Hlavní obsah

Znáte večerníčky? Zjistěte to během chvilky!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Televizní pohádky na dobrou noc mají v našich končinách jasný název: večerníček. Kdo by je neznal? Otestujte si paměť, přesněji řečeno, jak moc se slavné příběhy zapsaly do vaší mysli.

Článek

Večerní program České televize se už pěknou řádku let neobejde bez krátkého příběhu pro děti. Někdy je animovaný, jindy hraný, vždy v osmi- až desetiminutové stopáži. Tím úplně prvním večerníčkem byl hraný skeč „Kluk a kometa“ vysílaný v lednu 1965.

Dnešní děti odchované tablety a telefony už možná nemají sledování večerníčku jako oblíbený rituál, ale jejich rodiče na panáčka s čepicí z novin, který rozhazuje lístky s pohádkami, určitě nezapomněli. Večerníček je prostě legenda a jeho znělka je nejstarší u nás. Zavzpomínejte na postavičky z dětství v našem testu a některé pohádky si můžete i osvěžit.

1. Určitě si pamatujete na spolužáky Macha a Šebestovou. Že měli psa Jonatána a utržené sluchátko, asi víte, ale jak se jmenovala jejich sousedka?
2. Dva povedení kutilové Pat a Mat své zručné kousky předvádějí už více než čtyřicet let a kromě večerníčků vzniklo i několik celovečerních filmů. Ale víte, kdo je Mat a kdo je Pat?
3. Další slavnou večerníčkovou dvojicí, která si zahrála i ve filmu, je Bob a Bobek. Bydlí v klobouku kouzelníka Pokustóna a hlasy jim propůjčil Josef Dvořák. Dovedete si vzpomenout, kdo je jejich autorem?
4. Tento večerníček v únoru 2013 zvolili diváci v anketě za úplně nejlepší. Hamižný Trautenberk, hajný, Kuba a Anče jsou opravdové legendy. Víte, kolik dílů seriálu vzniklo?
5. Zasloužilý televizní tvůrce Václav Chaloupek natočil několik úspěšných večerníčkových seriálů s živými zvířaty (např. Méďové, Vydrýsek, Pruhovaní kamarádi). Pamatujete si, kterému zvířeti je věnována série s názvem Tuláček?
6. Večerníčky jsou českou legendou – dokonce podle některých vydala Česká mincovna zlaté sběratelské mince. Je to pravda?
7. Maxipsa Fíka asi nemusíme představovat. Pamatujete si však, jak dostal od Ájina tatínka úkol, aby pro něco skočil? Poradil si s tím tak dobře, že za své výkony dostal ocenění mistra světa ve skoku pro něco. Jaká byla odměna?
8. Pamatujete si, kdo byl Vodník Volšoveček? Napovíme, že ve svém jezírku má obrovskou sílu a kouzelnou moc, ale když začne na slunci usychat, rychle slábne.
9. Mezi novější, ale velmi oblíbené večerníčky patří příběhy O Kanafáskovi. Za námětem stojí Galina Miklínová, všech 26 dílů namluvil Jaroslav Dušek. Víte, kdo to byl Kanafásek?
10. Nemohli bychom zapomenout ani na proslulého Krtečka. Příběhů s touto roztomilou postavičkou je nespočet, některé byly krátké a do večerníčkovské stopáže se vešly, jiné zase delší – až dvacetiminutové. Který příběh byl úplně první (je z roku 1957)?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám