Hlavní obsah

Líbání jako koření vztahu. Proč ale s léty pomalu mizí?

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Líbání je víc než jen kontakt rtů se rty. Proč se bez něj neobejde třeba takové seznamování a jak je možné, že se ho páry často (dobrovolně) vzdávají? Tohle jsou důvody, proč se vymanit z davu!

Článek

Rty nejsou jen vstupem pro jídlo, tyhle záhyby tkáně kolem ústní dutiny mají až 100krát více nervových zakončení než bříška prstů, což je dělá velmi citlivé na vnější podněty, například na chlad. Měli byste však o nich vědět mnohem víc!

Vědci z anglické Oxfordské univerzity zatoužili zjistit, co lidi vede k líbání nového partnera. Je to snad pud, či chtíč ochutnat dosud nepoznané? Dalo by se to tak říct. Rty totiž rozhodují o tom, s kým skončíte v peřinách i před oltářem. Nevěříte?

Líbání je víc než jen předehra

Účastníci studie uvedli, že ve fázi námluv polibky nehrají roli v sexuálním vzrušení, ale spíš fungují jako radar. Líbání totiž podle všeho pomáhá posoudit kompatibilitu budoucího protějšku. Díky kontaktu rtů se lidé rozhodují, zda se chtějí posunout do další fáze vztahu. To možná pro mnohé není žádným překvapením, studie o líbání už tu byly a tato zjištění je doplňují.

Když se dvě osoby líbají, vyměňují si prostřednictvím slin zásadní fyziologické informace, včetně dat spojených s naším imunitním systémem. V ústech jsou totiž geny, které způsobují, že se podvědomě chcete přátelit s někým, kdo má jiný imunitní systém. Důvodem je zvýšení šance společných potomků na přežití.

Foto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Líbejte se každý den, prospěje to vašemu vztahu i zdravíFoto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Chci rodinu. A ty?

Je vám příjemně, toužíte po něm a čerstvého, neokoukaného nápadníka máte chuť ochutnávat od rána do večera? Pak je to ta správná volba. Všechno se však začne kazit ve chvíli, kdy se z restaurací, barů, kin a parků posunete ke společnému bydlení. Líbací výstražná kontrolka bliká. Co se děje, že naše touha po líbání rapidně mizí?

Sexuoložka Laura Berman z Chicaga na základě své praxe upozorňuje, že se dnešní dlouhodobé dvojice líbají jen výjimečně, což má reálné opodstatnění. Jakmile vyhodnotíte, že je pro vás partner ten pravý, biologická touha po líbání upadá, neboť účel polibků je již splněn. A to je velká škoda!

Tak pusu mi dej

„Při líbání se uvolňuje několik pozitivních hormonů: dopamin způsobuje příjemné pocity, hormon lásky oxytocin upevňuje vztahy, testosteron zvyšuje sexuální apetit. Proto by se páry, a zvlášť ty, které jsou spolu déle, měly líbat mnohem častěji,“ objasňuje sexuoložka na svém blogu. K nápravě stačí jen chtít.

Denní dávka něhy

Naordinujte si polibek trvající 10 sekund. A praktikujte jej denně. „Zní to asi podivně, ale pravidelné líbání s partnerem, navíc po určitou dobu, připomíná staré dobré zvyky z dob nezávazných schůzek. Ze začátku se pravděpodobně budete cítit trochu trapně, nicméně nevzdávejte to. Brzy se vaše polibky stanou spontánní a přirozené,“ doporučuje Laura Berman. Pamatujte však na to, že každá „pusa“ by měla být upřímná a smyslná.

Nikdo není zvědavý na letmé a nevýrazné „razítko“ jednu vteřinu přilepené na dolním rtu. Do polibku dejte energii a hlavně nečekejte, až partner učiní první krok (nemuseli byste se dočkat). Vezměte protějšek za ruku, podívejte se mu do očí a běžte na to. Maximálně do Valentýna se z vás stanou (znovu) zamilovaní mistři líbání.

Líbá váš partner jako leklá ryba? Pak hrozí, že vás zase tak moc nežere. Rozpoznejte to včas!

Reklama

Načítám