Hlavní obsah

Léčí kašel, bolavé klouby a zrychluje trávení! Víte, co všechno umí hořčice?

Foto: 13Smile, Shutterstock.com

Foto: 13Smile, Shutterstock.com

Reklama

Znáte ji jako nerozlučnou sestru párku, ale také coby kuličky v okurkovém láku. Hořčice má mnoho podob a také výraznou roli v lidovém léčitelství. Nahlédněte pod její ostrou pokličku.

Článek

Když se řekne hořčice, většina lidí si vybaví plastový kelímek s nápisem „plnotučná“, ale to je jen jedna z podob žlutě kvetoucí rostliny, která se vzhledem podobá řepce. V malých luscích se nacházejí kuličky, které se po sklizni suší. Semena hořčice seté mají bílou až žlutou barvu a mírnou chuť, proto se z nich po umletí vyrábějí klasické omáčky. Hořčice černá je mnohem pálivější a využití nachází jako součást kořenících směsí pro nakládání masa.

Myslíte si, že říznější omáčka k masu je výdobytkem moderního kulinářství? Znali ji už starověcí Egypťané a věhlasný starořecký učenec, kterého si spojujeme s odvěsnami trojúhelníku, Pythagoras, ji doporučoval proti uštknutí hadem či štírem. Ano, už tehdy se vědělo, že pomletá zrníčka mají čarovnou moc a lze je využít na nejrůznější způsoby léčení.

Ostrost = horkost

Pálivost hořčice ji předurčuje pomáhat tam, kde je potřeba rozehřívat. Právě proto ji tradiční čínská medicína používá k podpoře cirkulace energie a indická ájurvéda slibuje zlepšení funkce orgánů a zrychlení metabolismu, stejně jako pomoc při křečích.

Foto: TunedIn by Westend61, Shutterstock.com

Hořčice setá (Sinapis alba) patří mezi významné medonosné rostliny a k nám se dostala z jižní Evropy či západní Asie. Její semena se užívají v potravinářství i tradičním léčitelstvíFoto: TunedIn by Westend61, Shutterstock.com

Příkladem je hořčičný zábal: Jeden díl mletých semínek spojte se dvěma díly pšeničné mouky a s vodou umíchejte husté těstíčko. Naneste na gázu a přiložte na bolestivé svaly či klouby. Máte-li citlivější pokožku, nikdy neaplikujte přímo, ale jen přes látku – agresivita silic by mohla podráždit kůži. Kromě problémů s pohybovým ústrojím prý tato procedura léčí i kašel, či dokonce zápal plic. V tomto případě se zábal přikládá na deset až patnáct minut na hruď či záda.

Rozpusťte prášek a čekejte zázraky

Odbourat bolest hlavy a zmírnit únavu prý umí i koupel. Dvě vrchovaté lžíce hořčičného prášku smícháte s horkou vodou a přilijete do napuštěné vany. Po dvaceti minutách (nebo jakmile budete cítit mírné pálení) je třeba se důkladně osprchovat a zbavit případné „vůně“. Kdybyste si netroufli na celé tělo, podobný účinek přináší i koupel nohou. V obou případech je třeba se po proceduře držet v teple.

Foto: SMarina, Shutterstock.com

Na hrubosti mletí závisí i další zpracování. S jemným práškem se nejlépe pracuje jak v kuchyni, tak v domácí lékárně Foto: SMarina, Shutterstock.com

Potřebujete účinné mazání?

Většina babičkovských rad je spojená s práškem, ale z hořčičných semínek se lisuje i olej, který má doslova zázračné účinky na růst vlasů. Zvláště v Indii se věří, že pravidelným potíráním pokožky hlavy předejdete plešatění a vlasy budou pevné a silné.

Samostatnou kapitolou je použití klasické hořčice v podobě omáčky přímo na kůži. Mnozí nedají dopustit na tuto kúru proti akné, jiným toto mazání vylepšuje vleklý ekzém. Esenciální oleje a rostlinné steroly hořčičných semínek v kombinaci s přidaným olejem a octem skutečně mohou mít na pokožku pozitivní vliv – po aplikaci působí hladším a svěžejším dojmem. Může za to vitamin B, vápník, železo, zinek a především selen.

Hořčice jakožto potravina se kamarádí s těžkými jídly, což není náhodou. Umí totiž zvýšit žaludeční sekreci, urychlit trávení a činnost střev. Má také močopudné účinky a podporuje ledviny. Při vyšší konzumaci však může mít neblahý vliv na štítnou žlázu.

Dáte hořčici šanci nejen na talíři?

Reklama

Související témata:

Načítám