Hlavní obsah
3,1
(207)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Máte chuť na poctivé kynuté buchty jako od babičky? Dejte si je ke kávě, čaji, k snídani nebo ke svačině. S makovou náplní a marcipánem chutnají fantasticky!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 80 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl
  • 2 ks žloutků
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 20 g čerstvého droždí
Náplň
  • 100 g máku
  • 120 ml mléka
  • 50 g piškotů
  • 50 g marcipánu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
Na dohotovení
  • 50 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru i mouky a nechte vzejít kvásek.

02.

Mezitím do mísy prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte citronovou kůru, cukr, žloutky a rozpuštěné máslo. Lehce promíchejte, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte ho kynout na teplém místě asi 40 minut.

03.

Pusťte se do náplně. Do rendlíku dejte mléko, přidejte mák, cukr a piškoty. Směs krátce svařte. Pak do ní přidejte rum a nastrouhaný marcipán. Vše promíchejte a nechte vychladnout. 

04.

Z kynutého těsta odebírejte kousky a do každého zabalte trochu náplně. Buchty skládejte do máslem vymazaného pekáčku. Zbylé máslo nechte rozpustit a potírejte okraje buchet, aby se nespekly. Když naplníte pekáč, potřete buchty rozšlehaným vejcem. 

05.

Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a buchty upečte dozlatova (asi půl hodiny). Hotové posypte moučkovým cukrem. 

Jestli máte raději lehčí jídla, přesto si chcete pochutnat, upečte si tento vláčný bezlepkový makovec.

Reklama

Související témata:

Načítám