Hlavní obsah

Květiny do sucha. Co vysázet a nezalévat?

Foto: Kuzmenko Viktoria photografer, Shutterstock.com

Foto: Kuzmenko Viktoria photografer, Shutterstock.com

Reklama

Pár deštivých dnů prý dlouhodobé sucho nevytrhne. Pokud máte málo vody, nebo nechcete každý den tahat kropáče, vysázejte suchomilné květiny. Poradíme vám, jaké druhy se hodí na balkon i na zahradu.

Článek

Poslední léta byla slunečná a suchá. Někde se nesměly napouštět bazény, jinde byla nouze i o vodu na zálivku. Místo žíznivých rostlin proto vysázejte takové, které si vystačí jen s pár kapkami, nebo se obejdou úplně bez vody.

Suchomilné květiny na zahradě

Rostlinám, které dokážou růst a kvést na suchých stanovištích, se říká xerotermní. Díky nim může být vaše zahrádka krásná, i když bude sucho. Navíc se hodí i do míst, o která pečují zapomnětliví zahrádkáři. Vhodné jsou také pro ty, kdo v létě na delší dobu mizí do zahraničí.

Většina květin a rostlin zvládajících sucho se k nám dostala z ciziny – rostou totiž hlavně ve stepích, prériích nebo savanách. Nejde přitom jen o trávu či křoviny. Najdete mezi nimi trvalky, letničky, dřeviny, cibuloviny i hlíznaté rostliny. S formováním „suché zahrádky“ si proto můžete pohrát a nakombinovat ji tak, aby byla krásná v každém období. Suchomilné rostliny se hodí zejména na skalky (jak založit skalku), k osázení svažitého terénu, na střešní zahrady, pro suché zídky nebo k osázení nádob, jež nebudete zalévat (nebo jen občas).

Foto: aniana, Shutterstock.com

Kosmatec je letnička původem z AfrikyFoto: aniana, Shutterstock.com

Pestrá zahrada bez zálivky

Svoji zahrádku, která bude potřebovat jen minimum vody, můžete sestavit ze stálozelených keřů a trvalek, jež vám vytvoří základ. Mezi keříky a trvalé porosty pak vysázejte letničky a cibuloviny, které vykvetou. Zvlášť letničky mohou vytvořit žádoucí barevný kolorit, takže vaše zahrada bude vypadat svěže, i když bude půda proschlá přímým sluncem.

Letničky nebo cibuloviny se hodí i k osázení teras či balkonů. Jednoletky splní během sezony své poslání – zkrášlí vám místo, kde grilujete, pijete ranní kávu nebo večerní drinky, a až odkvetou, můžete je odnést do kompostu nebo bio odpadu. Nemusíte si lámat hlavu s jejich pravidelným zaléváním. Důležité ale je vybrat vhodné nádoby, květníky a truhlíky – skvělé je například dřevo, protože se v něm kořeny rostlin při parných dnech nepřehřívají. Nejméně vhodné jsou pak plastové nádoby.

Foto: Ekaterina Siubarova, Shutterstock.com

Modřenec je cibulovina a roste i divoceFoto: Ekaterina Siubarova, Shutterstock.com

Bylinky bez kapky vody

A jaké rostliny vysázet? Možná budete překvapeni, že možností je opravdu hodně. Pokud milujete bylinky, sáhněte po těch středomořských (jak pěstovat bylinky). Ve své domovině často rostou na místech, kde to celý den praží a za sezonu spadne jen málo kapek. Vděčná je například levandule, která nádherně voní, květy můžete sušit, vyrábět z nich sirupy, ochucené cukry nebo soli či se jimi jen tak kochat. Další vděčnou a slunce milující bylinkou je tymián. Můžete v něm marinovat maso na gril nebo ho přidávat do salátů či na těstoviny. Vysázet můžete i rozmarýn nebo oregano.

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Levandule, lidově špikrnát, krásně voníFoto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Trvalky i letničky

Z rostlin, které kvetou, vyzkoušejte například mavuň červenou. Je to vytrvalá až metr vysoká rostlina, jež vás za minimum práce odmění záplavou červených květů. Můžete se setkat i s druhy, jež rozkvétají růžově nebo bíle. Žluté květy má řebříček tužebníkový, jenž vyloženě miluje slunce. Z přírody určitě znáte jeho divokého kolegu, který kvete bíle. Květy si můžete usušit a použít je do suchých vazeb nebo je čerstvé naaranžujte do vázy.

Nepřehlédnutelné barvy vnese do vaší zahrady kokarda – setkat se můžete s jednoletými druhy i trvalkami. Odkvetlé květy vždy odřežte, rostlina vás odmění novými a budete se radovat až do podzimu. Romantici pak ocení kohoutek věncový, který má temně růžové až fialové květy, jimiž vás potěší v červenci a v srpnu. Vděčná je také slaměnka – jednoletka, kterou si můžete nasušit pro suchou vazbu.

Z trvalek pak sáhněte například po hvozdíku, hlaváčku, šalvěji, rozchodníku nebo mateřídoušce, kterou milují včely i motýli. Z cibulovin vyzkoušejte kosatec nebo modřence vykvétající brzy zjara.

Foto: neotemlpars, Shutterstock.com

Hvozdíky nesměly chybět na žádné zahrádce z dob našich babičekFoto: neotemlpars, Shutterstock.com

Nezapomeňte na solitér

Protože každá zahrada by měla mít svou dominantu, sáhněte v zahradnictví také po suchomilných dřevinách. Příkladem je mandloň, čimišník, borovice kleč, jalovec, rakytník nebo akát, jehož květy pěkně voní a v malé míře je můžete přidávat do bylinkových čajů.

A jestli nechcete být sami, přičarujte si lásku pomocí bylinek. Za zkoušku nic nedáte. 

Reklama

Související témata:

Načítám