Hlavní obsah

Sklenička zázvorové vody po ránu: urychlí hubnutí, sníží cholesterol, nakopne imunitu a zahřeje

Foto: CK Bangkok Photography, Shutterstock.com

Foto: CK Bangkok Photography, Shutterstock.com

Reklama

Palčivé aroma zázvoru nejen zahřeje, ale prospívá tělu i v mnoha jiných ohledech. Ideální je dopřát si ho hned po ránu, aby organismus z dávky zdraví mohl čerpat již zkraje dne. S čím vším vám zázvor pomůže?

Článek

Ajurvéda vyzdvihuje zázvor jako mimořádný léčebný prostředek, který znali lidé v dávné Indii a Číně již minimálně před třemi tisíci lety. Kromě silné chuti má totiž i mimořádné složení. Pyšní se vysokým obsahem cenných látek, které pomáhají tělu bojovat s četnými neduhy. I když kořeny zázvoru lékařského nevypadají pěkně, jsou plné vitaminů A, B1, B2, B6, C a E i dalších cenných prvků, jako je draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník a železo.

Začněte den zázvorovou vodou

Ráno je tělo jako houba: po spánku odpočaté a připravené vstřebávat prospěšné látky, z nichž potom v průběhu dne bere energii. Proto je výhodné zařadit zázvor do jídelníčku hned po probuzení. Ideálním způsobem, jak ho do sebe po ránu dostat, je zázvorová voda: dva silné plátky zázvoru povařte asi 5 minut ve třech šálcích vody, pár minut nechejte louhovat a sceďte. Můžete pít teplé i studené. A ještě pozor – ačkoliv se zázvor doporučuje na zklidnění žaludku, některé lidi může dráždit, hlavně po ránu. Zjistěte tedy nejdřív, do jaké skupiny patříte, a podle toho se rozhodněte. K čemu je to dobré?

1. Pomůže vám zhubnout

Díky schopnosti regulovat hladinu cukru v krvi snižuje zázvor chuť k jídlu. Pokud si jej dopřejete každé ráno, pravděpodobně toho potom během dne sníte o poznání méně.

Foto: yougoigo, Shutterstock.com

Protože snižuje chuť k jídlu, podpoří zázvor vaše snahy o zhubnutí. Foto: yougoigo, Shutterstock.com

2. Zlepší zdraví pokožky

Zázvor díky antioxidantům zpomaluje proces stárnutí pokožky a zmírňuje začervenání pleti. A nemusíte ho jen pít. „Pokud masírujete pokožku plátkem zázvoru, můžete jí dodat zdravý nádech a zářivou barvu. Při akné se doporučuje potírat pokožku zázvorovým čajem,“ radí Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu. Pozor ale nejen u citlivé pleti, vždy nejprve vyzkoušejte působení zázvoru nejprve na jiné části těla, než je obličej.

3. Posiluje trávicí systém

Trápí vás zažívací potíže, jako jsou pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpa? Úlevu může poskytnout právě zázvor, který svým jedinečným složením posiluje celý trávicí systém, zbavuje jej škodlivých mikroorganismů a podporuje pročišťování organismu. V konečném důsledku to znamená například i to, že vám trochu splaskne břicho. „Zázvor v malém množství je velmi dobrý k utišení nevolnosti a obecně i ranních těhotenských návalů na zvracení,“ potvrzuje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Slabá zázvorová voda dokáže ulevit nejen při těhotenských nevolnostech, ale i třeba při pálení žáhy.Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

4. Bojuje se záněty

Zázvor je známý svými protizánětlivými účinky. „Čerstvý zázvor obsahuje významnou bioaktivní látku gingerol, která má antibakteriální a antivirové účinky. Z toho důvodu je velmi dobrý jako prevence nebo jako případná doprovodná léčba u běžných nachlazení či respiračních onemocnění,“ vysvětluje doktorka Bebová. Pravidelná konzumace zázvoru se pozitivně podepisuje na zvyšování odolnosti a posilování imunitního systému i dlouhodobém snižování zánětlivosti. Zázvor také pomáhá od různých bolestí i otoků.

5. Snižuje hladinu LDL cholesterolu

Vysoká hladina škodlivého LDL cholesterolu zvyšuje riziko vzniku mrtvice i onemocnění srdce. Těmto potížím pomáhá předcházet zázvor, který ji pomáhá regulovat.

Ne víc než 4 gramy denně

Všeho moc škodí. Což je i případ zázvoru. Pokud byste překročili doporučenou denní dávku, která činí čtyři gramy zázvoru čerstvého nebo gram sušeného, mohla by se dostavit nevolnost, zvracení, průjem či potíže se srdcem. Nevhodný může být pro děti nebo v kombinaci s léky na zažívací nebo srdeční potíže.

Reklama

Načítám