Hlavní obsah

Lékaři varují: Za tyto nemoci může váš mobil!

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Reklama

Trávíte s mobilem v ruce dlouhé hodiny? Trpí tím nejen váš zrak, ale i záda nebo klouby na rukou.

Článek

Díky chytrým telefonům a mobilnímu internetu tráví řada lidí stále více času s mobilem v ruce. Tento problém se již netýká dětí a teenagerů. A že jde o skutečný problém, ukazují i nové nemoci, které s sebou nové technologie přinesly.

Kazí se zrak?

Také káráte děti, aby netrávily tolik času před počítačem či přilepené k mobilu, že se jim zkazí zrak? Nebojte, nezačnou jim naskakovat dioptrie, ale oko v ohrožení skutečně je. „Při sledování displeje mobilu zapomínáte mrkat, oči se tak vysušují a dříve se unaví. To se může projevit například pocitem suchých očí, bolestí hlavy, rozmazaným viděním nebo zhoršeným viděním na dálku – jde o syndrom počítačového vidění,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Biorytmus v ohrožení

Pro lidský organismus je kromě intenzity světla důležitá i jeho barva. Nejsilnější účinek má modré světlo, aktivuje na oční sítnici receptory, které řídí bdělost. „Když jste modrému světlu vystaveni příliš dlouho a ne cyklicky, jak je to v přírodě normální, tak se narušuje přirozený biorytmus. Večer se vám nechce spát a přes den jste ospalí a nesoustředění. Toto světlo vydávají také obrazovky počítačů, televizí, chytrých telefonů a tabletů,“ varuje oční lékařka.

Tabletové rameno i vybočené malíčky

K moderním technologiím mají co říct i ortopedové. Křečovité držení telefonů namáhá karpály na rukou, sklonění nad displejem neprospívá krční páteři. Zatímco u klasického stolního počítače sedíte vzpřímeně, při užívání drobnějšího tabletu máte tendenci se hrbit, čímž vznikají nové druhy bolestí zad, které doktor Jack Dennerlein z Harvardovy univerzity popsal jako takzvané iPadové či tabletové rameno.

Lékaři již zaznamenali i deformity prstů, zejména malíčků, o které při držení telefon často opíráte. Trpí ale i palce, kterými po displeji pohybujete. „Nejde jen o přetěžování kloubů palců, ale také o nepřirozenou polohu, do které palce při práci na telefonu stavíte. Může docházet k bolestem v oblasti základního kloubu palce, následně i bolestem svalů a vazivových tkání, které se šíří až do zapěstí a předloktí,“ říká MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Foto: mage Point Fr, Shutterstock.com

Bolesti ramenou způsobené neustálým obsluhováním tabletu popsali i vědci z Harvardovy univerzityFoto: mage Point Fr, Shutterstock.com

Marodí i psychika

Jedinou známou fobií, která se pojila s telefony, byla ještě do nedávna telefonofobie, tedy strach z mluvení do telefonu. S nástupem mobilních aparátů věda zaznamenala hned dvě nové. Nomofobie je obava, že budete bez telefonu, že ho ztratíte, vybije se vám, ocitnete se bez signálu nebo připojení. V případě druhé fobie, pojmenované Fear Of Missing Out (FoMO), ovládá postižené obava z toho, že jim něco uniká. Mají neustále nutkání kontrolovat sociální sítě a propadají depresi z toho, že když se věnují jedné činnosti, přicházejí o něco lepšího, co právě zažívají jejich přátelé a chlubí se tím on-line.

Nekončící nutkavá potřeba být on-line dokonce dostala vlastní pojmenování, technostres. Prakticky neustále jste dnes pod tlakem záplavy informací i očekávání, že jste po většinu doby na příjmu. Tato ztráta klidu může způsobovat únavu, úzkost a deprese.

Nejjednodušší prevencí před vznikem všech těchto onemocnění je omezení času, který s novými technologiemi trávíte. Pomůže i pravidelné protahování i posilování namáhaných tělesných partií, relaxace těla i mysli. Hlídejte si dlouhodobé strnulé pozice i předklánění hlavy. Mobil držte ideálně ve vzdálenosti 40 centimetrů od očí, nezapomínejte mrkat a občas očím ulevte.

Kolik času s mobilem v ruce strávíte vy?

Reklama

Načítám