Hlavní obsah

Levitující rostlinky: Zelený trend i pro malý interiér

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Reklama

Levitující rostlinky jsou v posledních letech jedním z trendů v dekoracích interiéru. Obklopte se zelení i vy, kdo žijete v centru pulzujícího velkoměsta. A pro majitele malých bytů jsou závěsné kytky to nejlepší řešení.

Článek

Čím více zeleně v interiéru, tím lépe pro naši psychiku. Když nemáte to štěstí, že byste žili kousek od přírody, můžete si suplovat blahodárný vliv flóry na vaši mysl i tělo kytkami v květináčích. Že bydlíte v malém bytě a nemáte je kam dát? Je to jednoduché, pověste je!

Převislé rostlinky i sukulenty

Do závěsných systémů se nehodí všechny rostlinky. Obecně volte spíše menší druhy, je to jednodušší než chtít zavěsit metr vysoký tchýnin jazyk nebo dvacetikilovou palmu (víte, které kytky čistí vzduch?).

Do závěsů volte menší sukulenty, jako je například oblíbená pilea (jinak také palačinková rostlina) známá ze skandinávských interiérů, kde tento trend v posledních letech ožil, nebo samozřejmě popínavé a převisle rostoucí rostlinky jako třeba břečťan nebo šplhavník.

Foto: OBI

Břečťan popínavý je vytrvalá rostlina, naprosto ideální do závěsného systému. Cena za rostlinku v květináči o průměru 18 cm je 269 KčFoto: OBI

Foto: Bakker

Filodendron má plazivý způsob růstu a může se také popínat. Cena za květináč o průměru 18 cm je 469 KčFoto: Bakker

Foto: Bella Rose

Závěsný betonový obal na květináč. Průměr květináče 20 cm, délka lana zhruba 50 cm, cena 539 KčFoto: Bella Rose

Zavěsit stylově

Aby vaše levitující zahrádka dosáhla dokonalosti, bude to chtít nejen krásné a pro daný účel vhodné rostliny, ale také stylově vypadající příslušenství. Plastový květináč na krátkém plastovém závěsu je, co se funkce týče, plně dostačující. Avšak vzhledem k tomu, že zeleň v bytě představuje především dekoraci, je třeba zohlednit také estetickou stránku (krásné netradiční květináče).

Použít můžete prakticky jakýkoli běžný květináč, jenž se vám do interiéru hodí, a ten umístit do závěsného lana. V obchodech bývají k dostání také různé sety těchto dvou prvků, popřípadě si lano můžete vyrobit. Hezky vypadají i keramické květináče s přidaným řetízkovým závěsem. (A zkuste si vyrobit květináč i z drátěnky!)

Foto: postovnezdarma

Praktické závěsné lano, které slouží jako podpora okrasných květináčů s květinami. Délka 92 cm, cena 159 KčFoto: postovnezdarma

Foto: Bonami

Světlý květináč z jedlového dřeva visí na textilním popruhu. Rozměry 17 x 17 cm, 62 cm délka lana, cena 799 KčFoto: Bonami

Foto: Asos

Závěsný květináč v boho stylu o průměru 15 cm a na laně o délce 65 cm, cena 380 KčFoto: Asos

Foto: Bakker

Keramický zaoblený květináč o rozměrech 14 cm v průměru a 12 cm na výšku visící na laně, cena 249 KčFoto: Bakker

Foto: IKEA

Bílý ocelový květináč na bylinky s bambusovým úchytem. Rozměry 29 cm průměr a 37 cm na výšku, cena 299 KčFoto: IKEA

Japonská koule z mechu

Originální variantou závěsných květináčů jsou takzvané kokedamy. Jedná se o mechové koule, které slouží jako květináč. Interiéroví designéři převzali kokedamy z japonské tradice bonsají. Vyrobit si svou magickou kouli z mechu, jílu, vhodného substrátu a pár dalších přísad můžete sami, případně se dají koupit ve specializovaných obchodech..

Foto: Zahrada na niti

Japonska kokedama s kapradinou asplenium. Průměr mechové koule 13 cm, cena 990 KčFoto: Zahrada na niti

Foto: Gardens-eshop

Kokedama s kávovníkem nazývaným stále zelený strom, cena za produkt s rostlinkou, mechovou koulí a závěsem 599 KčFoto: Gardens-eshop

Podívejte se ještě, jak dnes vypadají umělé květiny. Od živých je nerozeznáte.

Reklama

Načítám