Hlavní obsah

Květnové shrnutí: Roušky v muzeu a SuperStar online

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

S postupným uvolňováním pandemických opatření se svět v květnu začal konečně vracet zpátky do normálu. Otevřené obchody, kadeřnictví i restaurace potěšily všechny extroverty, kterým dlouhé domácí vězení přerůstalo přes hlavu. Co dělaly celebrity a jaké novinky si připravili módní designéři?

Článek

Přestože na ulicích už můžeme svobodně dýchat, sundat masku z obličeje ve většině uzavřených prostor stále není žádoucí. Rouška se stala symbolem koronavirové krize, a právě proto je významnou součástí návrhářských kolekcí i budoucí české historie. Kde uvidíte ucelenou sbírku?

Hlavním tématem jsou roušky

Ochranné pomůcky nebyly v začátcích pandemie dostupné ani zdravotníkům, a tak si český národ poradil po svém. Podomácku vyrobené masky roznesli šikovní dobrovolníci snad všude tam, kde bylo potřeba. A protože jedním z důležitých poslání Národního muzea je uchování artefaktů, které přiblíží současnou situaci i dalším generacím, vznikl projekt s názvem Držíme spolu. Výstava roušek, doprovázená silnými lidskými příběhy, byla představena koncem května v Historické budově Národního muzea v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Za každou rouškou vystavenou v muzeu se skrývá příběh, který si můžete přečíst na přiložené kartičceFoto: Profimedia.cz

Zapojují se i návrháři 

V hlavním městě se 11. května otevřel také první obchod s módními rouškami Fashion Masks by Czech & Slovak Designers. Jak už název napovídá, zákazníci si zde mohou vybrat kousky pouze od českých a slovenských návrhářů. Originální modely uspokojí milovníky minimalismu i extravagance. Část výtěžku z prodeje navíc poputuje na pomoc zdravotníkům, kteří bojují proti koronaviru v první linii. Zajímá vás, jak vypadá kolekce masek? Omrknout ji můžete v outletovém centru POP u pražského letiště.

Foto: Archiv firmy

V prvním módním butiku s rouškami si ochrannou pomůcku vyberou nejen ženy, ale i muži či děti Foto: Archiv firmy

Paris Hilton pomáhá 

Novou módní řadu představila svým fanouškům dokonce i dědička hotelového impéria Paris Hilton (39). Mikiny a trička s nápisem doplňují stylové roušky a jednotlivé kousky seženete ve třech barvách – bílé, černé a samozřejmě růžové. Slavná blondýnka překvapila příznivou cenou i tím, že veškerý výtěžek daruje charitativních organizacím.

Foto: Profimedia.cz

Mikinu od Paris Hilton koupíte v přepočtu za 1100 Kč Foto: Profimedia.cz

Focení pro dobrou věc

Charitativní projekt začala připravovat i kněžka a historička Lilia Khousnoutdinova (31). Jakmile se tedy uvolnila vládní opatření, vrhla se do příprav akce s názvem Jsem žena #jsemevropa. A o co vlastně jde? Jedná se o kalendář s fotkami žen, které se významnou částí zapsaly do dějin. Výtěžek z prodeje si pak mezi sebe rozdělí tři nadace. Historické osobnosti ztvární známé české tváře. Zajímá vás na koho se můžete těšit? Tak například herečka Anna Polívková (41) se ukáže coby olympijská vítězka Věra Čáslavská (†74), zpěvačka Olga Lounová (39) jako zachránkyně 2500 židovských dětí během druhé světové války Irena Sendlerová (†98) a porotkyně SuperStar Patricie Pagáčová (31) bude představovat maďarskou šlechtičnu Juliannu Géczy (†34).

Foto: Martin Kovář

Focení se zúčastnila i herečka Patricie Pagáčová. V kalendáři bude celkem 13 ženFoto: Martin Kovář

Virtuální SuperStar 

A zatímco účast Patricie Pagáčové při finálovém večeru Česko Slovenské SuperStar 31. května byla nezpochybnitelná, jiná porotkyně v soutěži fyzicky chyběla. Zpěvačka Monika Bagárová (25), která byla jedním z hodnotících členů, totiž před pár dny porodila holčičku Rumiu. Novopečená maminka se včerejšího přímého vysílání sice přímo nezúčastnila, ale o virtuální přítomnost Moniky Bagárové k velkému překvapení fanoušci přece jen nepřišli.

Mezi ostatními členy poroty se objevila na obrazovce a hodnocení soutěžících si nakonec nenechala ujít. V druhé polovině pořadu si odskočila dcerku nakojit a před vyhlášením vítěze se opět k obrazovce vrátila. A kdo že se to vlastně stal Česko Slovenskou SuperStar roku 2020 a vyhrál dva miliony korun? Sympatická Barbora Piešová (19) ze Slovenska. Moc gratulujeme!

Foto: Profimedia.cz

Monice Bagárové a jejímu partnerovi, MMA zápasníkovi Makhmudu Muradovi (30), se 27. května narodila dcera Rumia Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám