Hlavní obsah

Lokální hubnutí: Je možné shodit tuk pouze z břicha nebo stehen?

Foto: Kikalishvili-Mamuka, shutterstock.com

Bylo by fajn, kdyby šlo cíleným cvičením ztratit tuk na té nejproblémovější partiiFoto: Kikalishvili-Mamuka, shutterstock.com

Reklama

Stehna a zadek celkem dobré, vršek těla také jde, jen to břicho… Bohatě by vám stačilo zbavit se toho jednoho faldíku a jste spokojení. Dá se toho docílit? Můžete redukovat tuk z jedné vybrané partie?

Článek

Návodů, jak zhubnout tuk na stehnech nebo zase jen na bocích, hýždích či břichu, najdete všude možně (nejen) na internetu spoustu.

Z toho by asi mohlo vyplynout, že když se jednoho dne rozhodnete „teď budu hubnout jen na vnějších stehnech“ a následně si párkrát do týdne dáte sérii supercviků na tuhle partii, tak máte do měsíce ty dva hloupé faldíky pryč. Avšak vaše až příliš hubená lýtka a paže zůstanou netknuté.

Kdyby to takhle fungovalo, bylo by to určitě bezva. Ale asi už tušíte, že vás zklameme.

Mýtus, který už konečně zapomeňte

Lokální hubnutí pouze z jediné partie zkrátka neexistuje. A nejsou s tím spojeny žádné výjimky. Nepomohou vám totiž ani geniální triky typu kompresních legín nebo kuchyňské folie.

„Ač se stále mnoho lidí obaluje folií na břiše nebo stehnech s vizí shození tuku právě na těchto místech, žádný efekt to nemá. Jde pouze o lepší propocení dané partie, které sníží lokálně pouze množství vody – pot je voda. Určitě se ale nespaluje tuk,“ říká osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.

Podobně je to i s jinými rádoby zaručenými radami. Když budete každý den dělat dvě stě sedů lehů, tak si možná tak zaděláte na bolesti v bedrech a kyčlích, ale tuk z břicha se zázračně odpařovat nezačne.

Foto: Nina_Buday_shutterstock, shutterstock.com

Při spalovacím režimu se tuk ztrácí po celém těle, avšak ne rovnoměrněFoto: Nina_Buday_shutterstock, shutterstock.com

Genetika hraje roli, ale není klíčová

Teď by si někdo mohl říct: „No jo, oplácené břicho mám holt v genech a nic s tím neudělám. Kašlu na cvičení, jdu si dát koblihu…“

Je pravda, že geny určitě hrají roli. Někdo jim může děkovat, někdo přesně naopak. Nemůžou ale za všechno. „Odborné studie obvykle udávají, že podíl genetiky je asi 40 až 60 procent. Když hledáte viníky své neforemné postavy, půlkou za to mohou geny vašich předků, půlkou jste však zodpovědní vy sami,“ říká MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Avšak právě genetika obvykle zamotává problematiku lokálního hubnutí. Když jste totiž ve stavu, kdy hubnete neboli spalujete tuk, děje se tak na celém těle. Nejen na jedné partii.

Na druhé straně, nehubnete ani z celého těla rovnoměrně. Některé partie mají přednost. A to ty, na kterých většinou ani tak moc hubnout nechcete.

Vydržte na sobě pracovat

„Jediná rada pro lokální hubnutí je shodit tuk celkově a zpevnit svalové partie, které se jeví jako problémové. Ideálním způsobem je změnit stravovací stereotypy a začít se hýbat,“ říká fitness trenér Pavel Dvořáček.

Určitě se během své cesty za vysněným tělem budete potýkat s nejedním úskalím. Vězte ale, že nejste jediní. Bojovali s tím už mnozí a nakonec to zvládli.

„Často se stává, že jedinec má jednu partii doslova vyrýsovanou, ale jiné jsou obalené tukem. Jediné řešení je vydržet. Tuk se začne postupně ztrácet i z partií, které jsou geneticky druhotné. Například tuk na spodním břiše se dle mých zkušeností ztrácí až jako úplně poslední. Musíte být trpěliví,“ radí Pavel Dvořáček.

Foto: Luka_Funduk, shutterstock.com

Pokud vydržíte trénovat, výsledky se určitě dostaví. I když to možná bude chvilku trvatFoto: Luka_Funduk, shutterstock.com

Liposukcí si nepomůžete

Určitě vás v průběhu čtení aspoň jednou napadlo, že lokální hubnutí s nulovým úsilím přece nabízí liposukce.

„Ano, liposukce je lokální. Odstraní tukové buňky na určitých místech, na kterých už nebudete přibírat. Problém jsou ale ostatní partie. Na těch tukové buňky zůstanou a budou se zvětšovat na úkor původní problémové partie. Respektive začnete více nabírat na jiných místech,“ vysvětluje Pavel Dvořáček.

Na rozdíl od jiných věcí v životě, co se těla týká, nejlepších výsledků dosáhnete jedině poctivou prací. A je už na vás, jestli se vám to úsilí za to stojí, nebo ne. :)

Reklama

Načítám