. Ale tady pozor na propustnost vody viz níže. S trendy půjdete i v případě, že zvolíte netypické křivky a tvary (držte se ovšem jednoduchých linií). V jednoduchosti je sice krása, ale i ta se dnes už dá skvěle skloubit s praktičností. Proč tedy od květináčů nechtít víc?

Myslete nejprve na květinu

Než se vydáte na nákup nejlepších designových kousků, které doplní, sjednotí nebo oživí váš interiér, uvědomte si, co květina, pro kterou je květináč určený, potřebuje. Prim hraje velikost, průměr a tvar květináče.

Rozhodující pro volbu toho správného je velikost a tvar rostliny. Podle toho se přizpůsobuje i tvar květináče. Mohutná květina je těžká a potřebuje hodně hlíny, aby mohl být dobře vyživován její kořenový systém. Tedy květináč musí mít stabilní těžiště - je tedy vhodná nízká nádoba s velkým průměrem nebo vysoká nádoba s menším průměrem. Stejně důležitá je i košatost rostliny. Košatá rostlina nesmí přijít do vyššího úzkého květináče.

Foto: shutterstock.com

Rostliny mají různé nároky na velikost nádobyFoto: shutterstock.com

A je to bez práce

Pokud květina potřebuje pravidelné zalévání, a vy to takříkajíc nestíháte, zvolte variantu samozavlažovacího květináče. Každá rostlina má své specifické požadavky na zálivku. Samozavlažovací květináče fungují na principu objemného zásobníku na vodu. Z toho si sama podle potřebyodčerpává přesné množství vláhy ke svému růstu. Jak zjistíte, kolik je v takovém květináči ještě vody? Jednoduše. Díky speciální měrce s plovákem, která má tohle na starosti. Přibližně však vydrží několik týdnů. Pokud květinu chcete přihnojit, stačí použít zálivku s hnojivem tak, jak jste zvyklé, nebo s ní postříkat listy.

I materál může rozhodnout

Kromě barvy, tvaru, velikosti a praktičnosti nezapomeňte ani na vhodný materiál. Každý má totiž opět své specifické vlastnosti. Nejrizikovější jsou slaměné nebo proutěné květináče, které při zalévání vodu nedostatečně zadrží a tím následně mohou způsobit škody na nábytku nebo povrchu, kde je květináč umístěn. Podobně na tom jsou i neglazované nádoby a přírodní kámen, kterým občas voda prosakuje.

Teď už stačí jen zapojit fantazii, nebát se popustit uzdu kreativitě a nechat květinám, ať se svými květy doma pořádně blýsknou!

Reklama

Související témata:

Načítám