Hlavní obsah

Nesmrtelná klasika! Kynuté buchty jako od babičky. Lepší jste nejedli!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Jakmile se bytem rozvoní vůně čerstvě upečených buchet, většina předsevzetí o dietě jde stranou – tomu se prostě nedá odolat! Ověřte si to a upečte si tuhle nestárnoucí klasiku s námi pěkně krok za krokem.

Článek

Na kynutých buchtách sice moc inovací nevymyslíme, ale zároveň jim taky už nikdo nevezme pověst totální české klasiky. A není vůbec divu – vláčné kynuté těsto, zlatavé máslo a po rumu vonící náplně tvoří dokonalou kombinaci. Provoní vám celý byt a možná přiláká i ne tak úplně zvané sousedy…

Makové, tvarohové a povidlové buchty

Na 1 plech potřebujete: 30 g droždí, 80 g cukru krupice, 250 ml mléka, 500 g hrubé mouky, ¼ lžičky soli, 125 g másla, 2 žloutky, 1 chemicky neošetřený citron, máslo na potírání

Na makovou náplň: 200 g mletého máku, 200 ml mléka, 60 g cukru krupice, 2 lžíce rumu, ½ lžičky skořice, ½ chemicky neošetřeného citronu, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce povidel nebo strouhané čokolády (lze vynechat)

Na tvarohovou náplň: 250 g tučného tvarohu v alobalu, 50 g cukru krupice, 1–2 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo 1 lžičku citronové kůry, hrst rozinek, 4 lžíce rumu

Na povidlovou náplň: sklenici povidel

Foto: Jakub Jurdič

Toto klasické kynuté těsto voní po másle a citronové kůřeFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Droždí rozdrobte do misky, zasypejte cukrem a míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu teplého mléka a trochu mouky a nechte vzejítFoto: Jakub Jurdič

Postup: Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžící cukru a míchejte, až se kvasnice rozpustí. Přidejte polovinu teplého mléka a 150 g mouky a dejte na 10 až 15 minut na teplé místo vykynout. Na to doporučuji použít troubu – vyhřejte ji asi na 50 °C, vypněte a kvásek i těsto v ní pak nechte vzejít.

Mezitím si v míse smíchejte zbývající cukr, mouku a mléko, přidejte sůl, žloutky, rozpuštěné máslo, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec i vzešlý kvásek. Rukama nebo robotem s hnětacími háky pak dobře propracujte na hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout, v polovině kynutí znovu propracujte.

Foto: Jakub Jurdič

Mezitím si v míse smíchejte všechny zbývající ingredienceFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Do těsta nastrouhejte kůru z chemicky neošetřeného citronu a zapracujte vzešlý kvásekFoto: Jakub Jurdič

Teď se můžete pustit do náplní: mák vsypte do vroucího mléka a za stálého míchání asi pět minut povařte na hustou kaši. Vmíchejte cukr, rum, skořici, citronovou kůru, vanilku a případně i povidla nebo čokoládu (náplň nejen ochutí, ale také pěkně zahustí). Tvaroh utřete s cukrem a žloutkem, dochuťte vanilkou či citronem a opatrně vmíchejte z bílku ušlehaný tuhý sníh. Nakonec přidejte rozinky přes noc namočené do rumu. Rychlejší možnost je rozinky i s rumem zahřát v mikrovlnce či na plotně, nabobtnají tak během chvilky. Povidla jsou samozřejmě nejlepší ta domácí – ať už švestková, nebo hrušková.

Foto: Jakub Jurdič

Po vykynutí těsto rozdělte na 12 až 15 dílů a každý naplňte vrchovatou lžící náplněFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aby šly hezky od sebe, buchty ještě ze stran potřete máslemFoto: Jakub Jurdič

Vykynuté těsto pak rozdělte na 12 nebo 15 dílů, každý rukama roztáhněte na placičku a naplňte vrchovatou lžící náplně a zabalte. Klaďte vedle sebe do vymaštěného pekáče a každou buchtičku ze stran i shora potírejte trochou rozpuštěného másla. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Po upečení pocukrujte a sledujte, jak rychle mizejí.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tip: Uvedené množství náplně vám vystačí vždy na jednu várku buchet, takže si jí buď připravte méně, část zamrazte, anebo upečte rovnou víc várek.

Také milujete, jak čerstvě upečené buchty nebo koláč provoní celý byt?

Reklama

Načítám