Hlavní obsah

Lepší imunita a psychika pro dítě

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přáním každého rodiče je mít zdravé dítě. Co si však počít, když přes veškerou snahu a starostlivou péči je náš potomek často nemocný? Když ho v důsledku znečištěného ovzduší trápí častá rýma, dráždivý kašel, případně astma, zkrátka trpí jeho zdraví? Pak je nejvyšší čas poslat dítě na pobyt v přírodě. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá na tyto pobyty, konkrétně na školky, školy v přírodě a lyžařské kurzy, až 500 korunami ročně.

Článek

„Důvodem, proč absolvovat ozdravný pobyt, je celkové zlepšení zdravotního stavu. Při ozdravných pobytech dětí jde především o změnu prostředí, které splňuje kritéria zdravého prostředí, tedy ovzduší bez smogu a exhalací. Kromě posílení imunitního systému je pozitivně ovlivňována také psychika dítěte, která hraje důležitou roli například při léčbě chronických onemocnění,“ říká MUDr. Hynek Štěňha, pediatr a revizní lékař České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Nejhůře jsou na tom děti, které se narodí a vyrůstají ve velkém městě. Na jejich zdraví se odráží vliv exhalací a výfukových plynů, což je zapříčiněno kumulací průmyslu a husté dopravní sítě. „Negativní vliv tohoto prostředí působí na dětský organismus hlavně zvýšením počtu onemocnění horních i dolních cest dýchacích, zhoršením alergických i kožních onemocnění,“ vyjmenovává MUDr. Štěňha. Prachové částice dráždí sliznice dýchacích cest, tvoří se více hlenu a děti pak více kašlou a mají silnější rýmu než obvykle. Větší problémy v období zvýšené prašnosti mívají astmatici a alergici.

Ozdravný pobyt na horách je tedy prospěšný zejména pro školáky a předškoláky z průmyslových oblastí a čím déle mohou dýchat čerstvý vzduch, tím lépe. Jejich zdraví prospěje, když na hory vyjedou několikrát do roka. Opakovaná změna prostředí však pomáhá i dětem z průmyslem nezasažených oblastí, neboť se příznivě projevuje na jejich psychice.

O problémy dětí zejména z průmyslových oblastí se v posledním období začaly více zajímat některé instituce státní správy a samosprávy i zdravotní pojišťovny. Stále je možné využít nabídky České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která svým pojištěncům od letošního roku poskytuje 500 korun na organizované pobyty v přírodě, tedy školy a školky v přírodě a lyžařské kurzy. „Pokud se stanete pojištěncem ČPZP do konce března, můžete vyčerpat tuto částku ještě v tomto roce,“ uvedl ředitel marketingu a prodeje ČPZP Ing. Vladimír Matta.

Využijte program Manažerka svého mateřství!

Přeregistrace k ČPZP je výhodná i pro rodiny, které očekávají narození miminka. Budoucí maminky mohou využít programu s názvem Manažerka svého mateřství, v jehož rámci mohou získat až 2000 Kč. Jejich narozené děti obdrží od ČPZP novorozenecký balíček s několika pěknými dárky. Z dalších preventivních programů upozorňujeme například na příspěvek na preventivní očkování proti rakovině děložního čípku. U tohoto programu může - v případě sdružení příspěvků rodičůrodina pojištěná u ČPZP dosáhnout až na částku 4000 Kč.

Podrobnější informace o jednotlivých programech a výhodách získáte na webových stránkách ČPZP www.cpzp.cz, telefonicky na infolince ČPZP 810 800 000 nebo posílejte své dotazy na posta@cpzp.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám