Hlavní obsah

Láska a peníze. Jak vám finance mohou zničit vztah?

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Reklama

Za peníze si lásku ani štěstí nekoupíte. To je samozřejmě pravda, ale věřit tomu, že na nich vůbec nezáleží, by bylo naivní. Finance vám totiž mohou partnerské vztahy hodně zkomplikovat.

Článek

Zamilovat se můžete do milionáře stejně jako do chuďase. V tomto smyslu na penězích opravdu nezáleží a ti, kteří si vybírají partnery podle stavu konta, stejně moc šťastní nebývají, protože láska není byznys.

Přesto mohou být finance velmi nepříjemnou třecí plochou mezi vámi a vaším protějškem. A pozor, nejde ani tak o to, kolik peněz máte či nemáte na účtu. Soužití komplikují především následující věci související s financemi.

1. Rozdílný přístup k penězům

Dokud spolu jen tak nezávazně randíte, je to vcelku jedno. Pokud se ale rozhodnete pro společný život, dost vám soužití usnadní, když budete mít oba alespoň podobný přístup k penězům.

Pokud jeden z vás žije podle hesla „peníze budou, my nebudeme“ a druhý má naopak rád nějaké ty železné rezervy, budete trpět. Oba. Ten rozhazovačný bude mít pocit, že ho protějšek omezuje, nedovoluje mu žít, přistřihuje mu křidýlka. A ten šetřivý bude v neustálém stresu, bude žít ve strachu, že rezervy nejsou dostatečné (nebo že je musí před tím druhým tajit), nebude mít ve vztahu pocit bezpečí.

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Jeden rád rozhazuje, druhý šetří. Dříve nebo později se z toho nejspíš stane problémFoto: Bobex-73, Shutterstock.com

2. Extrémní rozdíly v příjmech

Nemusíte samozřejmě mít na výplatní pásce identické sumy, ale pokud jeden z vás vydělává diametrálně víc než ten druhý (nebavíme se o rozdílech v řádu stovek, ani tisícovek, ale řeč je o desetitisících a výš), je to riziko.

Vzniká nerovnováha, protože vždy budou věci, které si jeden z vás nebude moci dovolit, a pokud ano, tak jen díky partnerovi. To za normálních okolností nemusí být vůbec problém (jste přece tým a je normální, že se vzájemně podporujete), ale jakmile přijdou nějaké partnerské neshody, hádky, konflikty, může to být jablkem sváru (co vás čeká, jestli vyděláváte víc než váš muž).

Co si budeme nalhávat, peníze představují určitou moc, a mohou se změnit v účinnou zbraň. A není snad nic horšího, než se vzájemně držet v šachu jen prostřednictvím kreditní karty.

3. Výrazná finanční změna

Máte určitý finanční status, víte, co si můžete a nemůžete dovolit, fungujete prostě s tím, co máte. Umíte už v tomhle uspořádání žít a být šťastní.

A najednou bum, všechno je jinak. Možná začala vaše firma konečně vydělávat velké peníze, povýšili vás v práci a výrazně vám zvýšili plat nebo jste vyhráli v loterii. Jsou z vás „boháči“.

Nebo taky naopak. Oba jste přišli o práci, přišly nečekané výdaje, zadlužili jste se a počítáte každý halíř. Jednoduše jste zchudli.

Obě tyhle změny mohou váš vztah hodně narušit. V případě nedostatku peněz je to stres, existenční problémy, hádky, potřeba hledat viníka (takže vzájemné obviňování), což může skončit rozchodem.

A v případě nečekaného zbohatnutí? Najednou máte pocit euforie, toho, že můžete skoro všechno, nic není nemožné. Lidé často propadnou záchvatům sobeckosti, rozmařilosti, nezodpovědnosti a pocitu, že když si „zasloužili“ víc peněz, zaslouží si i víc všeho ostatního. Třeba sexu a zábavy. A zapomínají na to nejdůležitější, na svého partnera. I tohle končívá mnohdy krachem vztahu.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Přijít o peníze s sebou přináší stres a důvody k hádkám. To ale platí i v opačném případě, když nečekaně zbohatneteFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

4. Rozdílné představy o investicích

Je jedno, zda máte na kontě miliony, nebo vám každý měsíc zbývá jen pár korun. Jakmile nežijete od výplaty k výplatě, můžete se zbylými penězi něco dělat, někam či nějak je investovat, za něco je utratit, nebo naopak ušetřit. A jestliže se rozcházíte v představách o tom, jak s nimi naložit, máte zaděláno minimálně na několik dusných večerů.

Jestliže třeba vy chcete zřídit stavební spoření nebo penzijní pojištění, kdežto váš muž chce raději koupit chatku někde u lesa, nebo by si rád na splátky pořídil nové auto, vášnivým diskusím se nejspíš nevyhnete. Pokud spolu ale umíte mluvit a jste dobří v hledání kompromisů, pravděpodobně to zvládnete.

Věci týkající se peněz jsou jedna věc, zda spolu ale budete opravdu šťastní závisí na mnoha dalších faktorech. Pořád přemýšlíte, zda je to ten pravý? Na tohle se ho zeptejte před svatbou!

Reklama

Související témata:

Načítám