Hlavní obsah

Letní zeleninová polévka

Hodnocení:
(64)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Seznam zeleniny berte spíš jako inspiraci a máte-li po ruce nějaký jiný druh, klidně ho přidejte. Vždy si ale rozmyslete, jak dlouho se daný druh zeleniny vaří. Podle toho ho postupně přihoďte do hrnce, aby ve výsledné polévce nebyl žádný druh rozvařený a jiný naopak nedovařený.

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 4 nové brambory
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 menší zelená cuketa
  • 1 paprika
  • 2 hrsti fazolových lusků
  • 1/2 mrkve
  • 1/4 kedlubny
  • 1 hrnek uvařených bílých fazolí
  • sůl a pepř
Na bouquet garni
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 2 snítky hladkolisté petržele
  • 1 větvička libečku
Článek

Postup

Krok 1: Brambory nakrájejte na menší kousky, zalijte asi litrem vody, osolte, vložte bouquet garni (tedy všechny uvedené bylinky svázané kouskem provázku) a přiveďte k varu.

Krok 2: Mezitím si nakrájejte a postupně k bramborám přidávejte řapíkatý celer, cuketu, pokrájené fazolové lusky a papriku. Po celkem asi 15 minutách varu by měly být brambory i zbylá zelenina tak akorát měkké.

Krok 3: Na závěr do už odstavené polévky vmíchejte mrkev a kedlubnu nakrájené na tenké nudličky, kterým se říká julienne. Skvěle vám pomůže speciální škrabka se zoubky, která je k tomu určená (a oceníte ji i na přípravu salátů, nudlí apod.).

Krok 4: Vyjměte bouquet garni a přidejte předvařené (nebo slité a propláchnuté sterilované) bílé fazole. Podle chuti ještě dosolte a opepřete. Podávejte jen tak, s žitným chlebem nebo parmazánovými krutony.

Krutony do polévky si klidně můžete udělat z cuketovo-kefírového chleba

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.