Hlavní obsah
3,2
(197)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Při listování starými kuchařkami dříve nebo později narazíte na tenhle skvělý bramborový koláč. Do těsta patří kvasnice, je ale velmi jednoduché na přípravu a výsledek můžete použít jako hlavní chod, svačinu nebo třeba místo chleba.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 300 g brambor
  • 40 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 320 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na plech
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Brambory nastrouhejte najemno a rovnou je nechte na cedníku, abych z nich vykapala přebytečná tekutina. 

02.

Do misky nalijte trochu vlažného mléka a rozmíchejte v něm nadrobené droždí se lžící hladké mouky. Nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

03.

Z brambor vymačkejte zbytek tekutiny, přidejte mouku, kvásek a zbylé mléko, vejce a pár lžic oleje. Promíchejte a dochuťte solí, mletým pepřem, utřeným česnekem, majoránkou a drceným kmínem. Hotové těsto má polotekutou konzistenci. Podle chuti můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu nebo předem namočené sušené houby.

04.

Troubu zapněte na 200 °C. Pekáč vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto, které mezitím začalo kynout, rozprostřete do pekáče, a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Jednoduché kari brambory vás spolehlivě prohřejí nebo si je můžete dát gratinované s celerem a masem.

Reklama

Načítám