Hlavní obsah

Letní osvěžení? Zkuste studené polévky!

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste výborné letní polévky! V zemích, kde mají opravdu teplo, je milují

Národy jižní Evropy vědí o vedrech svoje a jim se přizpůsobila i jejich kuchyně. Snad všude na jihu připravují svěží studené polévky – a nápady na tři z nich tu pro vás dnes máme!

Článek

Kromě perfektního osvěžení se vám dnešní recepty budou líbit ještě z několika dalších důvodů – skládají se hlavně ze zeleniny, takže jsou zdravé, a navíc díky jejich jednoduchosti nezašpiníte takřka žádné nádobí. Dva recepty se navíc zastudena i připravují, takže se ani nezapotíte u sporáku!

Španělské gazpacho jak má být

Na 4 porce potřebujete:2 plátky bílého toastového chleba, 1 kg rajčat, 1 okurku, 1 červenou papriku, 2 stroužky česneku, 1 menší červenou cibuli, 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/2 chilli papričky (nemusí být), 2 lžíce červeného vinného octa nebo šťávy z limetky, sůl a bylinky (já jsem použila asi 3 snítky tymiánu a pár lístků estragonu, hodí se i oregano nebo saturejka

Na servírování si připravte: 1menší rajče, 1 plátek bílého chleba na krutony, kousek okurky, 1/2 červené cibule, 1/2 červené papriky a asi 1 lžíci olivového oleje

Foto: Greta Blumajerová

Španělské gazpacho má různé varianty, záleží na vaší chuti

Postup: Snad každý, kdo někdy byl ve Španělsku, už vyzkoušel osvěžující polévku gazpacho. Nepotřebujete na ni nic než hromadu čerstvé zeleniny (poměry si můžete upravit podle sebe, každý má rád trochu něco jiného), bylinky a mixér.

2 plátky chleba namočte do vody. Rajčata na špičce nakrojte do křížku, vhoďte je asi na 20 vteřin do vroucí vody, pak je dejte pod studenou vodu a oloupejte je – díky spaření to bude hračka. Pak je zbavte tuhých kousků kolem stopky a semínek a čistou stěnovou dužinu vložte do mixeru. Okurku oškrábejte, rozkrojte podélně napůl a lžící zbavte semínek. Pak ji nakrájejte na kousky a vložte stejně jako očištěnou papriku, cibuli a česnek k rajčatům. Do mixéru následně přidejte i vymačkaný rozmočený chleba a podle chuti také bylinky a kousek chilli papričky. Vše za postupného přidávání olivového oleje rozmixujte dohladka a dochuťte trochou soli a octa či limetkové šťávy. Polévku dejte asi na 2 hodiny pořádně vychladit do lednice.

Zeleninu na ozdobu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty smíchejte s kapkou olivového oleje. Až budete polévku podávat, doprostřed talíře přidejte kopeček této zeleninové směsi a posypejte několika krutony z opečeného bílého chleba.

Pórková legenda jménem „vichyssoise“

Na 4–6 porcí potřebujete:asi 50 g másla, 1 cibuli, bílou část ze 4 středních pórků (asi 300 g), 700 g brambor, 1,2 litru kuřecího vývaru, 1 kelímek (250 ml) 12% smetany, sůl a čerstvě mletý pepř

Foto: Greta Blumajerová

Francouzi svou polévku vichysoisse důkladně mixují

Postup: Stejně jako ke Španělsku patří gaspacho, tak ve Francii nedají dopustit na svoji vichysoisse – pórkový krém pocházející z lázní Vichy. Podává se za studena, udělat si ji ale můžete i v zimě teplou.

Cibuli nakrájejte najemno, bílou část pórku na kolečka a očištěné brambory nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a cibuli a pórek na něm osmahněte – jen tak, aby zelenina byla měkká, ne tmavá! V tuhle chvíli přilijte kuřecí vývar, polévku přiveďte k varu a vložte do ní i brambory. Vše vařte asi 15–20 minut úplně doměkka. Po zchladnutí vše rozmixujte zcela dohladka a dochuťte solí a pepřem (pozor, bujonové kostky jsou také dost slané!). Když má vzniklý krém pokojovou teplotu, vložte ho do lednice a chlaďte ho asi další dvě hodiny – ideální je příprava den předem. Před podáváním do polévky ještě vmíchejte smetanu a je hotovo!

Svěží okurková polévka s mátou

Na 4 porce potřebujete: 4 okurky, 2 kelímky (asi 350 g) zakysané smetany, podle potřeby asi 0,5 dl mléka, velkou hrst máty, kůru z 1/2 citronu, šťávu z 1 a 1/2 citronu, podle chuti 2–3 lžíce hnědého cukru, sůl a čerstvě mletý pepř

Foto: Greta Blumajerová

Okurková polévka s mátou je výborná nasladko i naslano

Postup: Není nic svěžejšího a zároveň jednoduššího než studená okurková polévka! Okurku oškrábejte a nakrájejte na menší kousky, které vhoďte do mixeru a rozmixujte dohladka (podle potřeby můžete přidat trošku mléka, někdy má mixer problém bez tekutiny zeleninu pobrat). K rozmixované okurce přidejte velkou hrst máty, trochu cukru, citronovou kůrou a šťávu, špetku soli, čerstvě mletý pepř a zakysanou smetanu a vše ještě jednou promixujte. Polévku případně ještě dochuťte pepřem, solí či citronovou šťávou a ledově vychlazenou podávejte!

Jaký recept na osvěžení je podle vás ten nej?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.