Hlavní obsah

Kynuté koláče s jahodami a tvarohem

Hodnocení:
(193)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Koláče jako od babičky s dokonalou kombinací jahod a tvarohu. Tento osvědčený recept na kynuté těsto používám celý rok. V létě jsou plněné ovocem, v zimě třeba mákem, povidly nebo ořechy.

Ingredience pro:
14 koláčů
Na kynuté těsto
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 30 ml tuzemského rumu
Na náplň
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 200 g čerstvých jahod
Na drobenku
  • 60 g másla
  • 70 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
Na vymazání plechu
  • 1 lžíce sádla
Článek

Postup

Krok 1: Z rozdrobených kvasnic, trochy vlažného mléka (asi 4 lžíce) a lžičky cukru připravte v misce kvásek, který nechte na teplém místě vzejít. 

Krok 2: Živý kvásek přidejte k ostatním ingrediencím – k oběma moukám, zbytku cukru, rumu, žloutkům, vejci, soli, vanilkovému cukru a zbylému vlažnému mléku. Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zadělat ho v robotu hnětacím hákem. Asi po 3 minutách hnětení přidejte rozpuštěné máslo. V robotu či ručně těsto zpracovávejte asi 10 minut. 

Krok 3: Zadělané těsto nechte kynout na teplém místě asi 90 minut. Po asi 45 minutách těsto znovu krátce prohněťte, přikryjte ho utěrkou a nechte znovu vykynout.

Krok 4: Během kynutí si připravte tvarohovou náplň. Kostku tvarohu smíchejte se žloutkem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dle chuti ho můžete dosladit moučkovým cukrem. Jahody očistěte a nakrájejte na poloviny. 

Krok 5: Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na vál a rozkrojte napůl. Rozdělte ho na cca 14 dílů, z nich vytvořte kolečka – placičky, které pak snadno naplníte. Do středu dejte lžičku tvarohu, na něj položte jahody. Takto připravené koláče vyskládejte na plech vymazaný sádlem a ještě je nechte asi 10 minut dokynout.  

Krok 6: Mezitím si připravte ze studeného másla, krupicového cukru a hrubé mouky drobenku. Tu dejte navrch každého koláče. Těsto můžete pomašlovat zbylými bílky. 

Krok 7: Koláče pečte při 170 stupních asi 20–30 minut. Po upečení je nechte zchladnout na drátěné mřížce.  

Foto: Svatava Vašková

Drobenka dodává koláčům lahodnou chuť

Co zkusit upéct ještě pravé pouťové koláče? Jsou božské!

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 6. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.